Servesc patria. Gazeta de perete

E şapte jumate dimineaţa şi plouă de rupe. Locotenentul Mitran te cheamă deoparte să-ţi propună ceva: să scrii un text pentru Gazeta de perete a fermei Gemenele. „Si cam la ce v-aţi gândit?”, faci pe inocentul. În realitate, te simţi jignit. Întrebarea lui te-a indispus pentru tot restul zilei. Răspunsul te amuză. „Scrie ceva despre munca patriotică din lan şi despre soldatul românesc care e cam leneş. Dacă vrei, îţi dau un interviu”. Mitran zâmbeşte tâmp. „Va mulţumesc frumos, dar aş prefera o permisie”, îţi dai foc la valiză. Adică nu foc. Te trimite să scrutezi cerul de la capătul drumului mocirlos. Si, desigur, te ţine minte că nu l-ai servit.

Gazeta de perete se numeşte „Petliţele rosii”. Ce umor involuntar imbecil! E o glumă, fireşte. Gazeta, vreau să spun. O glumă care există pentru ca locotenentul să poată spune că a organizat activităţi culturale în timpul misiunii „munci agricole”. Sau poate că Gazeta există doar fiindcă lt. Mitran se teme de turnătorii care l-ar putea raporta că nu are aşa ceva.

Din cauza ploii, n-a venit tractorul cu provizii, deci e o dimineaţă de post. Oricum, nimănui nu-i mai arde de mâncare după păţania cu mucii în mazărea lui Ovidiu. De la el nu v-a rămas decât această amintire şi versurile de la Gazetă pentru care a fost scutit, e drept, de o jumătate de zi de lucru la câmp: „Soldatul munceşte în soare, în vânt/Culege porumb/E mândru că-i poate fi de ajutor ţării/Răspunde prezent când e chemat pe câmp/Călăuzit de ofiţeri/Soldatul munceşte, pe cuvânt.”

Acum, Ovidiu e acasă. Mă rog, la spitalul de boli contagioase din Câmpina. Hepatită.

12 Responses to “Servesc patria. Gazeta de perete”

 1. „Petliţele roşii”… vasăzică infanterie!! Konigin alles waffen, cum zice neamţul. deşi săracul infanterist numai rege nu se simte.
  Eu n’am mai prins uniformă cu petliţe. Ba ţin minte că, la Bacău (perioada de 2 luni detaşare), când i-am cerut căpitanului de divizion să ne dea nişte tabliţe de alea cu tunuri încrucişate, să punem la epolet (cu gândul de a le şterpeli la liberare), a zis că nu, că nu e sănătos. A trebuit să cuget niţel până să îmi dau seama de ce: imediat am fi fost „citiţi” la crâşma vecină şi pe la nonstopuri că suntem de la artilerie. Ştia dom’ căpitan ce ştia… 😀

  Apreciază

 2. Mai bine luai şi interviul şi…permisia.:)))

  Apreciază

 3. Ce faine-s poveştile astea din armată!
  Incredibil câtă prostie în stare pură putea exista (mai există?) în oastea română…

  Apreciază

 4. @Anonim: Cei de la artilerie erau mai domni. Până la urmă, lucrau cu „tehnică”. Infanteristilor nu degeaba li se spunea „iepurasi de câmp”.

  Apreciază

 5. @starsgates: Aveam principii încă de pe atunci…

  Apreciază

 6. @cell61: Nu stiu cât de pură sau cât de impură era prostia, dar era.

  Apreciază

 7. Ma tot gandesc de ce ai schimbat unghiul naratorului. Fatza de episoadele anterioare. Ce-o fi cu ruptura asta de ritm si stil? Ai intercalat episoade scrise acum, ca asta nu mai pare ~de atunci~? De ce i se adreseaza direct?:(
  Dar nu ma lua in seama, azi dimineata eram singura persoana in tricou subtire cu maneca scurta de pe strada, ce stiu eu ….

  Apreciază

 8. @Andi: Pune ceva pe tine, că tropăie virusul ăsta nou si caută persoane gata răcite!
  Referitor la întrebarea ta: am căutat să scriu totul la persoana a doua. Exceptie sunt scrisorile si acel intermezzo cu mucii lui Ovidiu, pe care l-am scris la persoana întâi. Asa mi s-a părut nimerit.

  Apreciază

 9. Aha. Dar parca suna altfel, m-a derutat nu stiu ce. O sa citesc mai atenta. Ziua buna

  Apreciază

 10. @Andi: Dacă citesti pur si simplu e ok pentru mine. E o onoare si o plăcere de a scrie cu atât mai mare .

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: