Servesc patria. Beat criţă la miezul nopţii

Plutonul 4, compania a III-a (batalionul nu-l mai stiu, poate mă ajută cineva, comandant era căpitanul Marin), U.M. 01184 (infanterie), Bacău, anul 1987, luna noiembrie.

Torni ţuica de prună din bidon în sticle de un litru. Folosești o pâlnie confecţionată din foile cu pătrăţele pe care altfel ai fi scris o scrisoare. Scrisoarea de azi e țuică de prune.

Sub pat, în jurul sticlelor, torni motorină, să acopere mirosul. Inutil, desigur.

În urmă cu 19 ani, când te nășteai, tatăl tău era în armată (atunci se făcea după facultate) şi a tras un chef pe cinste. Peste 5-10 ani vei face la fel, îți promiți.

Tuica e bună şi suficientă pentru un pluton de puştani obosiți. Nu trece mult şi vă faceți criță. După ce pleacă la culcare cu toţii, mai stai un pic pe o grămadă de lemne, cu carnețelul jucându-ți în mână. Ai scrie ceva. Priveşti în sus. Cerul e numai pentru tine, cu toate constelaţiile aşezate anume să te salute. Ce faci, Călin? Scriu. Eşti nebun, îţi strici ochii. Deh, ai şi tu o toană.

Dimineaţa mai ai ceva: o durere mâloasă în cap. Te simţi greu ca un sac de porumb.

Între timp, sunteți departe. Aţi lăsat deja Insula Mare a Brăilei în urmă. În gară ţi-ai făcut un cadou de ziua ta: un loz în plic, Lozul Toamnei. Câştigi 10 lei. Cu care îţi mai cumperi un loz. Unul necâştigător. A fost plăcerea ta.

Pe la Buzău suflă un vânt rece. Se aude un acordeon din compartimentul vecin. Ciori liniştite bat aerul cu aripa. Ti-e somn şi ţi-e răscoală moleşită. Esti plecat de acasă de 45 de zile. Mai ai de stat 250 de zile departe de lumea pe care o iubești și care nu va mai fi niciodată la fel.

Un coleg citeşte a zecea oară scrisoarea de la prietena lui. Pagini roz, scrise îngrijit. Nişte militari vă fac vesel cu mâna: Trei. Ce le pasă, răspoimâine sunt civili.

NOTĂ. Acest text este o adaptare mai bine documentată a episodului „Servesc patria. Cu damigeana”. Voi vedea, la sfârsit, cum le împac pe amândouă.

68 Responses to “Servesc patria. Beat criţă la miezul nopţii”

 1. Marin si Mitran, doua specimene de cea mai joasa speta! Clain, un caine turbat! Pipos, un tigan spagar.
  Eu am fost la plt.1, la Zaharia poponarul. Cum a putut sa treaca timpul! Doar trei colegi recunosc in poza dintre care pe cel cu ochelari, parca imi amintesc ca-l chema Nafornita. Si de numele tau imi amintesc bine, dar nu-l mai asociez cu figura.

  Apreciază

  • Stefanescu nu era cu voi in pluton?

   Apreciază

  • Da, am avut un coleg Naforniţă. Este cel pe care l-ai indicat. Chiar sunt curios ce mai face acum fiecare dintre cei de atunci.
   E nu-mi permit să fac caracterizări. Încerc doar să scriu ce-mi aduc aminte, folosindu-mă şi de unele însemnări făcute în timpul ăla. Sper să reiau firul cât mai curând, povestea „s-a copt”.
   Stai pe aproape şi, dacă ai completări, poveşti proprii, comentarii, te rog să intri în discuţie.

   Apreciază

   • Florin Stefanescu, un geniu in adevaratul sens al cuvantului, cu o statura astenica si urechi clapauge…boneta militara era incorect croita in raport cu forma craniului sau… colegul (din pacate nu ii mai retin numele) aflat in picioare, in stanga pozei tale, a mentinut mult timp legatura cu el… in perioada scolii ne intalneam adesea, din pacate de mai bine de 10 ani nu mai stiu nimic despre el si nici despre Stefanescu. In schimb ieri tocmai vorbeam cu seful meu despre anii de armata si am descoperit ca a fost in liceu, coleg de clasa cu Florin Stefanescu.
    Ca din senin mi-a venit ideea sa caut pe google cateva cuvinte cum ar fi „01184”, „Clain”, „Plotogea” si „Pipos”.
    La combinatia „01184 Pipos” a parut si poza cu plutonul tau…

    Apreciază

    • Tot incerc sa-mi aduc aminte. Tu erai printre cei mici de statura, dotat cu PSL?
     Destul de vag parca imi amintesc cum destul de des il auzeam pe Mitran ragnind numele tau… probabil erai unul dintre „favoriti”.

     Apreciază

 2. „Ragnind” este un pic exagerat, pentru ca locotenentul Mitran avea o voce relativ subtire si destul de gatuita…cu o privire rece din care nu puteai citi absolut nimic, absolut imprevizilbil, total insensibil exact ca un animal de prada… cel putin eu asa mi-l amintesc ca fiind un coleg din afara plutonului.
  Fiecare dintre APV-istii din compania 3 comandata de lt. maj. Florin Clain, faceau tot ce le era in putinta ca sa prinda celelalte plutoane in neregula putand astfel sa-si santajeze colegii in fata comandantului lor.
  Din pacate, datorita IQ-ului sau scazut, lt. Mitran cadea mai mereu in plasa, iar consecintele finale erau suportate bineinteles, de soldati… si nu numai de soldatii din plutonul sau, ci si de catre cei din celelalte plutoane, atunci cand el era de serviciu pe companie si putea sa-si reverse bufeurile. Imi amintesc bine ca barfeam intre noi soldatii ca atitudinea lui este justificata numai si numai de faptul ca el tocmai venise de la trupa…

  Apreciază

  • …sau cel putin, incercam sa ne amagim cu ideea aceasta.
   Dar un fapt cert este ca pe toata perioada celor 9 luni de „scoala militara de ofiteri de rezerva” nu imi amintesc sa-l fi vazut pe lt. Mitran schitand chiar si cel mai anemic zambet.

   Apreciază

   • Pozele tale sunt facute in curtea cu cladirea unde aveam salile de clasa. In fundal se poate vedea gardul care dadea in celebra strada ACVILEI. Pozele tale sunt facute prin perioada aprilie-mai… se vad clar gradele de pe umeri, unii dintre voi erau sergenti… asta spune ca mai era foarte putin pana la lasarea la vatra… frizurile destul de mari pe care le aveati sunt o dovada in plus a apropierii iminente a eliberarii.
    Cladirea in care aveam salile de clasa era istorica, mare pacat ca a disparut. Acolo se afla si muzeul scolii, pe care eu l-am apreciat atunci si o fac in continuare si acum ca fiind extrem de interesant. Scoala aceea de ofiteri de rezerva a avut origini foarte indepartate. Multi militari care au absolvit acolo, au luptat dupa aceea in cele doua razboaie mondiale.
    Toti APVisti de acolo se mandreau cu faptul ca Lucretiu Patrascanu trecuse si el ca si noi prin acea scoala de ofiteri de rezerva. Capitanul Betelie, care era lector MPA (Munca Politica in Armata) impreuna cu Lt. Col.Cristea, lector de istorie militara (mosul era un pic cam ticnit) ne-au oferit ocazia sa vizitam acel muzeu.

    Apreciază

 3. Din cate vad ai accesat linkul. Din curiozitate, ai incercat sa identifici anumite cladiri/locatii de care ai legate amintiri?
  Eu de exemplu incerc sa gasesc locatia depozitului CL (Carburanti-Lubrifianti) unde am facut de nenumarate ori de garda, iarna… imbracat peste manta si bocanci cu suba si paslarii imblaniti, care imi aduceau un surplus in greutate de cel putin 20kg, estimez eu acum.

  Apreciază

  • Fiecare pluton din aceasta scoala de ofiteri de rezerva, avea alocata cate o sala de clasa, care era ca o sala de laborator-expozitie dotata cu o anumita baza materiala de instructie (in zilele de azi, se cheama training) aferenta unei anumite tematici. De exemplu, sala noastra continea materiale si planse despre armamentul individual de infanterie si balistica aferenta. Exact ca intr-un muzeu, aveam acolo vitrine cu exemplare sectionate de automat Kalashnikov, pusca mitraliera cu incarcator sector si tambur, pusca semiautomata cu luneta, pistolul TT model ’33 aflat in dotarea ofiterilor armatei si pistolul Carpati din dotarea militiei. De asemenea, imi amintesc ca era si un aruncator de grenade antitanc AG7 cu lovitura aferenta, si parca si un model imbunatatit de Kalasnikov cu teava scurta si pat rabatabil aflat in dotarea trupelor de securitate USLA (Unitati Specializate de Lupta Antiterorista)… si bineinteles toata gama de munitie, adica toate calibrele de cartuse complete, mai putin praful de pusca din tub. Era sa uit mitraliera de companie…
   Toate armele erau sectionate in asa maniera incat sa se poata intelege principiul complet de functionare… daca puneai un cartus in incarcator si armai, se putea vedea traseul complet al sau din incarcator pana la expulzarea tubului dupa percutare.
   Programa scolara era foarte bine pusa la punct pentru acea vreme, dupa parerea mea… aveam cursuri de istorie militara, tactica, ANM (Arme de Nimicire in Masa), specialitate (studiul tehnicii de lupta auto, armament individual, armament greu, etc), logistica/intendenta (organizarea din spatele frontului, element vital pentru sustinerea fortelor combatante)… mare parte din ofiteri aveau un pseudostatut de cadre didactice… ei se autodenumeau lectori, poate unii dintre erau cu adevarat lectori.
   In mod normal, intr-un astfel de loc ar fi trebuit sa fie loc numai pentru elita ofiterimii romane… dar din pacate, la acea vreme aceasta elita era demult decimata… o mare parte dintre aceste asazise cadre didactice, erau recrutate in stilul comunist cu originea sanatoasa din vecinatatea cozii vacii.
   Si mai erau materiile acelea infecte de propaganda comunista, predate de cpt. Betelie, care te umpleau de plictiseala si sila.
   A propos, isi mai aminteste cineva ca in armata se facea pe fata, o foarte dura propaganda antisovietica? Clain era cel mai inflacarat activist, in acest sens. Dar de obligatia din fiecare seara de a executa citirea presei comuniste, urmata de vizionarea programului de stiri denumit „Telejurnal” va mai amintiti?

   Apreciază

  • Am facut ei eu garda acolo. Trosneau butoaiele alea in linistea noptii de-mi imaginam cate si mai cate!
   P.S. Nu, n-am ajuns asa departe cu cercetarea locului pe harta.

   Apreciază

 4. Despre excursia care si-a propus ca traseu o parte din linia de contraofensiva din primul razboi mondial, va mai amintiti?
  Aceea in care s-a vizitat Mausoleul de la Marasesti si altele mai mici aflate in drumul catre Soveja, punctul terminus unde majoritatea militarimii romane (inclusiv cativa APVisti) si-a innecat amarul intr-o betie crunta…

  Apreciază

  • Da. A fost singura excursie, de altfl, daca nu punem la socoteala iesirile organizate la film, la muzeu si la un meci de fotbal si cele doua aplicatii insotite de marsurile de rigoare.

   Apreciază

 5. Salut,
  Vin si eu dupa doi ani 🙂
  Si eu am fost la compania a III-a (Lamasanu) plutonul 4,”promotia” 86-87, dar cred ca la alt batalion (2?)
  Imi sunt cunoscutele numele APV mentionate dar nu sunt din batalionul meu, aparent. Cum nu stau bine cu memoria numelor, poate imi aminteste cineva si alte nume de apvisti si teristi din vremea respectiva si ce s-a mai intamplat cu ei.
  Salutari

  Apreciază

  • Salut Marius. Mesajul tău îmi aduce aminte că n-am mai scris de multă vreme amintiri din armată, deşi am o droaie, inclusiv jurnalul de zi cu zi.
   P.S. Nuemel Lămăşanu nu mi-e necunoscut. De căpitanul Clain e imposibil să nu îţi aminteşti, aşa-i? Era comandantul companiei noastre.

   Apreciază

 6. Am facut armata la UM 01184, la tancuri, 6 luni in vara anului 1975, avand 26 ani si fiind deja inginer in productie.A fost o experienta de care imi aduc aminte si acum cu bune dar si cu rele !! Faceam parte din plutonul de agenti care in caz de alarma anuntau ofiterii din oras sa se prezinte de urgenta la unitate. Nu toti ofiterii aveau telefoane fixe iar de mobile nu se vorbea pe atunci.Cu placere as dorii sa mai aud de colegi din acea perioada .Am si fotografii din acea perioada, din timpul stagiului militar. Cine mai stie ,,marsul tanchistilor,, ?? Noi suntem tanchistii tarii, inimi de …. Numai bine si sanatate ! Raileanu Liviu Suceava.

  Apreciază

  • Cred că unchiul meu a făcut armata la tancuri la UM 01184. Îl voi întreba în ce an. Eu am ajuns la Bacău ceva mai târziu, în 1986. La infanterie. Dacă vrei să împărtășești amintiri de atunci, să arăți fotografii, voi găzdui cu plăcere toate acestea. Bun venit pe blogul meu!

   Apreciază

 7. Caline, eu am servit tot in compania cpt. Marin. Tot in ’87 am terminat, suntem leat😊
  Nu mai retin ce pluton, dar era un locotenent tanar, care vorbea graseiat si era ciuca glumelor gen soldatul Svek. Apoi am fost colegi de grupa la UTS. Imi smintesc de iesirile din oras, erau multe carciumi si se vedea pe strada ca erau multi cetateni turmenati. Si cetatence… 😊 In rest, numai de bine despre frumosul oras Bacau.

  Apreciază

  • Oh, si imi amintesc ca spaga ca sa pleci in permisie acasa era un pachet doua de BT sau Apolonia daca erai din Banat date capitanului… lua insa si cafea.

   Apreciază

   • Știu că și Carpații fără de Timișoara erau valută forte, dar nu la nivel de batalion, ci așa, între noi sau pe la plutonierul numaistiucumilchema de la bocanci-centuri.

    Apreciază

  • Salut, Marius. Eu am fost în plutonul 4, lt. Mitran. Un tip cu o gândire cam lipsită de profunzime (spre deosebire de Clain, care era căpitan, la fel ca Marin, comandantul batalionului).

   Apreciază

 8. Cred că apar și eu în foto deși am fost în compania III ( cmdt Clain Florin ), plutonul lll ( cmdt Mocanu Costel). Nr meu de tel este 0722688656.

  Apreciază

 9. 85-86 compania 3 plutonul 2 la Luca

  Apreciat de 1 persoană

 10. Am fost acolo, insa 88-89, am facut si o mica revolutie la liberare in mai 89. Plutonu’ lui Caldararu

  Apreciază

 11. Eu am servit in ‘86-‘87 la lt. Luca. Compania cpt. Marin. Mai stie cineva care mai este soarta acestei scoli militare in ziua de azi ?
  O amintire placuta care a ramas in memorie este cand am tras o bauta cu zaibar moldovenesc intr-un sat apropiat poligonului de tragere. Numele nu mi-l amintesc…. Eram planton la un stalp de inalta tensiune la marginea poligonului si am acceptat invitatia unui satean de a ma alatura grupului de soldati stransi in jurul caldarii de vin in sura omului … 5 lei cana. Dupa cateva cani Uitasem dece eram acolo. Ne-au trezit din veselie solia de la capitan cu amenintarile de rigoare … amintiri.

  Apreciat de 1 persoană

  • Ai fost cu un an înaintea mea. Cred că știu cam pe unde S-a întâmplat ceea ce povestești. În anul următor a fost liniște. Doar Împușcături.

   Apreciază

  • Bună.
   Și eu am făcut armata la UM 01184 Bacău, aka Școala de ofițeri în rezervă nr.3 Bacău.
   Dar la TR , adică 9 luni ÎNAINTE de facultate, din septembrie 1985 până pe 30 mai 1986.
   Chiar acum căutam pe net pe „Lentul” meu…
   Comandant de pluton, locotenent Andi Popovici.

   Apreciază

  • Aveam „caiet de „Lucalisme”… 🤣😂🤣😂🤣
   Atâta prostie ca la omul ăla, nici c-am mai văzut vreodată.
   Eu am făcut în 1985-1986, eram în plutonul 4, la Locotenet Andi Popovici, dar Luca era comandant la plutonul 2 al companiei a2a, comandant de companie căpitanul Canache.

   Apreciază

  • Poligonul era la Hemeiuși, la vreo 12 km de unitate, și cam întotdeauna mergeam cu TAB-ul (Transport cu Ajutorul Bocancilor) până la poligon și înapoi, și întotdeauna erau informații precum că inamicul „folosește pe scară largă substanțe toxice de luptă”, adică în traducere liberă, masca pe bot… 🤣😂🤣

   Apreciază

 12. Bună.
  Și eu am făcut armata la UM 01184 Bacăa, aka Școala de ofițeri în rezervă nr.3 Bacău.
  Dat la TR , adică 9 luni ÎNAINTE de facultate, din septembrie 1985 până pe 30 mai 1986.
  Chiar acum căutam pe net pe „Lentul” meu…
  Comandant de pluton, locotenent Andi Popovici.

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: