Beethoven. Probabil cel mai bun Google Doodle

Beethoven Google Doodle. Printscreen

Beethoven Google Doodle. Printscreen

Dacă ar fi existat pe vremea aceea elixirul tinereții fără bătrânețe și viață fără de moarte, astăzi ar fi împlinit 245 de ani. Sau ieri. Probabil că ar fi fost surd, mut, orb, șchiop, paralizat și foarte-foarte mic (știe toată lumea că oamenii încep să se micșoreze vizibil după ce trec de o sută de ani). Pe vremea aia nu exista însă acest elixir, nu fusese inventat. Așa că s-a descurcat și el cum a putut. Şi-a zis: La un moment dat, voi muri. Ar fi cool dacă aș găsi o chestie care să mă facă să trăiesc și după aceea. O aroganță, firește. Dar, dacă tot i-a trecut asta prin cap, și-a zis Hai s-o facem! (Lass es uns tun, într-o germană pentru care nu bag mâna în foc). I-a ieșit. Azi, Ludwig van Beethoven e viu. Trăiește. În fiecare dintre cei care i-au ascultat măcar o dată simfoniile, concertele, sonatele, cvartetele ori incredibila operă Fidelio.

Deși pe vremea aia nici măcar lui nu i-ar fi trecut prin cap că se va inventa așa ceva, Google a reușit să facă azi probabil cel mai reușit Google Doodle ever.

Durează în jur de cinci minute, în funcție de utilizator!, și te poartă printre cele mai cunoscute acorduri scrise de Ludwig van Beethoven. Şmecheria e că eroul nostru, un personaj desenat care seamănă cu Beethoven îndeosebi datorită perucii, după ce gândește acordurile cu pricina și meditează la ele, o pățește de fiecare dată: partiturile sunt mâncate de cal (!), luate de vânt, cad în apă etc., i se risipesc, așa că privitorul utilizator de Google trebuie să-l ajute să le pună în ordine. Dacă nu reușește, melodia este cântată strâmb, aiurea, deranjant. Chiar dacă fiecare parte e genială, dacă nu stă fiecare la locul ei, nu e bine (de meditat la această idee!).

Progrămelul are răbdare cu fiecare, repetă, repetă, până când utilizatorul pune fiecare crâmpei de paritură la locul lui și melodia curge firesc. Se trece astfel la nivelul următor pe traseul Simfonia a V-a (a Destinului), Fur Elise, Sonata Lunii, Oda Bucuriei (Simfonia a IX-a). Un Google Doodle cu adevărat reușit, poate cel mai cel, pentru interactivitatea sa, care îi face și pe cei care nu sunt mari melomani să își dea seama că le place muzica bună. Un joc pentru mase, cu rol educativ implicit. O adevărată celebrare. Ludwig van Beethoven trăiește.

 

O viață de om mare (cu multe belele, dar și cu întâlniri epocale)

În timpul celeilalte sale vieți, Ludwig van Beethoven a rămas fără mamă la o vârstă fragedă, pe mâna tatălui său, un muzician obscur și cam alcoolic, care însă l-a îndrumat spre muzică, simțind oportunitatea. Norocul nostru: l-a îndrumat spre profesori celebri: Mozart, Haydn, Salieri.

Ludwig van Beethoven. Sursa: classicfm.com

Ludwig van Beethoven. Sursa: classicfm.com

Au fost întâlniri reușite, chiar dacă pe moment nu a părut întrutotul așa, iar Ludwig van Beethoven și-a văzut de treabă, a început să compună, să câștige, să devină din ce în ce mai cunoscut, încă din timpul vieții, dar și să surzească… Ironic, Simfonia a IX-a, Oda Bucuriei, a fost compusă de un Beethoven complet surd. Iar acum e Imnul oficial al Uniunii Europene și una dintre cele mai cunoscute simfonii, la care nu te poți opri din aplaudat (din palme sau din suflet). Prima lectură despre Beethoven poate fi Wikipedia, de ce nu? Apoi se poate aprofunda și se poate asculta.

7 lucruri pe care nu le știți despre Beethoven

Daily Telegraph a scris azi despre 7 lucruri surprinzătoare despre Beethoven, pe care probabil n-ați auzit încă:

  1. Nu se știe precis ziua lui de naștere (dar știm că a fost botezat în data de 17 decembrie 1770)
  2. Primul lui concert a fost de fapt al treilea (Concertul pentru pian nr. 1 în C major a fost compus la zece ani după Concertul pentru pian nr. 2, între 1787 – 1789; între timp a mai compus un concert pentru pian în 1784, din care s-au păstrat doar câteva partituri)
  3. A fost un antitalent la matematică (s-a lăsat de școală la 11 ani, înainte de a învăța înmulțirea și împărțirea)
  4. Ultimul lui cvartet a fost pur și simplu urât de confrați, care spuneau că este plin de erori și neinterpretabil
  5. A cântat o dată împreună cu Wolfgang Amadeus Mozart (pe care l-a impresionat)
  6. Surzenia nu a fost cea mai grea boală de care a suferit. Înainte de a muri, la 52 de ani, medicii i-au extras o cantitate impresionantă de apă din abdomen. Beethoven a glumit: „Ați scos apă din stâncă, la fel ca Moise„.
  7. Ultimele lui cuvinte au fost despre vin (primise o sticlă de vin bun de la un amic și, cu simțul umorului care nu l-a părăsit nici la final, a zis Schade, schade – zu spät – Păcat, e prea târziu (pentru vin). Există mituri despre ultimele lui cuvinte. Unii spun că ar fi spus că aude muzica din Rai, alții că și-a încheiat viața pe pământ cu un citat din autorii italieni ai commediei dell’arte: Aplaudați, prieteni, comedia s-a sfârșit).

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: