Semimaraton inteligent și generos la Sibiu

Infograf - semimaratonul inteligent și generos de la Sibiu (ediția 2014). Sursa: maratonsb.ro

Infograf – semimaratonul inteligent și generos de la Sibiu (ediția 2014). Sursa: maratonsb.ro

Am mulți prieteni care aleargă. Unii m-au surprins, pentru că în anii de liceu le alerga mai mult mintea decât o făceau picioarele. M-au surprins, însă foarte puțin. Cei care aleargă azi din picioare, deși au trecut de 45 de ani, dovedesc că încă le aleargă mintea. Că, adică, sunt oameni faini și deștepți. Am și prieteni mai tineri care aleargă, dar am vrut să îmi scot pălăria, în debutul acestor rânduri, în fața celor de vârsta mea. Cred că atunci când ai în palmares un maraton sau un semimaraton te simți bine. Eu nu mă pot lăuda cu asta, dar mă pot bucura pentru cei care au această izbândă. Mă refer în primul rând, desigur, la cei care se antrenează printre picături mai mari sau mai mici, oameni cu ocupații serioase, cu poziții importante în societate, prin țară sau prin alte țări. 

Mă bucur și îi salut cu respect și pe cei care aleargă pentru câte o cauză nobilă. În vremea în care am făcut eu liceul așa ceva era mai greu de imaginat. În acele timpuri, partidul le făcea pe toate. Vorba vine. Într-o zi, ar merita făcut un studiu despre societatea civilă din vremea lui Ceaușescu: ce era ea, cum se manifesta, cum i se punea botniță și cum de existau totuși, unele inițiative firave (îmi vin în minte minunatele concursuri de schi din Retezat și excursiile de duminica la Râușor – prilej de sport și prilej de împreună).

În zilele noastre, slavă Domnului, societatea civilă românească se mișcă uneori impresionant de bine și de frumos. O prietenă bună, medic în Sibiu, mi-a povestit despre un semimaraton care va avea loc în orașul din centrul țării în data de 30 mai. Ideea e simplă: câteva ONG-uri propun proiecte interesante, iar participanții pot alege să susțină un proiect sau altul prin taxa de participare și prin mobilizarea unui cerc de susținători. În plus, cei care nu aleargă, dar vor să participe la acest ”joc” serios, pot alege să susțină un alergător, contribuind cu o sumă fixă sau variabilă (per kilometru alergat) pentru una dintre cauzele înscrise în competiţie.

Captură de pe website-ul semimaratonului. Sursa: maratonsb.ro

Captură de pe website-ul semimaratonului. Sursa: maratonsb.ro

22 de proiecte înscrise la ediția 2015

Ediția din acest an a semimaratonului propune 22 de proiecte.

 •  De-a arhitectura în orașul meu este un curs optional de educatie de arhitectura si mediu construit pentru clasele a III-a si a IV-a în scoli publice si private din toata tara, cu sprijinul entuziast al arhitectilor voluntari.
 • Proiectul  „Mi-e Poftă de joacă!“ are drept obiectiv crearea unui spațiu de joacă cu personalitate care să ofere celor 21 de copii din familia “Steps of Hope” zile de joacă trăite cu veselie.
 • Prin proiectul Tren cu abur pe valea Hârtibaciului organizatorii propun un weekend cu abur pe șinele mocăniței, obiectiv care presupune reparația tronsonului de 7km de cale ferată dintre Cornățel și Hosman, aducerea unei locomotive cu abur și a unor vagoane, precum și promovarea evenimentului.
 • “Să nu uităm de prichindei”, proiect ce urmărește antrenarea a cca 30 de copii din Complexul de Servicii Comunitare ”Prichindelul” într-un număr de 5 activități desfășurate în afara centrului de plasament pe parcursul a 5 luni.
 • „Corpul meu îmi aparține” – Centrul Pilot pentru Victimele Violenței Sexuale – proiect care asigură un serviciu unic în România care include consiliere psihologică și juridică, inclusiv reprezentare în instanță gratuită pentru persoanele care au suferit o formă de violenţă sexuală.
 •  Cinematograful din grădină presupune organizarea unei serii de activități educative pentru copii și părinți pentru ca aceștia să conștientizeze importanța protejării resurselor și a hranei sănătoase.
 • În cadrul proiectului  Pentru-ca Voluntariat minim 100 de persoane care locuiesc în jud.Sibiu (elevi, studenti, persoane de vârsta a 3-a, angajaţi ai unor companii, persoane inactive pe piaţa muncii) vor beneficia de sesiuni de formare în domeniul voluntariatului.
 • Proiectul  Valoros în lumea mea – în tabără  are ca obiectiv trimiterea elevilor implicaţi în proiectul “Valoros în lumea mea” în tabăra organizată de Asociaţia Micii Exploratori în vara anului 2015.
 • Participarea la Semimaraton Sibiu 2015 a proiectului  Susține performanța la înălțime are ca scop atragerea fondurilor necesare pentru dotarea cu echipamente de salvare din avalansa pentru 6 membri ai clubului sportiv Vertical Sport.
 • Dăm iar startul în viaţă este un proiect care are ca obiectiv achiziționarea unui monitor pentru oxigenare cerebrală care permite adaptarea îngrijirilor intensive la nevoile creierului nou-născutului şi prematurului. Ținta este supravieţuirea în cele mai bune condiţii, monitorizarea activităţii cerebrale este indispensabilă pentru a preveni multiplele sechele nedorite ale prematurităţii şi ale altor afecţiuni neonatale asupra creierului în dezvoltare al nou-născutului.
 • Centru de Tineret Maghiar. Prin participarea la Semimaraton Sibiu 2015, Asociaţia Tineretului Maghiar din Sibiu (SZMISZ) își propune atragerea unei părți din suma necesară reabilitării subsolului clădirii retrocedate enoriaților reformați din Sibiu, de pe strada Berăriei.
 • Asociaţia Spitalului de Psihiatrie dr. Gh.Preda Sibiu – MUVIT. Scopul proiectului constă în prevenirea obezității și a complicațiilor obezității (în cazul persoanelor normoponderale și supraponderale) precum și îmbunătățirea indicatorilor fiziologici relaționați cu obezitatea și complicațiile obezității (în cazul persoanelor obeze) prin implicarea persoanelor cu tulburări mentale în activități fizice regulate.
 • Prin proiectul  Toamna se numără puieţii Grupul de inițiativă „Cu verdele-n SUS” își propune mobilizarea a 350 de voluntari pentru plantarea a 10000 de puieți într-o zonă din județul Sibiu care va fi nou introdusă în fondul forestier.
 • Prin proiectul  Camp Hut Depo Asociația Micii Exploratori dorește construirea unei cabanute care sa deserveasca ca spatiu de depozitare permanent si optim pentru toate echipamentele folosite în cadrul taberelor organizate precum și activităților outdoor de genul cățărării/rapelarii, podului de frânghii și a tirolianei.
 • Animal Life dorește să construiască un Adăpost pentru câinii abandonați   din Sibiu.
 • Proiectul Asociației Părinților “Elefănțelul Curios” – Ne jucăm, ne spălăm şi multe lucruri învăţăm își propune realizarea de amenajări în cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit Elefănţelul Curios din Sibiu, amenajări de care vor beneficia cei 320 de copii care frecventează grădinița.
 • Proiectul  Ajută copiii din familii defavorizate să meargă în prima lor excursie are ca obiectiv organizarea unei excursii tematice la la Gradina Zoologică din Târgu Mureș pentru cei 11 copii din cadrul proiectului ”Ajută copiii din familii defavorizate să meargă la școală”.
 • Festivalul Sibiu – Oras Bike Friendly va cuprinde o serie de evenimente desfășurate pe parcursul unei săptămâni, evenimente ce au ca obiectiv promovarea utilizarii bicicletei la nivel urban si nu numai prin atragerea unui public cat mai divers catre acest gen de miscare.
 • Proiectul  Vreau să comunic! își propune achizitionarea panoului interactiv cu sunete si lumini, cu ajutorul caruia ne va fi posibila stimularea procesului de comunicare al copiilor care prezinta intarzieri in dezvoltarea limbajului.
 • Dacă ai un “Panou de căţărat-escaladă”, este ca şi cum ai aduce muntele acasă. Ca salvatori montani, prin proiectul  Panou de căţărat-escaladă, salvatorii montani vor să împărtășească din experienţa şi dragostea lor pentru natură, şi în special pentru munte.
 • Asociația Prietenii Berzelor – Aripi pentru viitor. Strângerea sumei necesare pentru achiziționarea unei suprafețe de minim 2000 mp va permite construirea ulterioară a centrului de reabilitare pentru berze.
 • Școala de bursă 2.0 este o iniţiativă educaţională care a pornit de la o idee generoasă: să construiască şi să crească o generaţie instruită financiar, o generaţie care să ştie cum să îşi modeleze viitorul financiar.

Pentru lista proiectelor și toate datele despre acest semimaraton inteligent și generos, dați click aici.

 

Ce poate fi mai generos decât să dai startul la viață?

Imaginea proiectului ”Dăm iar startul la viață”

Imaginea proiectului ”Dăm iar startul la viață”

Mie îmi plac toate cele 22 de proiecte, mai precis am găsit la fiecare câte ceva care mă atrage. Am o slăbiciune aparte pentru proiectul ”Dăm startul iar la viață”, al Asociaţiilor Baby Care Sibiu, Mâini Unite şi E.M.M.A. Cele trei asociații, toate din Sibiu, doresc ca anul acesta să achiziţioneze un monitor special pentru funcţiile cerebrale pentru terapia intensivă neonatală. Monitorul permite urmărirea atentă a problemelor ce pot apărea la nivelul creierului şi corecţia promptă a acestora pentru a evita apariţia sechelelor neurologice, cele mai severe probleme pe termen îndelungat asociate prematurităţii.

Inițiatorii explică faptul că ”monitorizarea oxigenării cerebrale permite surprinderea mai din timp a modificărilor circulaţiei sângelui la nivel cerebral, modificări care stau la baza leziunilor creierului asociate prematurităţii şi altor afecţiuni perinatale. Intervenţiile prompte în aceste situaţii permit prevenirea şi tratarea la timp a anomaliilor de circulaţie şi prevenirea, în acest fel, a leziunilor cerebrale şi a sechelelelor acestora. În acest fel vom avea nu doar mai mulţi nou-născuţi şi prematuri supravieţuitori ci nou-născuţi şi prematuri cu mai multe şanse pentru o viaţă normală”.

Obiectivul campaniei: obținerea sumei de 70.000-75.000 lei, sumă necesară achiziţionării monitorului de oxigenare cerebrală şi consumabilelor necesare acestui funcţionării acestui monitor.

Proiectul are și o pagină de Facebook, căreia vă invit să-i dați like.

 

NOTĂ. M-aș bucura dacă prietenii acestui blog sau ai paginii mele de Facebook vor participa la acest eveniment. Ca alegători sau ca simpli, dar importanți susținători ai proiectelor propuse.

Etichete: ,

One Trackback to “Semimaraton inteligent și generos la Sibiu”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: