Regula 500

Am purtat, prin comentarii la diferite articole, o discutie cu Laura Driha, care era nedumerită si, mi s-a părut, un pic dezamăgită. Despre ce este vorba?

Laurei i-au sărit în cohi câteva PA-uri mai recente care depăseau în mod vădit limita de 500 de semne. „Dacă e voie, atunci eu de ce m-am chinuit să respect regula? Nu e corect!”, mi-a reprosat ea, pe bună dreptate, se pare.

Răspunsul meu a fost, în esentă, următorul: proza arhiscurtă e un text care se întinde pe aproximativ 500 de semne (dacă iese din marja de 500 plus-minus 5-10% devine altceva). Concursurile pe care le-am organizat până acum au avut două scopuri declarate

1) de a servi ca pretext pentru a aduce cât mai multi oameni în familia PA si
2) de a-i provoca pe scriitorii de PA-uri să scrie cât mai bine, să-si perfectioneze scriitura (inclusiv citindu-se unii pe altii – si de aceea v-am rugat să participati la jurizare)

Faptul că am acceptat în concurs si texte care, cum spuneam mai sus, depăseau vădit cele 500 de semne (urcând chiar spre 800-900!) e simplu de explicat: e greu să scrii, din prima, atât de concis cât cere regula PA. În plus, faptul că vine constant scriitori noi alături de grupul nostru, face ca acestia să nu primească mereu, prompt, informatiile necesare. Recunosc acest neajuns, mi-l asum. Mă interesează în primul rând pasiunea de a scrie si disponibilitatea de a o face. Regula celor 500 de semne se poate adopta si treptat, fără ca asta să mă deranjeze – si cred că nici pe voi nu vă deranjează dacă apare câteun text de 800 despre care autorul crede sincer că e PA. Multi am trecut prin faza 800, probabil.

În orice caz, cei care se află pe pozitii fruntase în clasamentul general al concursului 24 de ore scriu, aproape fără să numere, texte de 500 de semne (plus-minus 5-10%), deci se încadrează. Sunt absolut convins că toti cei care aspiră la a scrie proză arhiscurtă îsi vor regla ei însisi ritmul astfel încât să respecte această regulă.

PS Acest text nu e o polemică. Dar am simtit nevoia să exprim acest punct de vedere. Si dacă tot mă aflul la etapa mărturisirilor, recunosc: concursul 24 de ore mi-a întrecut asteptările. Sunt încântat de ceea ce am reusit împreună!

Etichete: ,

18 comentarii to “Regula 500”

  1. Calin, ma ierti c-am insistat asa si ca inca o fac, dar nu cred ca-i justa explicatia ta nici acum. Daca ai citit vreodata ceva scris pe blogul meu ai observat probabil ca sunt postari in care nu ma zgarcesc deloc la cuvinte. Imi place sa scriu si de obicei scriu la fel de „cu multe explicatii, introducere, cuprins si incheiere” cum si vorbesc!
    Faptul ca i-ai lasat sa se acomodeze nu e deloc rau dar era bine sa ne anunti pe toti ca e permis si asa. Adica si MIE mi-a fost greu la inceput sa ma adaptez regulii de 500 astfel incat sa sune bine, sa fie scris corect, sa spuna o poveste, sa transmita un mesaj. Si oricat as vrea sa neg, in mai multe cuvinte probabil ca mi-ar fi iesit mai bine. Dar am zis ca regula e REGULA si ca nu ar fi FRUMOS si nici DREPT fata de ceilalti participanti sa fiu eu mai cu mot. Am considerat ca e o dovada de respect pentru concurs si pentru participanti.
    Nu-s neaparat dezamagita dar sunt surprinsa si nu-i ca nu apreciez si motivul care a stat in spatele actiunilor permisive pe care le-ai intreprins dar consider c-am fost nitel dezinformati. Bine, nici n-am intrebat dar o sa stiu pe viitor.
    Iti multumesc ca te-ai deranjat cu acest post „explicativ”.
    O seara faina!
    Laura

    Apreciază

  2. Eu nu am considerat-o niciodată o regulă in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba un „ghidaj”

    Apreciază

  3. Imi pare rau, ca… se pare, tentativa mea de PA e „marul discordiei” voastre. Sunt la inceput…. cred ca e al doilea PA, pe care incerc sa-l scriu. Nu ma supar daca nu intru in concurs. Imi place ca ceea ce face Calin, este o provocare pentru mine, de care tin cont, atunci cand timpul imi ofera ocazia.
    Pentru a nu mai supara concurentii, te rog Calin sa nu mai iei in considerare PA-urile mele ce nu se incadreaza in cele 500+/- 15 semne. O sa ma chinui pe viitor sa respect, dar daca nu reusesc tot voi trimite ce-mi debiteaza creierul la momentul respectiv. 🙂
    O seara placuta tie si Laurei Driha,
    Laura

    Apreciază

  4. Zbordefluture, nu-i un mar al discordiei, ci o lamurire a nelamuririi! 😛

    Apreciază

  5. Laura,
    eu vreau să adaug un singur lucru, pe lângă cele spuse de Călin, care e organizatorul concursului. Poți verifica faptul că am votat la toate etapele, cu excepția uneia, cred.

    Este evident faptul că având mai multe caractere la dispoziție reușești să exprimi mai bine ce doreai.
    Însă eu personal, ca arbitru, întotdeauna am favorizat PA-urile care au încercat să respecte cât de cât și regula 500. Nu pot spune că am votat NUMAI acele PA-uri, dar recunosc că le-am favorizat.

    Apreciază

  6. O fi vreo regula mai romaneasca asa 🙂
    Adica, chiar daca ai tras o bere in plus la volan (a se citi inca 300 de cuvinte peste limita) mai targui nitel cu nea agentul si te scoate boboc 😉
    Cat despre faptul ca reusiti sa atrageti lume noua – citez: „În plus, faptul că vine constant scriitori noi alături de grupul nostru,” e pe de-o parte de laudat, pe de alta nitelus de corectat 🙂

    Apreciază

  7. @Laura Driha: Îti respect punctul de vedere. Mai adaug ceva, dacă n-am fost suficient de explicit -tu ai reusit să castigi cel putin o etapă pentru că a) scrii foarte bine proză arhiscurtă si pentru că b) respecti regula 500. Crede-mă pe cuvânt, există o legătură strânsă, ca să zic asa, între a) si b).

    Apreciază

  8. @zbordefluture: Desigur, nu voi descalifica niciun text, fiindcă nu asta e ideea. Eu cred că există două modalităti de a convinge pe cineva de ceva:

    1) a-l face să înteleagă el însusi asta, a se convinge singur
    2) a-l obliga

    Felul meu, mai întortocheat, e să încerc să aplic 1).

    Apreciază

  9. @LordDif: Cu timpul, ghidajul ăsta intră în sânge.

    Apreciază

  10. @Metall: Îmi aduci aminte de cineva.
    PS Nu e o regulă de circulatie.

    Apreciază

  11. @cell61: Apropo de jurizare – doar dacă sunt foarte multi arbitri sau doar dacă sunt foarte „calificati” cei mai multi putem avea pretentia că topurile reflectă 100% valoarea literară. Asa, reflectă, în principiu, ceea ce ne place nouă, celor mai multi. Nici nu e vreo pretentie mai mare, referitor la ele, cel putin nu în ceea ce mă priveste.

    P.S. Si, da, si eu, când votez, iau în considerare în primul rând textele care respectă Regula 500. (Si am votat de fiecare dată, dacă nu mă însel 😉 )

    Apreciază

  12. Atenţie, comentariu lung 😛

    Curios cum sunt din fire, am verificat câteva etape, aleator, pentru că sunt convins că în fiecare etapă a fost măcar 1 PA cu mult mai mult de 500 de semne (ochiometric, că nu le-am contorizat pe toate). Iată ce am contorizat:

    La etapa 00-01: 1. 447 semne, 2. 500 semne, 3. 520 semne, 4. 498 semne, 5. 509 semne.
    La etapa 05-06: 1. 389 semne, 2. 585 semne, 3-4. 626 semne – 512 semne, 5-6. 504 semne – 436 semne
    La etapa 10-11: 1. 425 semne, 2. 524 semne, 3-5. 503 semne – 592 semne – 485 semne
    La etapa 15-16: 1. 370 semne, 2. 492 semne, 3. 536 semne, 4. 524 semne, 5. 544 semne
    La etapa 19-20: 1. 515 semne, 2. 495 semne, 3. 497 semne, 4. 499 semne, 5. 496 semne – 516 semne – 497 semne – 394 semne – 488 semne – 478 semne – 557 semne (o etapă cu 7 autori pe locul 5, la egalitate 🙂
    La etapa 23-24: 1-2. 502 semne – 468 semne, 3. 578 semne, 4. 706 semne, 5. 495 semne.

    Număr 37 de PA-uri în acest clasament. Dacă acceptăm o abatere de la regulă de +10%, pot număra 6 PA-uri care depăşesc această abatere. Adică 16% din total. Ceea ce îmi spune că voturile s-au dus majoritar către PA-urile care se încadrează în regulă + marjă. Dacă greşesc undeva, corectaţi-mă 🙂

    Apreciază

  13. @cell61: Am încredere că nu gresesti.

    Apreciază

  14. Şi eu mi am pus întrebarea legată de caractere, uneori e chiar greu să te încadrezi în 500 de caractere.. sunt curioasă, în schimb, aceste 500 de caractere includ şi spaţiile? (Scuze dacă întrebarea e copilărească, poate că aici ar fi evident că nu, dar în IT se ţine cont de ele).
    P.S. Chiar dacă nelămurirea Laurei Driha este fare, eu mă gândesc şi la faptul că acest concurs mi-a oferit o posibilitate de a „gândi concentrat” (cum am citit pe blogul unui participant), cât şi un prilej de bucurie de a vedea idei trăsnite, dialoguri amuzante cuprinse în câteva rânduri.
    Weekend plăcut şi poate un nou concurs de PA lansat.. se termină 24 😦

    Apreciază

  15. @Petra: Se socotesc şi spaţiile.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: