Aplauze după 20 de ani

Am fost aseară la meci. Prima impresia e fost mocirla prin care a trebuit să răzbatem. Am avut locuri lângă galeria englezilor. S-a stat în picioare, călare pe scaune.

În primele minute, Liverpool părea o gaşcă de băieţi relaxaţi. „De bătut”, ai fost tentat să spui. A venit golul lui Fernandes. A venit accidentarea lui Galamaz. Apoi, lucrurile au fost simple. Fără să se streseze prea tare, englezii au dat rapid două goluri. Cel al lui Mascherano a fost fabulos. Precedat de o bâlbâială tipică, rezolvată de insistentul Babel. Cel de al doilea, la fel de simplu, tot cu bâlbâială, tot cu Babel insistent. Nu înţeleg de ce nu bubuie mingea fundaşii români şi caută rezolvări pseudotehnice, care nu le ies.

La pauză a venit ploaia. Am mâncat ciocolată şi gumă de mestecat. Unirea a avut multe ocazii de a avea ocazii de gol. Superficialitatea, lipsa de valoare şi de ambiţie, cred, i-a împiedicat să joace simplu şi eficient.

Una peste alta, a fost un meci agreabil, chiar dacă am plecat de acolo ciuciulete. La final, am aplaudat, ca la teatru, şi am strigat „Bravo, Unirea!”. Oamenii au fost demni şi, na!, graţie lor am ajuns să văd Liverpool pe viu.

Aplauzele de aseară mi-au amintit de o altă seară, din urmă cu 20 de ani şi câteva luni. Seara meciului cu Danemarca, pe care l-am văzut cam din acelaşi loc. Atunci a fost 3-1 pentru România. La final, în timp ce noi săream şi ne strângeam în braţe, am auzit aplauze. Ca la teatru. Ne-am oprit cu toţii, miraţi. Aplauzele veneau de la galeria danezilor, care a fost înjurată tot meciul. Cred că am fost ruşinaţi cu toţii, chiar şi aceia care nu înjuraseră. Am răspuns cu aplauze, ca nişte maimuţe care tocmai au mai învăţat ceva. A fost o mică lecţie de civilizaţie.

P.S. Nu ştiu cum ar fi fost cu aplauzele dacă ar fi jucat Steaua, Dinamo, Rapid sau U Craiova. Aşa, cei mai mulţi, aproape toţi oamenii din tribună, au fost neutri, deci relaxaţi. Cum trebuie să fii la meci.

MIRARE.
De ce, oare, pleacă bucureştenii de la meci la fără un sfert? La Hunedoara stăteam, aproape toţi, până la sfârşit. Nu pentru că plătiserăm biletele, ci aşa, pur şi simplu.

CREDIT.
Am fost la meci cu Silviu Sergiu, iar de bilete a făcut rost Gabriel Gachi.

6 comentarii to “Aplauze după 20 de ani”

 1. Urmăresc în general meciurile de fotbal, deşi pe cel de aseară nu l-am văzut. Recunosc că atunci când vreau să văd un meci, nu mă uit când joacă echipele româneşti şi asta pentru că fotbalul nu se poate juca alături de o echipă pseudotehnică, chiar dacă te numeşti Liverpool, Real Madrid şi aşa mai departe. Desigur, asta e doar părerea mea, subiectivă şi inevitabil feminină.
  Atmosfera de la meciurile româneşti, şi cu deosebire cea de la derby-uri, nu poate fi altfel decât atmosfera generală a ţării în care trăim şi care e locuită de aceiaşi oameni care merg pe stadioane. Aplauze aici? Mă întreb cum ar arăta suporterii unei Stele învinse, aplaudând pentru Dinamo ori Rapid.

  Apreciază

 2. @Ada Rus: Salut părerile femeilor preocupate de fotbal. Nu ştiu de ce lucrul ăsta, femei preocupate de fotbal, pare ciudat, dar pare.

  Apreciază

 3. Aseară am fost la o piesă de teatru, deşi îmi place şi fotbalul. Altădată aş fi opus probabil mai multă rezistenţă, dar în ultima vreme fotbalul îţi oferă destul de rare satisfacţii…

  Apreciază

 4. @cell61: Am zis că e vorba despre Liverpool şi că mi-a fost gratis 😉

  Apreciază

 5. 1/2 pleaca mai devreme sa apuce sa iasa din parcare primii, ceilalti alearga sa scrie pe bloguri despre meci :))))

  Apreciază

 6. @Andi: În ceea ce mă priveste, rusinică mie – am scris abia a doua zi. (Dar am stat până la final la meci, ca să aplaud!)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: