Doamna plinuță și încă tânără își trage sufletul înainte de a suna la apartamentul 46. Aude pași care se târăsc leneș (e ora patru după-amiaza, zi de duminică), zgomot de zăvor, vede un bărbat între două vârste, partea superioară (hmm, asta poate fi ori bine, ori rău, își zice), apoi scoate hârtiile și începe să spună despre sondaj. Renunță însă după câteva secunde, pentru că domnul în papuci de casă schițează gestul de a trânti ușa. Femeia își dă seama că n-avea rost nici povestea cu casa de copii năpăstuiți așa că, luminată de ceea ce avea să spună ulterior că a fost inspirația zilei, ba nu, a săptămânii, întreabă dacă domnul atât de cumsecade nu are ceva pentru sau măcar despre diabetul zaharat, că simte o sfârșeală așa și pe dincolo.
Domnul cu papuci de casă tace, dar o poftește înăuntru. În hol e un dulăpior* pe care îl deschide. Două rafturi pline ochi cu cutii, cutiuțe, sticluțe, aliniate frumos. Un raft e dedicat multivitaminelor pentru reglarea glicemiei și alte cutii pe care scrie Favio.
Doamne!, zice femeia (ușor speriată). Se uită la bărbatul care a poftit-o înăuntru ca la un maniac. Îi vine să deschidă ușa și s-o zbughească. Aveți probleme cu glicemia?, întreabă bărbatul și vocea lui are darul s-o liniștească. Femeia nu își găsește cuvintele. E periculos pentru meseria ei, în care spontaneitatea e literă de lege. Glicemia…, îngaimă. Diabet de tip 2. Știți… Poate aveți un pahar cu apă.
Bărbatul îi aduce un pahar cu apă rece și un scaun cu spătar. O pofetește să se așeze. Femeia bea apă, încet. Începe să își revină. Nu își amintește când a ajuns la ea în mână cutia pe care scrie „Multivitamine, Favio contribuie la reglarea glicemiei”.
„Diabetul de tip 2 – este tratat cu medicație orală o perioadă lungă de timp, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concentrației glucozei din sânge. Acest pas se axează pe adaptarea stilului de viață și pe menținerea glicemiei la un nivel normal. Ținerea sub control a altor factori de risc cardiovascular (cum sunt hipertensiunea sau hipercolesterolemia) contribuie la îmbunătățirea speranței de viață a bolnavului. De asemenea, echilibrarea tensiunii arteriale (sub 130/80 mmHg) determină o ușoară reducere a riscului de atac cerebral”, spune bărbatul.
E un înțelept, vorbește ca din cărți, își zice femeia și zâmbește. Parcă n-ar mai pleca, parcă ar mai sta un pic.
*NOTĂ. Acest articol face parte dintr-o serie de texte din categoria „Pauza de publicitate”, marcate cu (P)
Lasă un răspuns