Un regizor de mare clasă, unul dintre cei mai mari ai momentului (este vorba despre britanicul Graham Vick), a pus în scenă la Opera Naţională Bucureşti un spectacol-eveniment: Fals taff, de Giusepe Verdi. Premiera va avea loc în data de 19 februarie. Distribuţia e alcătuită din artişti români, cu Ştefan Ignat în rolul principal. Bineînţeles că am aflat despre acest eveniment de la Alexandru, întrucât presa culturală de la România are lucruri mai bune de făcut decât să aducă în faţa cititorilor personaje importante ale culturii mondiale. Dar de aceea a fost inventat Alexandru, cu al său blog de mare ţinută, Despre operă, pe care vi l-am propus în mai multe rânduri.
Alexandru, pe care îl plasez în fruntea comentatorilor de operă din România, a realizat o discuţie lungă şi aparent grea cu regizorul britanic, pe care însă o citeşti cu nesaţ. Chiar dacă uneori m-am simţit prost că n-am înţeles toate referirile celor doi participanţi la acest dialog, am preferat să merg cu lectura mai departe şi să caut după aceea să aflu de exemplu o scurtă biografie a lui Arrigo Boito ori de unde anume vine termenul Regietheater şi în ce sens l-a folosit Alexandru.
Cei doi, Alexandru Pătraşcu şi Graham Vick vorbesc, fireşte, despre Falstaff şi Boito, despre Verdi şi Mozart, aflăm că regizorul britanic nu-l înghite pe Richard Strauss, nu va mai lucra niciodată în Rusia (citiţi descrierea mediului cultural-oligarhic de acolo!), părerea lui despre clădirea Operei Naţionale Bucureşti, mirarea că Andrei Şerban l-a văzut pe Sfinxul din Oedipe ca fiind Stalin şi, de exemplu, o descriere a Bucureştiului văzut la pas, pe o străduţă oarecare din centru: „Acum câteva zile m-am dus pe jos la restaurant. Și pe drum am trecut pe lângă un Ferrari parcat așa, între două mașini, pe o străduță îngustă, cum să spun, de parcă ar fi fost mașina soției dvs. Era un Ferrari roșu foarte frumos.” (Graham Vick)
Citiţi, că merită (atât acest interviu, cât şi tot blogul lui Alexandru)! Este locul în care ai şansa să iei întotdeauna o gură de aer curat.
P.S. Pe Alexandru îl puteţi întâlni pe 19 februarie, seara, la premiera lui Falstaff. I-a dat întâlnire acolo însuşi Graham Vick 😉