Vladimir Jurowski se ţine de cuvânt: Simfonia a III-a de George Enescu, în premieră la Londra

Vladimir Jurowski - Sala Palatului, Festivalul Enescu 2013. Foto: Sergiu Iczkovits

Vladimir Jurowski – Sala Palatului, Festivalul Enescu 2013. Foto: Sergiu Iczkovits

Dirijorul Vladimir Jurowski se ţine de cuvânt. Cuvântul dat în urmă cu doi ani la Bucureşti, când a decis să includă Simfonia a III-a de George Enescu în repertoriul internaţional al London Philharmonic Orchestra.

Sâmbătă, 7 februarie 2015, de la ora 19.30 (ora Londrei), orchestra londoneză va interpreta în premieră, în sala Royal Festival Hall a Southbank Centre, Simfonia a III-a cu Cor în Do Major Op. 21. Biletele costă între 9 şi 65 de lire sterline. În programul concertului de sâmbătă se mai află două lucrări de Rahmaninov. Mai multe detalii, aici.

Primii care au avut ocazia să asculte Simfonia a III-a de Enescu în interpretarea London Philharmonic Orchestra au fost spectatorii Festivalului George Enescu, ediţia 2013.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de organizatorii festivalului, în programul ediţiei din acest an vor fi interpretate 20 de lucrări ale compozitorului român.

3 Responses to “Vladimir Jurowski se ţine de cuvânt: Simfonia a III-a de George Enescu, în premieră la Londra”

  1. Mi-am adus aminte, văzând acest articol (nu știu de ce comunicatul de presă, nu) de Simfonia a IIIa de Enescu dirijată de Jurowski la Festivalul Enescu din 2013. Am avut revelația unei interpretări ieșite din comun, până atunci nu mă impresionase această simfonie.

    „Jurowski a făcut un lucru simplu. A studiat foarte atent partitura. A văzut că, dacă vine să dirijeze doar ca să bifeze un concert, ar ieși un coșmar. Nu și-a permis așa ceva și atunci a insistat asupra oricărui detaliu, încercând și reușind din plin să-l facă auzit în locul său și în contextul său. A văzut și drama din partea a doua, atât de interiorizată pe cât e ea, și a povestit-o. A văzut că există o progresie dramatică, mai ales că se termină cu un cor, care nu poate fi decât o concluzie muzicală. Un cor care vocalizează, fără cuvinte, nu poate fi decât un alt instrument, unul amplu, pe care l-a conectat la orchestră, în prelungirea ei, făcând să sune întreg acest ansamblu ca o orchestră în care concertau câteva viori și o percuție, pentru un efect foarte frumos. O estetică, pe care Jurowski a văzut-o și pe care alții au ignorat-o. Iar noi n-o înțelegem, prea grăbiți, prea ușor seduși de mediocritatea interpretării unor genii, nu de geniul interpretării unor doar foarte mari compozitori. A fost un concert Enescu atât de extraordinar încât parcă n-ar fi fost Enescu cel cu care mediocritatea ne-a obișnuit.”

    Toate impresiile mele de atunci, aici:

    https://despreopera.wordpress.com/2013/09/15/jurowski/

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: