Adulterul în publicitate

Broşură BCR pentru creditul rapid Divers BCR

Tu cu cine îţi înşeli soţia când ea face banking?
Campania BCR „Tu cu cine faci banking?” şi-a atins, pesemne, scopul: toată lumea a aflat despre ea. S-au făcut deja glume, există „saluturi” de gen. Nu ştiu câtă notorietate a adus această campanie publicitară (probabil multă), nici câţi clienţi. O fi bine.
Dar rămân dezolat că meseriaşii care au pus-o la cale s-au gândit că e cool să folosească ideea adulterului pentru a-şi vinde mai bine produsul (povestea: o tipă plecată la bancă să obţină un credit se întoarce acasă mai repede, pt că la bcr totul se rezolvă rapid. Dar această grabă îl găseşte pe soţ cu pantalonii în vine şi o trimite pe amantă într-un dulap, de unde iese, inteligent, atunci când află că soţia înşelată a găsit aşa o pleaşcă).
De acord, nu e treaba publicitarilor să educe populaţia. Nici a clienţilor lor, care se cred, ce cele mai multe ori, mai inteligenţi decât ei (dar, fireşte, nu-s). Dar mesajul e tâmpit şi, probabil, dăunător.
Iar la un exerciţiu minim de imaginaţie, e posibil ca zâmbetul triumfător al tipei care face banking cu BCR şi a obţinut creditul ăla nemaipomenit să fie doar tâmp: femeia (care arată bine, ce-i al ei e-al ei!), s-a ales cu creditul (la care va avea de plătit rate) şi cu un soţ dotat c-o amandă (frumuşică şi ea). Altfel spus, nu-i nicio sfârâială să faci banking cu BCR. Se poate interpreta şi aşa?

Breteaua roşie

Ştiţi şi reclama aia la call center-ul la care îţi faci rezervări la hotel. La fel de stupidă (aveţi mai jos clipul de 93 de secunde; la tv se dă o variantă mai ieftină) şi mizând tot pe ideea adulterului (un tip nu pleacă în delegaţie, aşa cum ştia soţia lui, fiindcă nu găseşte un hotel decent; atunci apare de după canapea un ins cu bretele roşii, pe care nu apucase să le dea jos, ca tipul din reclama bcr, care ştie el call center-ul mmiraculos; omul o ia pe coajă, dar tot îşi transmite mesajul, obsedant, să intre în capul consumatorului: numele site-ului şi nr de telefon).

Mie mi se par ieftine şi de prost gust. Vouă?

27 Responses to “Adulterul în publicitate”

 1. Sunt de aceeaşi părere.

  Apreciază

 2. BCR-ul are niste campanii publicitare foarte „bune” in ultima vreme, bune in sensul ca s-au facut auzite, discutate, promovate pe bloguri – pesemne ca au un director priceput in asta si care e platit pentru cat mai mult vizibilitate si… vanzari de credite.
  Ce ne ofeseaza pe multi e ca de la bani la moralitate banca nu plateste nici o dobanda si tare ma tem ca exemplul asta e doar inceputul…

  Apreciază

 3. si uite cum bcr mai baga in limba romana o sintagma: „a face banking”
  ce dracu sunt atat de idioti ?

  Apreciază

 4. In ciuda aparenteler , cei din domeniul publicitar isi cunosc meseria .
  Orice reclama se adreseaza unui public tinta . Nu e vina lor sau a noastra daca publicul respectiv este unul care „se rade ” doar la glumele proaste .

  Apreciază

 5. acum na, nu vreau să dau în nimeni, dar populaţia adoră robotzi de ce nu ar savura adulterul bcr-istic? asta ne place, asta se vinde, asta se face:) noi să fim sănătoşi.

  Apreciază

  • Noi să fim sănătoşi, cum bine spui!
   Eu atacam în special chestia cu adulterul, care mi se pare cam deplasată.
   P.S. În altă ordine de idei, nu te mai bagi la PA-uri?

   Apreciază

 6. ce pretentii poti sa ai!… banca + publicitate = combinatia perfecta pentru ochiul dracului

  Apreciază

 7. Bravo pentru articol, Călin! Imi spunea o prietena ca barbatilor le-ar place reclama asta, asa ca ma bucur ca tocmai un barbat ia atitudine! Pe de alta parte, ma intreb carui segment de piata se adreseaza „banking-ul BCR”, care or fi persoanele atrase si de infidelitati si de credite, ca „VIP-urile” romanesti puse pe infidelitati nu au nevoie de creditare… 😉

  PS: un articol interesant pe aceeasi tema am mai citit si aici: http://danutm.wordpress.com/2011/06/03/nu-bcr-nu-gindim-la-fel

  Apreciază

 8. Ar mai fi si reclama la Joe.
  La fel de idioată…

  Apreciază

 9. ai văzut campania recentă pentru refinanţare? tot idee a BCR, premiile sunt mari şi se bate blogosfera pe ele.

  nu ştiu dacă au oameni competenţi pe finanţe, dar în departamentul Marketing sigur au.

  Apreciază

 10. da, ieftine. cea la bcr, la prima mana. iar a doua, intens penibila – si complet nereusita ca mesaj. asta-i mintea copywriterilor. si pofta marketerilor :D.

  Apreciază

  • dana, poate că, din reclama a doua, rămâne acel tourneo obsedant – poate că asta a fost ideea, să difuzeze ceva atât de enervant încât să fie ţinut minte

   Apreciază

   • @calin: sigur ramane acel tourneo. asta a fost si ideea. dar ce se construieste in jurul numelui lasa mult de dorit si face diferenta intre o reclama buna si una.. ca o publicitate negativa. de care sigur iti vei aminti, macar ca stare neplacuta legata de brand.

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: