Casă de BCA

Treceam pe acolo destul de frecvent. De fiecare dată când aveam drum la Deva. Ştiţi? Între Hunedoara şi Deva sunt 18 kilometri bătuţi pe muchie. Cam pe la două treimi din distanţă, cum vii dinspre Hunedoara, sunt ei. Sunt acolo dinaintea mea. Eu i-am perceput prin 1976, cred. Poate 1980. Nu bag mâna în foc.

Erau multe întreprinderi pe acolo, de-a lungul întregului drum, până la Sântuhalm. În 1991, spre sfârştiul anului, a apărut şi noul logo. Atunci am auzit prima oară de Macon. Fosta Întreprindere de Materiale de Construcţii (IMC). Chestie industrială, comenzi mari, de stat. Treptat, statul s-a subţiat, comenzile s-au mai rărit. Probabil că acesta a fost contextul în care Macon a început să-şi diversifice clienţii.

Macon face şi cahle din teracota pentru sobe si seminee. Sursa: macon.ro

Macon face şi cahle din teracota pentru sobe si seminee. Sursa: macon.ro

Din când în când, printre altele, aflam de la câte un amic că şi-a făcut casă, cabană, au renovat (a fost perioada de boom, dinainte de criză). Unii dintre ei, cu materiale de la Macon, Cu proiecte Macon. Măi, să fie?

 

Care-i şemecheria cu Pachetul Casa Plus

Aşa că nu m-am mirat prea tare când am aflat că Macon a lansat pachetul CASA Plus, care cuprinde sistemul de zidărie Macon (blocuri din BCA pentru ziduri exterioare și interioare, elemente pentru placări si cofraje, buiandrugi și mortar adeziv pentru BCA), servicii și, după cum sună reclama, beneficii. Un sistem complet, adică, pentru realizarea zidăriei, alcătuit din materiale călduroase.

Cele 7 beneficii ale sistemului Macon

  1. Protecție împotriva frigului din timpul iernii – „Blocurile de zidarie MACON asigura o protectie superioara impotriva frigului. Pentru grosimi ale zidurilor de peste 35 cm, blocurile tip BCA MACON 2,5 sau BCA SIMCOR 2,5 asigura o izolare termica excelenta, chiar şi fara un sistem termoizolator suplimentar. Disponibile si in variante cu grosime de 35, 37,5 sau 40 cm, acestea pot oferi o protectie termica excelenta, in conformitate cu cerintele legale, fara adaugarea unui sistem termoizolator suplimentar„, se arată în prezentarea de pe site-ul Macon.
  2. Protecție împotriva căldurii din timpul verii  – „Blocurile de zidarie MACON asigura protectia impotriva patrunderii caldurii in spatiile interioare, limitand transferul de caldura datorita rezistentei termice a blocurilor. Si astfel zilele toride devin mai usor de suportat. Simplu si fara cheltuieli cu racirea aerului interior„, conforma aceleiaşi surse..
  3. Protecție împotriva zgomotelor nedorite – „Datorita suprafetelor poroase si a continutului de aer inglobat, BCA MACON este un bun absorbant al sunetului. Asigura atat reducerea zgomotului dintre incaperile unei locuinte, dar reprezinta si o importanta bariera impotriva zgomotelor exterioare”.
  4. Protecție la incendii – „Rezistenţa termică a blocurilor de zidarie MACON este o proprietate care conferă şi în cazul incendiilor avantaje unui zid din BCA comparativ cu un zid din alte materiale. Expuse la temperaturi ridicate blocurile din BCA MACON sau BCA SIMCOR au, pe langa proprietatea de a fi incombustibile, şi pe aceea de a genera un transfer termic mai redus de cealalta parte a zidurilor. Aceasta proprietate inseamna in caz de incendiu de la 2 si pana la 7 ore de securitate (incepand cu grosimi ale zidului de doar 10 cm), timp care asigura posibilitatea unor interventii de salvare a vietilor şi a bunurilor. Datorita acestor proprietati se pot utiliza pentru ziduri de protecţie impotriva raspandirii incendiilor, protejand astfel vieti si bunuri. Blocurile de zidarie Macon sunt clasificate ca materiale de constructie incombustibile, fiind incadrate in Euroclasa A1„.
  5. Protecție în cazul cutremurelor – „Blocurile de zidărie MACON sunt realizate dintr-un material omogen, uşor, cu o structură puternică, având aceleaşi proprietăţi în ceea ce priveşte rezistenţa la compresiune indiferent de direcţia de solicitare. Această caracteristică are o importanţă definitorie în cazul cutremurelor, atunci când blocurile sunt solicitate atât în plan vertical cât şi orizontal. Mai mult decat atat, in cazul acţiunii seismice directe, valoarea forţei este direct proporţională cu masa peretelui„.
  6. Protecția mediului – „Blocurile de zidarie Macon sunt realizate din materii prime locale – var, nisip, ciment, gips şi apa. Atat procesul de fabricatie cat si exploatarea spatiilor construite presupun consumuri reduse de energie si, in consecinta, un nivel redus de emisii de CO2. Faptul ca nu emana fum sau alte gaze toxice in cazul expunerii la foc si proprietatea materialului de a se putea refolosi si recicla in totalitate sunt de asemenea caracteristici care confera blocurilor de zidarie Macon calitatea de materiale prietenoase cu mediul inconjurator„.
  7. Protecție față de creșterile de preț la utilități – „Cu blocurile de zidarie tip BCA MACON 2,5 sau BCA SIMCOR 2,5, datorita unei conductivitati termice de doar 0,10 W/mK, una dintre cele mai bune valori care caracterizeaza materialele de zidarie existente pe piata din Romania, se poate obtine incadrarea noilor constructii in clase energetice superioare sau chiar in categoria constructiilor pasive si astfel, garantia unui climat confortabil, mentinerea unor temperaturi constante, dar si asigurarea acestora cu costuri reduse„.

Mie cel mai interesant mi se pare Benficiul nr. 3. Dacă ar fi să îmi fac o casă în Bucureşti, Beneficiul nr. 3 ar fi o necesitate. Chiar dacă, după o vreme, nu mai percepi asta, vâjâitul continuu există şi te macină, te toacă mărunt pe dinăuntru. Dacă Macon îmi oferă protecţie faţă de zgomot, dacă în interiorul pereţilor Macon e linişte, atunci merită toţi banii. Părerea mea.

 

 

One Trackback to “Casă de BCA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: