Reportaje virtuale. O cuvenită explicație

Spre finalul semestrului am făcut un experiment împreună cu studenții de la Jurnalism, anul al II-lea: i-am trimis, pe fiecare, aiurea, în lume. Mergeți, căscați ochii bine în stânga, în dreapta, în sus și în jos, citiți câte ceva despre locul cu pricina și scrieți un reportaj virtual astfel încât eu, cititorul, să văd, citind, ceea ce ați „văzut” voiAm făcut acest exercițiu ușor exasperat de faptul că jurnaliștii zilei ies tot mai puțin pe teren, se bazează prea mult pe agenții, pe ceea ce dau ceilalți, pe Marele Google. Da, vin dintr-o perioadă în care nu exista Google și, ca să poți afla ceva, trebuia să mergi acolo. Să caști ochii, să întrebi, să stai de vorbă cu oameni, nu cu nickname-uri, să notezi. În drum spre redacție (nu puteai trimite mail, nu exista poștă electronică, nu era Whatsup, până și pagerele au apărut după aceea – sunt bătrân, dar mă tratez), te gândeai cam ce / cum vei scrie, iar apoi urma cursa contra cronometru cu închiderea ediției.

Cred că anii aceia îi puneau mai mult la treabă pe jurnaliști, scoteau mai mult din ei și articolele aveau mai multă savoare, fiind mai personale.

Dar nu trebuie să disperăm, nu trebuie să ne lamentăm, să plângem după tinerețea, care nu se întoarce (căci e despre tinerețe, până la urmă). Trebuie să profităm de nesfârșitele oportunități ale zilelor noastre. Dacă știm să alegem, să discernem, să îmbinăm Google-ul cu ieșitul pe teren, cu discutatul față în față, dacă uităm combinația copy/paste, mai avem o șansă. Și încă una mare!

Cam asta a fost ideea pe care am avut-o în cap când i-am provocat pe studenți să folosească din plin posibilitățile pe care le au la îndemână / îndeclick și să zburde. Au rezultat câteva texte care m-au încântat. Unii au inventat adevărate povești, în care au plasat detalii observate via Google Street View. Alții au scris reportaje clasice, ca și cum ar fi fost acolo.

Urmează, fiți pe fază!

 

UPDATE. Mai jos, câteva texte scrise de studenți după „peregrinările” via Google Street (publicate aici cu acordul lor):

La un click de Copley Square (Anca Olteanu)

2 Trackbacks to “Reportaje virtuale. O cuvenită explicație”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: