Cum se bronzează tractoriştii

Cauciucuri de tractor. Sursa: acvila-romania.ro

Cauciucuri de tractor. Sursa: acvila-romania.ro

Înainte de a fi atârnate de crengi groase, pentru legănat, aruncate cu cap prin curte, să reazeme una-alta, tăiate pe din două, să aibă din ce bea apă găinile sau golite de camere, pentru folosit în partidele de scăldat, cauciucurile de tractor însoţesc omul şi maşina pe ogoarele patriei, îşi fac, altfel spus, treaba cu sârg. Asta, dacă-s bune şi nu bubuie când ţi-e lumea mai dragă.  

Lucram în urmă cu doi ani la strategia de comunicare a unui important producător de utilaje agricole. Plonjasem într-un domeniu la care, bineînţeles, ar trebui să se priceapă toţi locuitorii unei ţări preponderent agricole, nu-i aşa? Puţine familii care să nu fie orăşene de doar o generaţie, două, hai trei.

Cei mai mulţi oameni ştiu însă doar că tractoarele sunt chestiile alea care încurcă circulaţia, intră pe şosea din drumuri laterale, umplu asfaltul cu noroi şi merg încet. Iar tractoriştii sunt oamenii aceia care se bronează mereu, într-un fel specific: ceafa şi braţele negre, plus urma de la maieu, mai albă ca maieul.

Revenind la experienţa mea PR-agricolă, am cunoscut cu acea ocazie un pic, unul mic, dintr-o industrie fascinantă, în care se face cercetare atât la nivelul bobului de porumb şi al adâncimii brazdei cât şi la cel, mai simplu, al utilajelor agricole, cailor putere, plugurilor, semănătorilor, supercombinelor. E nevoie de bani aici şi se fac bani aici. Plus multă muncă. Am citit (şi apoi am văzut) despre tractoare în cabinele cărora te simţi ca într-un SUV, cu aer condiţionat, WiFi, fotolii confortabile şi te miri ce gadgeturi. Am aflat că românii preferă asemenea dotări şi că producătorii autohtoni, câţi au mai rămas, pierd teren fiindcă se încăpăţânează să creadă că românul preferă ieftin şi prost. Sau li se pare prea complicat să facă altfel. Nu ştiu, vorbe de tractorişti.

Adevărul e că există în lumea agricolă mult mai multă viaţă decât te-ai aştepta tu, orăşeanul deştept, care se bronzează corect, dând bani grei pentru o unghie de nisip murdar, între alţi orăşeni deştepţi. Ştiaţi că există site-uri de unde, dacă aveţi această fantezie, vă puteţi cumpăra anvelope de tractor de toate felurile? Care au şi pagină de Facebook? Na, acum ştiţi. Ca supliment, vă recomand un reportaj cool despre ultimul tractor roşu. E în engleză.

NOTĂ. Acest articol face parte dintr-o serie de texte din categoria „Pauza de publicitate”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: