Nu se dau mici, nu se dă bere. Se dă film. Gratis. La Hunedoara!

De ce eu?, Aferim!, Ida - cele trei filme cap de afiș ale Festivalului Filmului European - ediția Hunedoara.

De ce eu?, Aferim!, Ida – cele trei filme cap de afiș ale Festivalului Filmului European – ediția Hunedoara.

Dacă vi s-a întâmplat vreodată să vă nimeriți în dreptul indicatorului rutier care anunță intrarea în județul Hunedoara și tocmai trecea o mașină claxonând prelung, să știți că eu eram ăla. E felul meu de a saluta întoarcerea acasă. E o tradiție de familie din anii ’70. Am claxonat așa de sute de ori. Știu că nu e foarte eco să claxonezi, în special pe minunatul Defileu al Jiului, dar așa mă bucur eu. Este micul meu viciu. 

Zilele astea îmi vine să claxonez de nerăbdare. Pentru că mă pregătesc să vin acasă și am mulțumirea că o voi face în preajma unui eveniment cultural de mare valoare și de mari dimensiuni, la care voi participa cu bucurie împreună cu voi. Mi-ar plăcea să fim mulți, să umplem sala Casei de Cultură și curtea interioară a Castelului Corvinilor. Știu că am face-o și dacă ar trebui să plătim bilete pentru asta, fiindcă merită, dar intrarea este liberă. Nu se dau mici, nu se dă bere. Se dă film, se dă cultură gratis, se dă un imbold.

Probabil că mulți dintre voi știți, aș vrea să aflați cu toții: în weekendul următor, Hunedoara va fi gazda unei ediții locale inedite a Festivalului Filmului European. Este un eveniment de tradiție organizat la București de 19 ani, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și a ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene. Este unul din foarte puținele prilejuri în care publicul din România poate vedea producții europene, cele mai multe fiind experiențe culturale care îmbogățesc sufletele spectatorilor.

 

Doi actori de prima mână la Hunedoara

 

Gala de deschidere, a cărei gazdă va fi cunoscuta prezentatoare de televiziune Amalia Enache, hunedoreancă, aduce la Casa de cultură (vineri, 19:00) filmul Aferim!, premiat cu Ursul de Argint la Berlin, în acest an. Proiecția va fi făcută în prezența actorului Alexandru Bindea, care joacă în acest film rolul preotului, și care va participa la o sesiune Q&A.

Sâmbătă, de la 21:00, la Castel, va fi De ce eu?, filmul-eveniment al lui Tudor Giurgiu. Proiecția va fi făcută în prezența actorului Emilian Oprea, care joacă rolul principal în film. Emilian Oprea este, alături de Manuela Hărăbor, eroul videoclipului de promovare a festivalului, realizat de ambasadorul onorific al FFE 2015, Tudor Giurgiu (mai jos). Actorul va participa după proiecție la o sesiune Q&A.

Duminică, tot la Castel, tot de la 21:00, va fi filmul polonez Ida, Premiul Oscar anul acesta pentru cel mai bun film într-o limbă străină. Alături de acestea, alte șapte filme bune, de neratat!

 

Programul Festivalului Filmului European, ediția Hunedoara

 

Iar acum, vă rog să vă anunțați prietenii să vină la Festivalul Filmului European. Vor fi zece filme grozave, iar intrarea este liberă . Iată-le:

 

Vineri 29 mai

19:00     Seara de Gală a Festivalului Filmului European / Ediția Hunedoara

Aferim! / România / 2015 / 105’

 

 

Sâmbătă 30 mai

13:30     Reuniunea / Suedia / 2013 / 86’

15:00     Pasolini / Franța / 2014 / 86’

16:30     Între două surori / Germania / 2014 / 134’

19:00     Gelozia / Grecia / 2014 / 103’

20:00     De ce eu? / România / 2015 / 125’(Castelul Corvinilor)

 

 

 

Duminică 31 mai

15:00     Gustul coacăzelor / Belgia / 2014 / 86’

17:00     Fisuri în beton / Austria / 2014 / 106’

15:30     Sfântul GRA / Italia / 2013 / 93’

21:00     Ida / Polonia / 2013 / 82’(Castelul Corvinilor)

 

Date despre filme, aici. Există și o pagină de Facebook.

 

 

 

P.S. Eu am de gând să merg la toate aceste filme (este posibil!), deși le-am văzut deja pe cele mai multe. Vreau să simt din plin emoția de a fi la film la Hunedoara.

5 Responses to “Nu se dau mici, nu se dă bere. Se dă film. Gratis. La Hunedoara!”

  1. Mă bucur, alături de tine, pentru week-end-ul pe placul tău!
    Vizionare plăcută!

    Apreciază

  2. Bun venit acasa, in Hunedoara noastra!

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: