Ana Lungu, no. 1 la FFE 2015 cu ”Autoportretul unei fete cuminți”

Ana Lungu primește Premiul Publicului FFE 2015 - înmânat de Naghi Zsoltan, vicepreședinte ICR. Sursa: ffe.ro

Ana Lungu primește Premiul Publicului FFE 2015 – înmânat de Naghi Zsoltan, vicepreședinte ICR. Sursa: ffe.ro

Mă bucur că am avut șansa de a vedea filmul Autoportretul unei fete cuminți, debutul în lungmetraj al Anei Lungu, înainte de proiecția din ziua a treia a Festivalului Filmului European și am putut astfel să scriu o cronică în Dilema veche, pe care am reprodus-o apoi și aici. Mă bucur din mai multe motive: m-am simțit făcând parte dintr-un fel de castă de privilegiați, am avut ocazia să o cunosc pe regizoare și, iată, m-am simțit nițel mândru, ca și cum aș fi avut vreun merit (firește, nici vorbă de așa ceva) pentru că filmul Anei Lungu a fost cel mai votat pe site-ul ffe.ro, primind Premiul Publicului. 

Aruncând eu ochii pe site-ul festivalului, am constatat că primele patru locuri ale filmelor de la festival, în ordinea numărului de voturi, a fost următoarea:

 1. Autoportretul unei fete cuminți – Ana Lungu (România)
 2. Acasă la tata – Andrei Cohn (România)
 3. Miraj – Szabolcs Hajdu (Ungaria)
 4. Calvarul  –  John Michael McDonagh (Irlanda)

Revenind la filmul Anei Lungu, am notat emoția ei la urcarea pe scenă – deși se afla între prieteni. Mi-a mărturisit, și o înțeleg foarte bine, că preferă să stea de partea cealaltă a camerei de filmat, nu pe sticlă. Performanța filmului ei, incluzând aici nu doar filmul în sine sau poveștile legate de realizarea lui, e impresionantă și se referă și la eforturile de promovare. PRietenii știu ce spun.

O menționare specială și pentru filmul care a închis FFE 2015, Viktoria, al regizoarei Maya Vitkova din Bulgaria, un film despre realitățile ultimilor ani ai regimului comunist din Bulgaria și primii ani de tranziție. Urmărind povestea eroilor acestui film, spectatorii români au descoperit numeroase similitudini cu lucruri și întâmplări trăite de ei înșiși în ultimii 35-40 de ani. Dar Alexandru a scris foarte fain despre asta, v-am spus-o și ieri.

În rest, au fost la această ediție în jur de 7.000 de spectatori, cu 1.000 mai mulți decât anul trecut, când festivalul a fost considerat un succes, și numărătoarea continuă, pentru că urmează patru ediții locale:

 • Craiova (15-17 mai)
 • Iași (22-24 mai)
 • Tîrgu Mureș (22-24 mai)
 • Hunedoara (29-31 mai)

Deci, se poate sau, ca să haștăguim, #decisepoate.

2 comentarii to “Ana Lungu, no. 1 la FFE 2015 cu ”Autoportretul unei fete cuminți””

 1. Sunt bucuros să constat că se vorbește din ce în ce mai mult despre acest film! 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: