Castelul Corvinilor, o alternativă OK la bețiile de 1 Mai de la mare

Vedere din Hunedoara. Castelul orașului, orașul castelului. Foto: Remus Suciu

Vedere din Hunedoara. Castelul orașului, orașul castelului. Foto: Remus Suciu

Dacă aveți chef și de altceva în afară de tradiționalele beții de 1 Mai de la mare, luați în calcul un eveniment interesant, care se va desfășura într-un loc cu adevărat fain: Castelul Corvinilor din Hunedoara (care, în vremea copilăriei mele, se numea Castelul Huniazilor). Nu e vorba doar de o vizită la castel, deși nici aceea nu e de colo, ci de un eveniment dublu: Dracula Festival şi Târgul European al Castelelor (1-3 mai, Hunedoara). Preferatul meu e Marele Turnir, dar nu m-aș da înapoi nici de la premiera unui documentar artistic aşteptat de iubitorii istoriei medievale şi ai filmelor fantastice gen Game of Thrones – „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea”.

Vedere din Hunedoara. Curtea interioară a castelului

Vedere din Hunedoara. Curtea interioară a castelului

La Târgul European al Castelelor, care e un fel de târg de turism și nu doar atât, vor fi reprezentate 21 de castele din şase ţări (Spania, Ungaria, Macedonia, Cehia, Bulgaria, România): Palatul Magna Curia, Cetatea de Scaun a Sucevei, Palatul Brukenthal, Cetatea Făgăraşi, Cetatea Poenari, Castelul Bran, Castelul Bánffy – Bonţida, Castelul Miclăuşeni, Turnul cu Ceas – Sighişoara, Cetatea Alba Carolina, Cetatea Oradea, Castelul Cantacuzino, Castelul Károlyi – Carei, Patrimoniu arhitectural Veles (Macedonia), Castelul Krásný Dvůr, Castelul Bečovnad Teplou şi Castelul Valeč (Cehia), Castelul de la Mota (Spania), Castelul Renascentist, Moştenirea Rákóczi (Ungaria), Palatul Regal Gödöllȍ (Ungaria), Castelul Vajdahunyad (Ungaria), Cetatea Shumen (Bulgaria), Palatul Balchik (Bulgaria).

În programul dublului eveniment figurează de asemenea o originală expoziţie de pictură cu lucrări având ca subiect Castelul Corvinilor şi două ateliere de pictură live (pictorul Marius Buruiană), plus proiecţia filmului „Dracula”, în prezenţa unui invitat special Dacre C. Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker. „Sunt încântat să fac parte din acest festival în 2015, şi aştept cu nerăbdare să îmi împărtăşesc cunoştiinţele cu fiecare dintre voi. Voi ţine câteva prelegeri despre Bram Stoker şi despre unele dintre misterele din spatele scrierii lui Dracula. Voi vorbi şi despre Dracula Mortul Viu, romanul cariua i-am fost co-autor. Vă voi împărtăşi de asemenea şi perspective din proiectul meu actual, un ghid turistic pentru Contele Dracula a lui Bram Stoker”. Am redat aici o declarație făcută organizatorilor de Dacre C. Stoker, care îşi cheamă prietenii şi membrii Romanian Treasures să descopere „frumuseţea şi misterul acestui tărâm de dincolo de munţi”.

Documentarul artistic „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea”

Documentarul artistic „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea”, care va fi proiectat în  Sufrageria Bethlen, sâmbătă, 2 mai (evenimentul se va desfăşura între orele 18.30 – 22.00) este un film cu iz de basm, în genul filmelor fantastice gen Game of Thrones, cu tătari şi turci, cu lupi şi şoimi, cu zimbri, cu prunci înălţati la ceruri înainte de vreme, cu trădări şi oameni curajoşi peste masură, un film care spune povestea unui moment esenţial in istoria Europei. „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea” se dovedeşte în final a fi o altă modalitate de a spune un adevăr istoric bine documentat si uneori surprinzător.

Filmul „Istorii despre Vlad Voievod Drăculea”, regizat de Andrei Chiriac, este scris şi produs de Vasile Lupaşc, după nuvela „Prin iadul tătarilor”. În distribuţie: Aureliu Surulescu, Vasile Lupaşc, Flaviu Crisan, Ion Haiduc, Mircea Silaghi, Oltin Hurezeanu, Vasile Calofir, Andrei Runcanu, Mircea Albulescu.

Balul Vampirilor

Balul Vampirilor este un bal medieval, care va avea loc sâmbătă, 2 mai, între orele 22.00 – 02.00 în incinta Castelului Corvinilor şi include spectacole de fachirism, concerte de vioară, open bar, foc de tabără şi alte surprize. Accesul se face pe bază de invitaţie.

Personal, consider că denumirea acestui bal e cam kitsch-oasă (putea să fie pur și simplu bal medieval, dar nu știu ce anume public vizează organizatorii – probabil, unul cât mai numeros); dar nu ne vom împiedica în atât.

Turnirul Medieval

Turnirul Medieval va avea loc duminică, 3 mai, între orele 10.00 – 16.00 în Curtea Husarilor (curtea exterioară) şi include demonstraţii de lupte medievale, lecţii de tir cu arcul, lecţii de spadă, întreceri. Evenimentul se va încheia cu desemnarea Marelui Câştigător al Turnirului. Intrarea este liberă.

Acreditări de presă și pentru bloggeri

Publicul, aflu, va avea acces, pe baza biletelor al cărui preţ rămâne neschimbat, atât la toate sălile Castelului, cât şi la evenimentele din cadrul Târgului. Accesul jurnaliştilor şi al bloggerilor se va face pe bază de acreditare de presă.

NOTĂ. Cred că oamenii cu hoteluri și pensiuni din zonă ar trebui să fie foarte prezenți în preajma unor astfel de evenimente, să profite de ele.

6 Responses to “Castelul Corvinilor, o alternativă OK la bețiile de 1 Mai de la mare”

  1. Foarte interesantă și binevenită această informație! Da, este o alternativă excelentă la tradiționalele excursii de la mare! 🙂

    Apreciază

  2. Mă bucur dacă e de folos ceea ce scriu 🙂 Cred că poți da o raită.

    Apreciază

  3. Cand ministrul Dan Matei Agathon cauta un loc pentru Dracula Land, i-am trimis si eu un e-mail cu propunerea ca Hunedoara ar fi locul ideal cu ruine infricosatoare si castelul cu legende.Multumesc pentru ca vorbesti cu drag despre Hunedoara.

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: