Mă bucur să aduc încă un argument al faptului că Festivalul George Enescu este deja un eveniment de talie mondială, comparabil cu orice alt festival din lume. Despre ce argument este vorba?
Am aflat în această dimineaţă că organizatorii au stabilit deja concertul care va deschide ediţia din 2017! În momentul în care creionezi programul cu doi ani înainte înseamnă că nu pierzi timpul, că eşti pe piaţă, că eşti serios şi nu lucrezi deloc la întâmplare. În aceeaşi idee, nu e deloc lipsit de importanţă faptul că prezenţa Orchestrei Filarmonice din Berlin, considerată a fi una dintre cele mai importante din lume, a fost negociată vreme de 15 ani!
Cât despre spectacolul de gală din 2017, mă gândesc deja cu emoţie la el. Va fi o premieră extraordinară: „Oedipe”, într-o versiune concertantă, în interpretarea celebrei London Philharmonic Orchestra, dirijată de la fel de celebrul Vladimir Jurowski. Mai mult, potrivit lui Mihai Constantinescu, director executiv al Festivalului Enescu, Jurowski îşi doreşte să propună Oedipe şi pentru celebrul festival BBC Proms, după interpretarea din Festivalul Enescu. „Este o reușită extraordinară pentru România şi o onoare pentru Festival să ducă mai departe, în acest fel şi la un nivel internațional, muzica lui George Enescu”, spune Constantinescu, citat de site-ul festivalenescu.ro.
Întâlnirea peste timp între Jurowski şi Enescu nu este nouă; în urmă cu o lună, dirijorul rus era la pupitrul orchestrei londoneze care interpreta în premieră Simfonia a III-a de George Enescu pe scena Royal Festival Hall.
Deschiderea 2013
Deschiderea oficială a ediţiei 2015 a Festivalului George Enescu va avea loc la Sala Palatului duminică, 30 august 2013, de la 19:30, cu Orchestra Română de Tineret (dirijor Kristian Jarvi) şi Corul Filarmonicii „George Enescu” (dirijor Ion Iosif Prunner), solistă Sarah Chang (vioară), Jennifer O’Loughlin (soprană), Max Emmanuel Cencic (contratenor) şi Levente Molnar (bariton). În program: Enescu (Rapsodia nr. 1 în La Major op. 11), Sibelius (Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor op. 47) şi Orff (Carmina Burana).