De ce am vrut s-o cunosc pe Shi Jiongwen

Artista chineză Shi Jiongwen

Artista Shi Jiongwen din China

M-am nimerit într-o seară (deloc întâmplător) la sediul ICR. Erau mulţi oameni. Mulţi veniseră direct din China. Profesori la universităţi din China, artişti (sculptori, peisagişti, designeri), responsabili culturali, cum se zice. Printre ei – începea un eveniment de amploare, al 6-lea Dialog cultural Europa – China, erau câţiva mai speciali: şapte artişti din China şi Hong Kong care beneficiaseră de rezidenţe în Europa. Petrecuseră adică o lună undeva în Europa (Austria, Germania, Suedia, Irlanda) şi acum veniseră să deschidă Dialogul prezentându-şi experienţa europeană, arătând ce li s-a părut mai interesant. De aceea mă aflam acolo, să prind aceste percepţii. Mă bucur că nu am mers degeaba şi că m-am ales cu ceva.

I-am cunoscut pe Chloe Cheuk, Kenny Wong şi Shi Jiongwen. Despre Chloe şi Kenny am scris deja. Acum vă spun despre Shi Jiongwen şi proiectul ei simplu, dar de mare efect, foarte generos şi extrem de dezvoltabil. Am abordat-o a doua zi, la Palatul Parlamentului. E o tânără foarte prezentabilă, elegantă, cu stil şi şarm. Dialogul s-a legat uşor. Zâmbeşte frumos şi se entuziasmează când vorbeşte despre munca ei.

M-a frapat că, la întrebarea mea despre deosebirile dintre Viena şi Beijing, cele de exprimat prin cuvinte, mi-a spus că diferenţele sunt uriaşe. Că traiul în Viena este muult mai confortabil. Aşa s-a exprimat. În schimb, la Beijing o duci mai bine ca artist. N-am reuşit să aprofundăm ideea, fiindcă a intervenit între noi un domn din delegaţia chineză care dădea târcoale şi care a început o conversaţie cu Shi 8părea jenată), în limba chineză. Eram spectator. După vreo două minute, cei doi s-au retras…

Am avut ocazia să vorbesc cu Shi Jiongwen încă o dată. De data asta, mai aplicat despre proiectul ei, despre multiplicarea lui, implicarea unor artişti, cu patalama sau fără, din diferite oraşe din lume. I-am vorbit şi despre proiectul meu , 24 de ore. În fine, despărţirea a fost cu va urma.

Mai jos e articolul despre Shi Jiongwen şi al ei City Scan, publicat în Cotidianul (unde găsiţi o galerie foto).

 

Între Piaţa Tiananmen şi Mariahilfer Straße

O chinezoaică explică în România cum se vede Europa de la Beijing

 

Shi Jiongwen, autoportret

Shi Jiongwen, autoportret

Shi Jiongwen, o artistă din China, a avut ideea de a pune una lângă alta fotografii făcute în Beijing şi Viena, după un algoritm precis, atrăgând atenţia asupra asemănărilor şi deosebirilor dintre cele două lumi.

Imaginile alese surprind secvenţe din viaţa de zi cu zi a oamenilor din cele două metropole. A fost unul din cele mai bine apreciate proiecte realizate de artiştii chinezi care au beneficiat de rezidenţe în Europa în cadrul celui de-al 6-lea Dialog cultural Europa-China.

Shi Jiongwen povesteşte că ideea i-a venit atunci când a aflat despre programul de rezidenţe. „Mă plimbam prin Beijing, făceam fotografii, şi atunci mi-a venit ideea că în zilele pe care le voi petrece la Viena aş vrea să fac acelaşi lucru”.

Planul artistei din Beijing

Apoi şi-a făcut un plan. A studiat al doilea inel al oraşului Beijing şi a stabilit locurile pe care le va fotografia, la anumite ore ale zilei. Între acestea, Templul Lama şi Piaţa Tiananmen, pe care le-a considerat definitorii pentru oraş.

„M-am gândit să folosesc rezidenţa în Viena pentru a putea să înţeleg capitala Austriei altfel decât dacă aş merge acolo ca simplu turist, să privesc mai atent oraşul, să observ anumite detalii şi să simt diferenţele dintre acest oraş european şi Beijing, oraşul în care am trăit mulţi ani”.

A făcut apoi acelaşi lucru cu un „inel” comparabil din Viena, Ringstrasse, pe care a încercat să identifice locuri similare celor din Beijingul natal. Iar când a ajuns în capitala Austriei, a fotografiat şi filmat locurile respective, exact la orele la care o făcuse în zonele corespunzătoare din Beijing. Ce-i drept, mărturiseşte artista, Beijingul şi Viena sunt destul de diferite ca structură, aşa că a fost nevoită să facă nişte artificii, cu harţile celor două oraşe aşezate faţă în faţă, astfel încât să poată urma algoritmul pe care şi l-a propus.

Prin această conectare artistică şi sociologică dintre două oraşe aparţinând unor lumi diferite, Shi Jiongwen a obţinut o metodă simplă de a simţi altfel lumea. O metodă pe care artista o vede extinsă şi în cazul altor locuri din lume.

Proiectul implică şi o secţiune video. Atunci când va termina de montat imaginile înregistrate în cele două oraşe, acestea vor fi editate şi se vor derula pe două jumătăţi ale ecranului. „În acest fel, telespectatorii pot înţelege mai bine conceptul paralelismului dintre cele două oraşe”.

Cine este Shi Jiongwen

Shi Jiongwen este o artistă din China în vârstă de 24 de ani, specializată în pictură în ulei, care are un Master (2007) la Universitatea de Arte Frumoase Xi’an. În prezent, lucrează și locuiește în Beijing. A participat la numeroase expoziții individuale sau colective, în special în Beijing (Beijing World Art Museum, Tang, Yue și Shitai Galleries etc.), Austria (Shuffling the Cards – Contemporary Chinese Art Reloaded) și Germania (Shangai Pasinger Fabrik, München).

Totuşi a devenit mai cunoscută datorită proiectelor sale de artă fotografică, pe care le consideră mai degrabă ca parte a unui hobby. A beneficiat de un program de artist în rezidență în Austria, în cadrul celui de-al 6-lea Dialog Cultural Europa-China, unde a lucrat la proiectul Scan City (Vienna – Beijing) în cadrul Museumsquartier. Proiectul a fost prezentat la Bucureşti, unde Institutul Cultural Român a organizat întâlnirea specialiştilor din cele două zone culturale.

Criticii apreciază că Shi Jiongwen „are un simț dezvoltat al detaliului, iar lucrările sale surprind ritmul vieții urbane prin intermediul instantaneului, care are un rol aparte în opera sa, deoarece artista pune accentul pe intuiție în procesul de identificare a temei potrivite de creație”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: