Proza arhiscurtă văzută de un romancier

Mircea Popescu a scris pe blogul lui despre proza arhiscurtă. El porneste de la teza că „se gasesc practicanti care sa-l viseze gen literar, dar ma gandesc ca-i evident de ce asa ceva nu se poate”. Aici am o primă observatie*.

Mai jos, Mircea Popescu spune ceva interesant, cu care sunt de acord partial. „Primul avantaj este ca ingaduie aspirantului la perfectiunea intr-ale scrisului sa-si perfectioneze scrisul in profunzime.”

Sunt de acord si cu fragmentul următor: „(PA-ul) expune structura intima a frazei. Indeobste se crede ca ritmul, rima si masura sunt procedee ale poeziei si nu intereseaza prozatorul, asa cum indeobste se cred tot felul de tampenii. Ritmul, rima si masura sunt procedee lirice, cum e si aliteratia sau (vedeti unde duce ?!), si din moment ce “poezie lirica” nu-i un pleonasm, se vede treaba ca este totusi ceva acolo.

În principiu, Mircea Popescu spune că PA-ul este un exercitiu util si atât. Cu cuvintele lui (mestesugite): „o tehnica utila invatarii si studiului (care este proza arhiscurta) poate eventual prelua controlul ospiciului (care este mintea prozatorului) si conduce oistea-n malformatie. Tot asa cum nu se merge la razboi cu gloante de manevra, tot asa cum nu se canta la concert cu instrumente acordate pentru compozitie, tot asa cum nu se expune panza de sters pensule, tot asa”.

Textul întreg si mica discutie, aici. (Recomand!)

* Observatii.
Proza arhiscurta poate ajunge să fie considerată gen literar, oricât de sus si de departe am privi-o acum. În orice caz, este foarte probabil să apară pe piată carti agreabile care să contină PA-uri pe care cititorii să le citească cu plăcere, la fel cum citesc poezie sau proza mai lungă (sic!). Să le recitească si să le citeze. Asa cred eu. Nu e suficient pentru a primi patalama de gen literar, stiu. Dar e un pas.

Sunt de acord si cu ideea că PA poate fi doar un exercitiu util, o etapă, o trecere. O perfectionare si atât. Poate fi si o capcană. Poate fi si limbajul de succes al bloggerilor. De ce nu? Dar nimic din astea nu exclude ideea devenirii nuui gen literar.

Nu orice text de 500 de semne e un PA. Nu orice snoavă sau banc e un PA. Un PA e acel text care, de exemplu, îti provoacă imaginatia, te face să continui povestea în mintea ta.

UPDATE.
Am scris mai demult, într-un Letopiset Pahico (nu mai stiu în care), un editorial despre ceea ce e PA-ul. E cam lung, dar la teorie mi-e greu să rămân la 500 de semne.

23 comentarii to “Proza arhiscurtă văzută de un romancier”

 1. Într-o lume stresată şi stresantă, mereu în viteză, sigur PA-ul va deveni un gen literar agreat de foarte multă lume.

  Apreciază

 2. Eu i-as spune mai curand specie literara si as incadra-o in genul epic.

  Apreciază

 3. Interesanta dezbatere.

  Apreciază

 4. @starsgates: Nu stiu daca sigur, dar cred ca sunt sanse.

  Apreciază

 5. @Dan: Îmi notez observatia ta.

  Apreciază

 6. @Lady A: Mi-ar plăcea să fie o dezbatere utilă.

  Apreciază

 7. Am citit. Am comentat. 😉

  Apreciază

 8. @Leo: Acolo? Dar aici?

  Apreciază

 9. Pai aici zic asa : oficial sau nu, pentru mine e clar ca proza arhiscurta e un gen literar. Nu as putea sa o subestimez, numind-o exercitiu literar. Ii dadeam exemplu lui Mircea filmele de scurt-metraj si cele de arhiscurt-metraj (exista si din astea !) : nu putem sa le consideram simple exercitii de facut filme. De multe ori, pasionatii genului nu ajung (si nici nu cred ca vor) sa faca „ceva mai mare”, ca tot au exercitiu si tot si-au intrat in mana.

  Dar fiecare poate sa-l considere cum doreste. E clar insa ca PA exista si naste controverse… 😛

  Apreciază

 10. @Leo: Asta e deja clar. Mă rog, controverse la nivel micut. Adică încă putine.

  Apreciază

 11. Sa vedeti uragane cand se va (auto)sesiza Uniunea Scriitorilor… 😀

  Apreciază

 12. @Dan: Ah, eu sunt pentru politica pasilor mici. Deocamdată, Mircea Popescu e o nucă a naibii de tare!

  Apreciază

 13. Depinde de armata dispusa sa faca pasii. Indiferent daca pasii sunt marunti. Vorbesc eu, un retractil…

  Apreciază

 14. @Paul Gabor: Fireşte, depinde esenţial de asta.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: