Servesc patria. Ciocolată ungurească

Locotenentul major Chirvasiu pare de gaşcă. Azi aţi ieşit cu el pe câmp pentru că lt. Mitran e liber. Cam o dată la trei zile, ofiţerii îşi iau liber, prin rotaţie. Trai! Chirvasiu e altfel decât Mitran. Ordonă pauze de 10 minute la fiecare oră de muncă. (Da, ordonă, ăsta e limbajul!). Aduce apă. Oau! Poţi bea o cană cu apă la fiecare oră de uncă.

Chrivasiu vă împarte în patru grupe. La prânz, face socoteala. Primele trei grupe, după numărul de coşuri încărcate/descărcate în camion, capătă câte o ciocolată ungureasca. Seara, alte ciocolate. Lux.

Vă intersectati cu plutonul lt. major Zaharia. Înalt, faţă albă, ochelari de soare, zâmbet plăcut. Îţi pare cunoscut. Se plimbă agale, cu mâinile la spate, printre rândurile de porumb retezat defectuos de combine. Când şi când dă comenzi scurte, încet, calm, ca pentru sine: „Culcat”, „Drepţi”, „Înainte, fuga marş.”. Abia se aude. Vreo 5-6 băieţi din pluton execută în linişte toate comenzile.

Zaharia pare foarte eficient. I s-ar potrivi o banderolă SS pe braţ. Da, îţi dai seama unde l-ai mai văzut: în toate filmele cu hitlerişti.

S-a făcut seară. Adică e noapte de-a binelea. V-aţi întors la fermă la ora nouă. Încă mai simţi gustul ciocolatei ungureşti din proviziile lui Chirvasiu. Mircea P. ţi-a spus că a fost din şpaga lui. Deja îşi face planuri pentru mica permisie de duminică. Îl invidiezi sincer.

Băieţii se bărbieresc sub un bec chior, afară, în nişte cioburi de oglindă. Tu n-ai chef. Eşti hotărât să te culci aşa (iar mâine, Mitran te va pune să faci 20 de flotări. Ce idiot!). Vremea s-a mai încălzit. Roiesc ţânţarii.

15 Responses to “Servesc patria. Ciocolată ungurească”

 1. Cum o fi ciocolata ungureasca???? 🙂 Iata noua dilema a zilei.

  Apreciază

 2. Dilema evenimentului zilei 😀

  Apreciază

 3. @Andi: Viitorul concurs pe care îl voi organiza va avea premii palapabile – ciocolată ungurească.

  Apreciază

 4. Ehe, permisiile de duminică… Ieşeam în Mangalia şi ne făceam de cap, acesta este adevărul, trebuie spus… Mai ales vara…

  Apreciază

 5. ce-ar fi? concursul sa fie cu creatiile fiecaruia sugerate de scrierile tale.
  Eu am patit-o…am facut o poezie pe care o sa o pun pe blog sau sa mai astept?
  Ravnesc si eu la cioco ungureasca…o fi cu crema de gulash?

  Apreciază

 6. * am uitat sa precizez, e vorba de scrierile tale din armata

  Apreciază

 7. Buric, neburic io stiu ca asa am patit…am citit pe aici despre armata, mai auzisem si de altii dar textele tale m-au inspirat…m-am trezit in plin razboi …(deh, mereu am visat sa fac acte de eroism pe un camp de lupta)

  Si, n-ai incotro… trebuie sa iti asumi si asta, ca organizator al concursului esti buricul lui, pana una alta alt buric n-avem

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: