Zoltan Lorencz, așa cum nu îl știți

Zburătorul, pictură de Zoltan Lorencz

Zburătorul, pictură de Zoltan Lorencz. Sursa: Facebook

Cine nu îl cunoaște pe Zoltan Lorencz? Cine nu îl cunoaște, nu e. Vreau să spun, nu e timpul pierdut. Mă refer și la cei care cred că îl cunosc pe Zoltan, dar nu știau că celebrul fotograf pictează. Am spus „celebru”? Prietenii știu de ce.

Zoltan e pui de dac născut la Târgu Mureș, crescut la Slatina și afirmat la București. E genul acela care a fost student la Arte, dar a plecat de acolo pentru a deveni student la Regie-Film, de unde a plecat iar, ca să devină fotograf. Asta i s-a părut lui că i se potrivește mai bine. Și a devenit fotograf. Unul dintre cei mai cunoscuți din România.

I se spune „fotograful vedetelor”, pentru că le-a fotografiat pe toate. Eu l-am cunoscut pe când lucram amândoi la Evenimentul zilei și încă nu era niciunul dintre noi vedetă. Eu nu voi fi vreodată, el este.

Zoltan Lorencz. El însuși. Sursa: Facebook

Zoltan Lorencz. El însuși. Sursa: Facebook

În studioul pe care Zoltan îl avea în imensa Casă a Scânteii am făcut prima ședință foto din viața mea. Acea ședință a dat lumii (autoironie) cea mai cunoscută fotografie a mea – potrivit Google -, cea care a însoțit majoritatea editorialelor pe care le-am semnat în Evz. Un pas mic pentru Zoltan, unul mare pentru mine.

Între timp, așa cum am spus, Zoltan Lorencz le-a fotografiat pe toate. Vedetele. Fotografii celebre. Asta la vedere. Pe nevăzute, Zoltan s-a pus pe pictat (la secret), din „nevoia de liniște și de purificare”. În anul 2007, avea să-și surprindă fanii cu prima expoziție de pictură și grafică „Abisul Interior”.

Pantoful roșu, de Zoltan Lorencz. Sursa: Facebook

Pantoful roșu, de Zoltan Lorencz. Sursa: Facebook

Potrivit site-ului bookspot.ro, „cele 15 tablouri ale expozitiei au fost create cu mult timp in urma, intre 1993 si 1994, dar au fost tinute ascunse pana cand Zoltan a gasit momentul potrivit să le prezinte publicului”. Era perioada Zoltan-Dali.

Afișul expoziției „Tu și eu” by Zoltan Lorencz

Afișul expoziției „Tu și eu” by Zoltan Lorencz

Acum, Zoltan Lorencz tocmai iese în lume cu cea de a treia sa expoziție de pictură, „Tu și eu”, la Galeria AlertArt, str. Părintele Galeriu nr. 7-9. Vernisajul va avea loc joi, 31 martie, 19:00. Este „un omagiu adus frumuseții femeii, care îi este muză”.

Culori și vin cu Zoltan Lorencz. Sursa: Facebook

Culori și vin cu Zoltan Lorencz. Sursa: Facebook

Un eveniment aparte în cadrul vernisajului, aflăm de pe pagina de Facebook dedicată, cu legătură directă, inseparabilă, este lansarea vinului „Muzele by Zoltan Lorencz” (domeniile Dealul Mare Urlați). Ceva îmi spune că sala va fi neîncăpătoare.

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: