Impactul serialului Friends asupra civilizației occidentale

Mie mi-au plăcut Dan din Cireșarii (băiatul normal și cu mult umor din gașca de extraordinari), Gherasim din Toate pânzele sus (cârmaciul cu capul pe umeri) și Ross din Friends (tipul citit și pasionat de paleontologie). Nu știu dacă asta înseamnă ceva, dar un eseu citit pe Medium.com (autor David Hopkins) mi-a oferit o perspectivă interesantă asupra sitcom-ului american.

Pe scurt, Hopkins spune că serialul Friends a marcat declinul civilizației occidentale. De ce? Fiindcă Ross, intelectualul (jucat de David Schwimmer), e înconjurat de idioți (ce-i drept, foarte simpatici, dar fiecare diagnosticabil) și ajunge în final să o ia razna.

Eseul lui Hopkins, la care am ajuns gratie unei recomandări pressone, e mult mai serios decât pare și mult mai abordabil decât v-ați teme.

Și conține, la final, un set de măsuri de bun simț, nu e doar contemplativ. Principala idee a acestor măsuri: citiți măcar o carte, poate două, preferabil mai multe! Chiar dacă sistemul de educație e praf, autoeducați-vă!

Am scris pe Facebook despre acest eseu și postarea a fost foarte like-uită, share-ită și comentată. Am reținut că, de exemplu, cineva nu e de acord cu nimic din ceea ce scrie Hopkins, dar recomandă lectura, că textul e foarte bine scris (așa e!). Am apreciat asta. E o deschidere de discuție civilizată, normală. Îmi place această normalitate, chiar dacă o întâlnesc doar rareori și în puține locuri. Mă bucur că un asemenea loc e dat de prietenii mei de pe Facebook, de prietenii mei din jurul blogului.

Am mai aflat că, la fel ca mine,  bun amic virtual ar lua cu el pe o insulă pustie mai degrabă Seinfeld decât Friends, dar ar înghesui la o adică și gașca lui Ross, Chandler, Joey prin bagaje etc.

Dar mai mult și mai mult mi-a plăcut discuția și m-a bucurat că l-am descoperit pe David Hopkins. Abia acum, mai bine mai târziu decât niciodată.

P.S. Ce zici, domnule Pirat cinefil?

2 comentarii to “Impactul serialului Friends asupra civilizației occidentale”

  1. Am vazut si eu Friends, ceva mult mai tarziu de la lansare si inca mai am sezonul 10. E un sitcom de succes si dupa cum observa autorul a stat undeva la baza unui curent de „distrugere” a ceea ce stiam inainte, o oarecare normalitate. O sustinere a acestei teorii este faptul ca aceasta lume a micului si marelui ecran a influentat si va influenta in continuare, asta merge pe cererea publicului care se cultiva intr-un anumit fel, de aceea se ofera ceea ce se cere. Un exemplu foarte bun este Donald Trump…acesta apare tot mai mult in mass media pentru ca oameni cauta „ineditul” si cei responsabili ofera ceea ce oamenii cauta. Cred ca ar trebui sa deosebim calitativ in toate aspectele, fiecare dintre noi poate face diferenta prin ceea ce vizionam.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: