Mie mi-au plăcut Dan din Cireșarii (băiatul normal și cu mult umor din gașca de extraordinari), Gherasim din Toate pânzele sus (cârmaciul cu capul pe umeri) și Ross din Friends (tipul citit și pasionat de paleontologie). Nu știu dacă asta înseamnă ceva, dar un eseu citit pe Medium.com (autor David Hopkins) mi-a oferit o perspectivă interesantă asupra sitcom-ului american.
Pe scurt, Hopkins spune că serialul Friends a marcat declinul civilizației occidentale. De ce? Fiindcă Ross, intelectualul (jucat de David Schwimmer), e înconjurat de idioți (ce-i drept, foarte simpatici, dar fiecare diagnosticabil) și ajunge în final să o ia razna.
Eseul lui Hopkins, la care am ajuns gratie unei recomandări pressone, e mult mai serios decât pare și mult mai abordabil decât v-ați teme.
Și conține, la final, un set de măsuri de bun simț, nu e doar contemplativ. Principala idee a acestor măsuri: citiți măcar o carte, poate două, preferabil mai multe! Chiar dacă sistemul de educație e praf, autoeducați-vă!
Am scris pe Facebook despre acest eseu și postarea a fost foarte like-uită, share-ită și comentată. Am reținut că, de exemplu, cineva nu e de acord cu nimic din ceea ce scrie Hopkins, dar recomandă lectura, că textul e foarte bine scris (așa e!). Am apreciat asta. E o deschidere de discuție civilizată, normală. Îmi place această normalitate, chiar dacă o întâlnesc doar rareori și în puține locuri. Mă bucur că un asemenea loc e dat de prietenii mei de pe Facebook, de prietenii mei din jurul blogului.
Am mai aflat că, la fel ca mine, bun amic virtual ar lua cu el pe o insulă pustie mai degrabă Seinfeld decât Friends, dar ar înghesui la o adică și gașca lui Ross, Chandler, Joey prin bagaje etc.
Dar mai mult și mai mult mi-a plăcut discuția și m-a bucurat că l-am descoperit pe David Hopkins. Abia acum, mai bine mai târziu decât niciodată.
P.S. Ce zici, domnule Pirat cinefil?