Pentru dl. Lică și câțiva prieteni ai lui, tocmai ne aflăm în acea parte a anului. Partea în care contribuabilii redirecționează 2% din impozit către cine vor ei. În urmă cu câțiva ani, atunci când a apărut această posibilitate, dl. Lică i-a chemat pe amicii lui cei mai buni, Ilarion și Inginerul, la o bere misterioasă. Mă rog, berea a fost banală: blondă și la halbă. Misterios a fost dl. Lică atunci când i-a chemat.
„Pune ceva la cale”, i-a mărturisit Ilarion Inginerului. Dl. Lică nu face introduceri alambicate, decât uneori. De data aceea, a intrat direct în subiect. Le-a spus despre direcționare, despre faptul că banii ăia tot îi pierdem, dar măcar să ajungă altundeva decât într-un sac fără fund. „Și ce fund!”, a completat Ilarion.
În primii ani, dl. Lică și prietenii au redirecționat către Smurd, apoi s-au înmulțit prietenii, s-au sofisticat, au început să facă scheme de redirecționare, ca pe vremuri, la Pronosport. Tu dai la Colegiul Noua Europă, ăla al lui Pleșu, tu la ONG-uri de protecția animalelor ș.a.m.d.
Anul ăsta, dl. Lică, un fel de președinte al Asociației de Prieteni din Jurul Lui (APJL), are două propuneri pe care grupul de redirecționători, mai mult ca sigur, le va îmbrățișa. La prima, în ordine cronologică, a ajuns citind un anunț pe blogul lui Viorel Ilișoi. „2% pentru reportaj” i-a sunat atât de sexy încât pur și simplu nu a putut rezista, nu a putut rezista. Pentru că dl. Lică este un mare consumator de reportaje bine scrise, are autori preferați, se bucură atunci când mai descoperă câte unul nou sau vreun autor care n-a mai scris de mult (sau n-au ajuns textele lui la dl. Lică).
A doua propunere sună la fel de sexy, dar în alt fel. Este vorba de Asociația Culturală Citatepedia, susținătoarea unui grup de site-uri culturale/educaţionale, care deservesc gratuit 1 milion de vizitatori/lună:
- www.citatepedia.ro – portalul cultural-literar românesc cu cea mai mare audienţă (peste 500.000 de vizitatori diferiţi într-o lună)
- www.citatepedia.net – cea mai mare colecţie interculturală de citate realizată vreodată în România şi una dintre cele mai mari din lume (circa 570.000 de înregistrări în 41 de limbi şi 14.000 de traduceri localizate între română şi alte limbi)
- www.datepedia.ro – catalog de evenimente cultural-istorice
- www.ro-en.ro – site-ul din domeniul limbilor străine cu cea mai mare audienţă
- www.omnipedia.ro – un spaţiu de informare colaborativă în toate domeniile
Cei de la Citatepedia, care explică exact ce și cum cu redirecționarea) vor acum să treacă la nivelul următor, și își propun:
- Înfiinţarea unei edituri care să sprijine literatura română contemporană şi dezvoltarea personală. Avem o viziune diferită, bazată pe o îndelungată experienţă. Am localizat mai multe goluri pe piaţa editorială din România, dar şi unele practici care nu sunt tocmai în regulă, aşa că vrem să venim cu o altă abordare.
- Deschiderea unui magazin online cu produse inedite, adresate în special iubitorilor de cultură şi celor care doresc să se înconjoare de inspiraţie. Veniturile obţinute urmează a fi folosite pentru activităţi culturale şi educaţionale non-profit.
- Formarea unei echipe redacţionale stabile, cu program zilnic. Participarea voluntară este minunată şi va fi întotdeauna binevenită, dar sunt şi activităţi în care este necesar să ştim clar că cineva se va ocupa atunci când trebuie (de exemplu, ştiri culturale).
„Acestea sunt propunerile mele, domnilor…”, le-a spus dl. Lică prietenilor săi, ridicând halba cu bere. După ce a sorbit îndelung, cu poftă, și-a șters cu șervețelul urmele de spumă din jurul buzelor și a aăugat: „… Eu am ales cui îi voi redirecționa, sunt curios care e decizia voastră”.
Nu insist acum asupra modului în care au decurs discuțiile, ci mă grăbesc să ajung la momentul concluziei: 60% dintre cei prezenți au ales să direcționeze către una dintre propunerile domnului Lică, 40% către cealaltă. Au urmat calcule (pentru că în grupul de prieteni ai domnului Lică totul e transparent), astfel încât sumele redirecționate să fie cât de cât egale, după care, pentru că m-am nimerit pe acolo și știau că am blog, m-au rugat să scriu despre asta, poate se mai alătură cineva acestui demers interesant.