Ploaia melcului urban

inmultiri

Melci fotografiaţi de Sorin Stanciu

Melcul urban aşteaptă ploaia ca să meargă mai departe. Ploaia îl înnebuneşte. Îi holbează ochii. Îl frige talpa lungă. Chemare. Iese din tufiş, din gardul viu, din mica scorbură, din crăpăturile blocului comunist, construit în anii ’80, după cutremur. Simte că nu mai poate sta acolo, trebuie să plece. Să plece atât de departe cât se poate, cât îi permite viteza lui de melc furios.

Furia melcului urban, pe timp de ploaie, este o furie aşezată. Temeinică. Tipul ardelenesc de furie, care se adună treptat, de te miri unde, creşte, umple cochilia şi trebuie să dea pe dinafară în mod controlat, altfel explodează. Furia şi cochilia. Când plouă, furia e mai mare şi mai ciudată, pentru că îi dă melcului urban ghes de ducă. Şi pleacă. Nici nu mai conştientizează că are o casă în spinare. Pleacă şi gata. E o grabă melcească la mijloc.

Aşa apar accidentele. Cercetătorii au stabilit că pe vreme de ploaie se produc cele mai multe accidente fatale în rândul melcilor urbani. Melcii o iau razna, la propriu şi la figurat; nu mai contează pentru ei cât de periculoasă şi totodată inutilă e traversarea de la gardul viu la marginea bordurii, dincolo de care nu e nimic ieşit din comun. Dar traversează, iar în 15% din cazuri o fac cu preţul vieţii – sunt striviţi de roţile de cauciuc ale maşinilor, bicicletelor, cărucioarelor. Striviţi de tălpile oamenilor încălţaţi ca de ploaie, cu pantofi, cizme, bocanci.

Dacă melcul urban ar avea o casă mai solidă, mai rezistentă, numărul victimelor strivite pe timp de ploaie ar scădea spectaculos; până la cel mult 1,5 %, spun specialiştii. Pentru un melc, aşadar, în special pentru unul urban, o casă temeinică, rezistentă, e o chestiune de viaţă şi de moarte.

Din păcate, am o veste proastă pentru melci: nu s-au inventat constructori de case melceşti, care să producă relativ ieftin, eventual la comandă, case rezistente la călcături pe timp de ploaie. Există experimente, dar până la producţia de serie mulţi melci urbani vor mai fi striviţi. Din păcate.

 

7 x Protecţie

despre noi

Imagine cu steagurile companiei Macon. Sursa: macon.ro

Există şi o veste bună: oamenii au mai mult noroc. Există un sistem de zidărie foarte tentant, accesibil oricui. Casa Plus, aşa se numeşte, şi e dezvoltat de cei de la firma Macon din Deva, un grup de firme cu puncte de lucru la Deva, Târgu Jiu, Oradea şi Vadu Crişului. O iniţiativă interesantă, deci.

Programul Casa Plus vine la pachet cu 7 beneficii, care de care mai tentantă. E drept, acest program nu-i protejează pe oamenii care se gândesc să îşi ia casa în spinare, pe vreme de ploaie, şi s-o mute ceva mai încolo. În rest, Casa Plus oferă protecţie împotriva frigului (iarna), respectiv a caniculei (vara), protecţie la incendii, în cazul unor cutremure, protecţie împotriva zgomotelor nedorite, protecţie faţă de creşterea preţului la utilităţi. În plus, protejează mediul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: