În Franţa, am auzit recent, din cauza constrângerilor bugetare, industria festivalurilor va avea de suferit în acest an. Se pun la cale greve, se scriu prohoduri. Este o veste care nu are a bucura pe nimeni, în afară doar de vreun contabil din ministerul lor de finanţe. Deşi, se ştie, un festival făcut deştept nu înseamnă doar celtuieli, ci şi venituri frumuşele, directe şi indirecte, plus bucurarea contribuabilului. Ceea ce nu-i de colo.
La noi, în ultimii ani, au apărut câteva festivaluri interesante, unele au prins cheag şi e greu să îţi imaginezi o zi de vară-toamnă fără ele. Am avut bucuria să lucrez până acum la două dintre festivalurile cele mai frumoase din România: Festivalul George Enescu şi Festivalul Filmului European (FFE). Dacă primul se bucură de o tradiţie care se întinde pe 47 de ani (dacă am calculat bine) şi e excelent înfipt în calendarul festivalurilor mondiale de profil, cel de al doilea, care are 19 ani, pare că şi-a găsit făgaşul, dar încă îşi caută echilibrul, impunerea definitivă (cât se poate).
Anul acesta, FFE se va desfăşura în cinci oraşe:
- 7-14 mai: Bucureşti
- 15-17 mai: Craiova
- 22-24 mai: Tîrgu-Mureş şi Iaşi
- 29-31 mai: Hunedoara
Vor fi 50 de filme (adică foarte multe) din 25 de ţări europene. Între ele, două avanpremiere româneşti, numeroase filme europene premiate, plus o secțiune specială producțiilor cinematografice din Republica Moldova și Ucraina.
Va fi bine, zic.
Lasă un răspuns