Oscar 2015. The Theory of Everything – Love story cu Stephen Hawking

Afişul filmului The Theory of Everything. Sursa: imdb.com

Afişul filmului The Theory of Everything. Sursa: imdb.com

Ce poţi afla despre un savant cu care eşti contemporan dintr-un film hollywoodian?, m-am întrebat când am aflat despre The Theory of Everything, filmul lui James Marsh, mai ales că vorbim despre un regizor care s-a remarcat până acum în special pentru filme documentare (a câştigat un Oscar în 2009 pentru documentarul Man on wire). În orice caz, titlul mi s-a părut că face toţi banii!

Incitant pe de o parte era şi faptul că scenariul a fost făcut pornind de la o carte scrisă e fosta soţie a lui Hawking. Pe de altă parte, apare riscul unei poveşti romanţate, mi-am zis, şi am purces să văd minunea.

Filmul lui Marsh pune accent în primul rând pe drama personală a lui Hawking, un tânăr ca oricare altul, pus pe şotii, îndrăgostit, foarte inteligent (genial), care primeşte o veste năucitoare: suferă de o boală teribilă, Scleroză laterală amiotrofică, şi i se mai dau de trăit doar 2-3 ani. Şocant. Şi aici intervine domnişoara Jane Wilde, care îl iubeşte într-atât încât se înhamă la a-l salva sau măcar la a lupta alături de el. Emoţionant, fireşte. Atât ca poveste viaţă, cât şi ca realizare. În spatele fiecărui bărbat de succes stă mereu o femeie curajoasă, care îl iubeşte, nu-i aşa?

The Theory of Everything, Hawking (Eddie Redmayne) şi copiii, sursa: oscar.go.com

The Theory of Everything, Hawking (Eddie Redmayne) şi copiii, sursa: oscar.go.com

Urmează degradarea fizică a savantului, lupta, eroismul soţiei, despărţirea (după 25 de ani de căsnicie).

Latura „ştiinţifică” a savantului, zbaterea lui intelectuală, e insuficient prezentată, s-o recunoaştem. În schimb, e sugerată, dezvăluită, explicată, făcută să pară firească, de înţeles, fireşte romantică, dar discretă, idila doamnei Hawking cu instructorul de cor de la biserică (cu care se va şi căsători ulterior).

Una peste alta, filmul e fix ce te aştepţi să fie, o poveste cu mare iz de credibilitate, care beneficiază de un joc foarte bun al actorilor principali (Eddie Redmayne se transpune excelent, face machiajul din zilele noastre adevărate minuni!, plus o Felicity Jones fermecătoare, cu gropiţa ei de la colţul gurii cu tot).

Personaje şi actori, faţă în faţă, fotografii arătate de Daily Mail

Personaje şi actori, faţă în faţă, fotografii arătate de Daily Mail

Filmul are mari şanse la Premiile Oscar 2015 – are 5 nominalizări: între care cel mai bun film, cel mai bun actor, cea mai bună actriţă. Eddie Redmayne are deja Globul de Aur pentru acest rol, plus alte premii; actorul britanic a jucat şi în Mizerabilii (2012), care a obţinut trei premii Oscar. Paradoxal, Felicity Jones are un palmares mai slab, dar pentru acest rol a avut deja parte de cele mai importante nominalizări (Globurile de Aur, Oscar, BAFTA).

La capitolul cifre, The Theory of Everything a avut un buget de doar 15 milioane de dolari, cu venituri de 30 de milioane până în acest moment (un pic peste 200.000 $ la lansare, în noiembrie 2014).

În final, trailerul oficial:

NOTĂ. Ce am scris până acum despre filmele e Oscar

11 Responses to “Oscar 2015. The Theory of Everything – Love story cu Stephen Hawking”

 1. Pare să semene un pic cu ,,A beautiful mind”…

  Apreciază

  • Hmm, pe de parte. La „A beautiful mind” mi-a plăcut că povestea insista mai mult pe ceea ce se petrecea în mintea aia minunată, pe lupta geniului matematic şi, apreciez, erau destule elemente şi din activitatea „ştiinţifică” a eroului. Ambele, poveşti reale, exemplare.

   Apreciat de 1 persoană

 2. Uita-te si la „Whiplash” de Damien Chazelle, voturile mele merg catre acest regizor.

  Apreciază

 3. Nu stiu de ce numesti tu asta un film hollywoodian.
  Este mai european decit Dunarea si probabil motivul principal pentru care filmul nu o sa ia Oscarul.
  However, performanta lui Eddie are sanse foarte bune.

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: