Cartea cu cele mai multe greşeli de tipar ever

Războiul sfârşitului lumii, de Llosa, apărută la editura Dyonisos în 1992, cea mai plină de greşeli de tipar carte ever!

Războiul sfârşitului lumii, de Llosa, apărută la editura Dyonisos în 1992, cea mai plină de greşeli de tipar carte ever!

Scriu azi, fără plăcere, despre cele mai multe greşeli de tipar ever, întâlnite, culmea, într-o ediţie ratată a uneia dintre cele mai bune cărţi scrise vreodată.

Totul a pornit de la postarea mea despre cele două greşeli de tipar din „Portret al artistului la tinereţe” a suscitat o mică discuţie pe ici, alta pe colo (inclusiv pe pagina de Facebook).

Am căzut de acord: nu se mai tipăresc, dom’le, cărţi atât de atent culese!

N-aş vrea să fac o afirmaţie generalizatoare. Am răsfoit în ultimii ani o sumedenie de cărţi foarte atent pregătite, jos pălăria în faţa câtorva edituri de nota 10.

Există însă în istoria editorială postdecembristă câteva cărţi atât de prost tipărite încât ţi se face jenă numai când le priveşti. Cartea cu cele mai multe greşeli de tipar ever este, dintre cele care mi-au căzut în mână, „Războiul sfârşitului lumii”, de Mario Vargas Llosa, ediţia apărută în anul 1992 la Editura Dyonisos. O ruşine!

Am citi cu furie ceea ce este una dintre cele mai bune cărţi care s-au scris vreodată (când va fi să alcătuiesc un Top 20 cărţi voi include cel puţin două titluri semnate de Llosa, asta ca să nu existe dubii!, iar una din ele va fi „Războiul sfârşitului lumii” – dar nu ceea ce a publicat Dyonisos).

Aşa cum am zis, am citit cu furie – încântat de poveste, de scriitură, dar oripilat de lipsa de grijă manifestată de editură. O blasfemie!, mi-am zis de nenumărate ori. Dacă veţi da peste această ediţie vă sfătuiesc prieteneşte: fugiţi de ea! Fugiţi şi cumpăraţi o altă ediţie, oricare alta, apoi vă rog să-mi spuneţi cum vi s-a părut cartea.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: