Ce înseamnă faptul că Magnus Carlsen e noul campion mondial la şah

Magnus Carlssen,  noul  campion mondial la şah. Captură http://chennai2013.fide.com/

Magnus Carlsen, noul campion mondial la şah. Captură http://chennai2013.fide.com/

Tocmai am văzut ultima partidă dintre Magnus Carlsen şi Viswanathan Anand (remiza care i-a asigurat titlul norvegianului) şi urmăresc conferinţa de presă. Revin cu câteva consideraţii. 

comentatori resized

Comentatorii finalei mondiale la şah 2013

cp

Imagine din conferinţa de presă

anand

Anand

meci

Imagine din timpul meciului. Dincolo de peretele de sticlă se plimbă cineva

sah

Secvenţa mea preferată. A fost un meci istovitor

Carlsen a ajuns mai târziu la conferinţa de presă. Dacă ar fi fost fotbalist sau vreo fiţă din Bucureşti, lumea ar fi cârcotit. Pe Anand l-a deranjat un pic, mi se pare mie privind imaginile, dar a mascat bine. Au fost minute bune în care a stat să aştepte, singur. Carlsen a venit în timp ce vorbea Anand, care îşi reproşa câteva greşeli mari, inclusiv pe cea din remiza de azi, care a consfinţit victoria lui Carlsen. „Am greşit la g5”, a spus el. Mi se pare superb ca motivele pentru care ţi se prăbuşeşte cerul să ţină de un „g5” greşit şi nu foame, jobless, încălzire globală, datorii la fisc, războaie şamd!

Anand se referea la mutarea nr. 28, când a dus dama la g5. Putea face multe alte mutări muult mai bune. Specialiştii sugerează Rege la h7. Eu aş fi greşit (sau nu) cu pion la d5.

Una peste alta, Anand a recunoscut: „E clar că el a dominat jocul”.

La rândul lui, Carlsen a apărut destins, uşurat şi bucuros la conferinţa de presă. Şi-a turnat apă, a zis că nu va bea şampanie, nu e stilul lui, nu s-a gândit cum va sărbători. A fost un meci bun.

Gasiţi aici toate partidele finalei. E fain că le puteţi rejuca, dând click pe fiecare mutare. Îmi amintesc, cu nostalgie, cum am jucat meciul Karpov – Kasparov din 1986, decupând meciurile din Sportul.

M-au impresionat naturaleţea şi bunul simţ cu care au vorbit la conferinţa de presă cei doi mari şahişti. Vă arăt câteva fotografii din timpul meciului. Priviţi şi cum arată nişte comentatori ai unui meci de şah 🙂

 

2 comentarii to “Ce înseamnă faptul că Magnus Carlsen e noul campion mondial la şah”

  1. Habar nu mai aveam cine mai este campion mondial la sah. Pe vremuri urmaream cu interes confruntarile dintre Karpov si Kasparov. S-au schimbat multe de atunci…
    O seara buna!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: