Duhul de ciocolată

Ciocolată pe pâine

Ciocolată pe pâine

Tare mi-era poftă să mănânc ceva dulce, aşa că am cotrobăit prin casă, doar-doar găsesc ceva. Cu chiu, cu vai, am dat peste un borcan de ciocolată. Destul de vechi, e drept. Mă cuprinsese un fel de teamă (dacă dau peste un miros greu, mucegai, mici vietăţi?), dar mi-era poftă. Aşa că l-am deschis. Dinăuntru a ieşit ceva ce mi-e greu să descriu, ca un abur care a luat o formă cu multe rotunjimi. Am auzit:

– Eu sunt Duhul de Ciocolată. Pentru că m-ai eliberat, ai dreptul să îţi pui trei dorinţe, pe care eu le voi îndeplini. Spune repede, nu ştiu cât rezist în libertate!

Primul meu gând a fost la un iPad cu Retină. N-am apucat să gândesc bine, că m-am trezit cu unul în faţă.

– Bine, dar nu e adevărat, am îngăimat.

– Ba e foarte adevărat, gustă-l, mi-a zis.

Am rupt o bucată, am gustat-o. Era din ciocolată de casă, aşa cum îmi place mie. Arătarea nu m-a lăsat să mă bucur (şi să trag de timp, în aşteptarea unei idei) şi mi-a spus aproape poruncitor:

– Care e a doua dorinţă?

Fireşte, mi-am adus aminte de un Audi RS7 Sportback, roşu. Am un living destul de mare, dar nu credeam că încape aşa ceva în el, între canapea şi televizor. Dar a încăput. E drept, nu se vedea bine la televizor, dar lucrul cel mai important era altul: maşina părea făcută tot din ciocolată! Am gustat dintr-un ştergător de parbriz (nu voiam să stric nimic!) şi bănuiala mi-a fost confirmată. Întotdeauna mi-a plăcut ciocolata cu alune, dar mă simţeam un pic trădat; fusesem foarte aproape să cred că aş putea avea acea minunăţie, că aş putea ieşi cu ea pe stradă!

– Mai ai o dorinţă.

– Umple-i portbagajul cu bani. Bancnote de 100 de dolari.

Fireşte, şi banii ticsiţi în portbagaj erau tot din ciocoloată, trasă în foiţe fine, cu gust discret de mentă.

M-am întors către Duhul de Ciocolată cu gândul să-i mulţumesc (se străduise) şi să-i spun că am înţeles. Dar nu mai era acolo.

NOTĂ. Am scris acest text inspirat de o compunere pe care a făcut-o fiu-meu, pentru şcoală. Îmi plac să scriu poveşti pentru copii.

21 Responses to “Duhul de ciocolată”

 1. si eu am nevoie de Duhul tau sa-mi repare piciorul pe care l-am rupt la ski….ce zici, trimiti borcanu’ incoace ?

  Apreciază

 2. Buna, imi place foarte mult blogul tau si vreau sa stiu daca te intereseaza sa facem schimb de linkuri: http://www.ditoate.com .Eu te-am adaugat deja , si astept raspunsul tau. Multumesc anticipat.

  Apreciază

 3. nu am nevoie de picior de ciocolata, mi-a pus doctoru’ unu de Titaniu…. dar aveam nevoie de Duh sa ma faca bine odata sa ma pun din nou pe schiuri ca tare imi place.
  Cit despre cum naiba sa mi-l rup, uite ca l-am rupt mai usor decit a-si fi crezut…. tot din cauza ta Caline, ca nu m-ai invatat destul atunci la Riusor….

  Apreciază

 4. trebuia sa-i ceri sa-ti presteze un serviciu… desi cred ca gasea el o cale sa-l lege de ciocolata! 🙂
  frumusica poveste!
  LeP

  Apreciază

 5. Chiar mi-ai facut pofta de nutella :))

  Apreciază

 6. Citez 🙂 ,,M-am întors către Duhul de Ciocolată cu gândul să-i mulţumesc (se străduise) şi să-i spun că am înţeles. ”
  Ce anume 🙂 Ciocolata este mai presus de… ? 🙂 (imi place si mie ciocolata dar nu o idolatrizez 🙂 )

  Apreciază

  • Tu acum îmi ceri să explic „ce a vrut să spună autorul”. Of, of. Fac o excepţie: poate că autorul o fi vrut să spună că e prea puţin înţelept să-ţi doreşti lucruri pe care pur şi simplu nu le poţi avea sau să-i ceri cuiva ceea ce pur şi simplu nu-ţi poate oferi.

   Apreciază

 7. Multumesc ! Dulce fabula, cu anume-le intelepciunii :

  Lingandu-se pe noi mustati ciocolatii, copilul spuse tatalui : ,, -Imi place ciocolata…”. Tatal ii explica : ,, -Nu-i de bun- gust sa iţi doreşti lucruri pe care pur şi simplu nu le poţi avea sau să-i ceri cuiva, ceea ce pur şi simplu nu-ţi poate oferi”.

  Apreciază

 8. Si ii zambi stingher, ca un duh.

  Apreciază

 9. Simtise cum l-a inteles.

  Apreciază

 10. Simtise cum l-a inteles.

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: