Coca-cola sau Pepsi?

Panou publicitar instalat în pasajul dintre staţiile de metrou Unirea 1 şi 2. Foto: Călin Hera (aug 2011)

Pe vremea lui Ceauşescu era Frucola (apoi Quikcola, dacă-mi aduc bine aminte). Când aveam norocul unei sticle de Pepsi, era sărbătoare (asta se întâmpla în special la mare sau la vreo petrecere a colegilor „cu pile”). Deci, îmi plăcea să beau Pepsi şi, dacă nu era nevoie numaidecât să predau sticla, o păstram. Cam aşa făceau mai toţi cunoscuţii mei.

Relația mea cu Coca-Cola

Despre Coca-cola primisem informaţii contradictorii. Unele dintre ele vorbeau despre ceva ca un drog. Aşa că atunci când am băut prima oară licoarea-simbol imperialist (sic!) aproape c-am avut emoţii. Dar mi-a plăcut, mi s-a părut un gust mai ferm (n-am găsit altă rimă)

Stâlpi din staţia de metrou Piaţa Unirii 2, îmbrăcaţi în haine Coca-cola. Foto: Călin Hera (aug 2011)

decât cel de pepsi. Eram la Budapesta, prin 1985, dacă nu mă înşel (ar trebui să povestesc întâmplarea).

E, după ce Coca-cola a intrat de-a binelea în România post-decembristă, am preferat-o mulţi ani. Ajunsesem la doi litri pe zi (ceea ce îmi dă fiori acum).

Apoi, nu ştiu cum, dintr-o dată, nu mi-a mai plăcut. Pur şi simplu nu mai puteam bea coca-cola. În schimb, trecusem pe pepsi. Nu suportam Coca-cola, în schimb devoram Pepsi. Amicii se mirau: hai, mă, e vreo diferenţă? Mie aşa mi se părea, că diferenţa e enormă.

Acum prefer apa plată, dar nu refuz un pahar rece de cola, la o adică. Doar avem o istorie împreună destul de îndelungată.

Aici se încheie o lungă introducere. Ce-am introdus?

Metode de promovare diferite

La ora asta, aşa cum am arătat, nu mă mai dau în vânt nici după pepsi, nici după coca-cola. Dar nici nu refuz. Avem o relaţie normală. În acelaşi timp, încerc să privesc fenomenul.

Afiş Coca-cola pe un perete imens. Foto: Călin Hera (iulie 2011)

Departe de mine pretenţia de a face analize complicate; din câte am observat, în trecut, promovarea Pepsi a fost mai blândă decât cea făcută de Coca-cola. Ceea ce a afectat, într-o oarecare măsură, cota de piaţă.

De-a lungul timpului, Coca-cola şi-a ataşat imaginea de băutură a capitalismului (american), aproape tot atât de mult cât şi-a asumat-o şi a vândut-o pe cea de „partener” al lui Moş Crăciun. În schimb, Pepsi (cel puţin în România) a găsit modalităţi de a „colabora” şi de a fi acceptată (ca produs de lux) în regimul comunist.

Fiecare băutură cu nișa ei

Ce observ azi?

Timp de aproape 20 de ani, românii au mers masiv spre Coca-cola, pornind de la psihologia fructului interzis. Apoi, din prea mult fruct d-ăsta interzis, e posibil să se reorinteze. O anumită parte a publicului începe să aibă nostalgia tinereţii. Tinereţe cu libertate bine controlată, dar tinereţe.

N-am cifre, dar aşa interpretez noul tip de promovare făcut de Pepsi în România.

Nu ştiu dacă de acum încolo voi bea preponderent Pepsi (atunci când voi bea chestii negre), dar campania retro

Panou-reclamă retro la Pepsi, fotografiat în Pasajul Unirea. Foto: Călin Hera (aug 2011)

m-a prins. Privesc cu plăcere, de câte ori am ocazia, afişele cu fotografii din anii ’70. E aproape aşa cum m-aş privi pe mine, alb-negru. Presupun că fix pe asta au scontat cei care au pus la cale campania. O campanie care prinde probabil doar în cazul meu şi al câtorva de-un leat cu mine.

Pot presupune că grosul publicului consumator, targetul, rămâne captiv poleielii, strălucirii, ritmului disco ce însoţeşte campaniile Coca-cola. Dar Pepsi e posibil să fi găsit o nişă. Poate singura la care mai putea spera.

 

UPDATE. Aviz pasionaţilor: citiţi şi aici.

22 Responses to “Coca-cola sau Pepsi?”

  1. gandul ca nu mai ai ce alege…este deja o alegere…Toate bune! …sper…

    Apreciază

  2. din fericire, toate-s bune, mulţumesc 😉

    dar discuţia despre alegeri mi se pare interesantă

    Apreciază

  3. Oameni buni , astazi e ziua mea, de nastere in aceasta existenta !? Cu si fara urarile voastre( de „la multi ani „),am ales sa ma manifest in aceasta forma si cu acest nume inca 35 de ani, de acum incolo !? Va multumesc de pe acum si, fie ca voia noastra sa se implineasca !

    Apreciază

  4. diferenta este…. personal prefer Coca-Cola, mai ales pt ca este originalul, nu doar o tentativa (Pepsi) ce continua sa esueze de foarte multi ani in a.si stabili o identitate proprie si sa scape de emblema de ”copie” ! apoi,da, Coca-Cola are la baza un drog, a se citi leac, pentru a distruge efectele secundare si chiar principale ale medicamentelor, zic asta pt ca, poate chiar vi s.a intamplat, sa luati o pastila de ”ceva” si ceva mai tarziu sa beti o gura de Coca Cola, apoi sa constatati ca efectul medicamentului a disparut misterios 😉 si daca mai punem si efectul de catalizator al digestiei ..prefer clar Coca Cola..dar nu pe stomacul gol….ca e jale apoi :))
    * in plus, am constatat pe propriie papile ca gustul e complet diferit al Coca Cola din Romania, in comparatie cu cel din Franta, Italia sau Germania, in sensul ca este net inferior cel autohton..pe semne ca materia prima sufera la capitolul calitate!

    Apreciază

    • Liviu R., ai atins o problemă care mă preocupă de multă vreme dar pe care n-am reuşit s-o documentez ştiinţific: există diferenţe de calitare între produsele aceleiaşi mărci, în funcţie de ţara în care se distribuie?

      Apreciază

  5. Ultimele reclame de la Pepsi mi-au amintit de 1982.
    Ritualul zilnic de la cofetaria Garofita. Dupa scoala ne opream acolo pentru o prajitura si un Pepsi. Mai tin minte ca Pepsi gaseam intotdeauna doar la Rusca sau la Motel.
    Alte vremuri, alti oameni.
    Dupa scandalurile din anii 90 cu zaharul infestat folosit de cei de la Pepsi am renuntat la el si am trecut la Coca-Cola.
    Foarte rar mai baut Pepsi, dar nu mai are gustul de odinioara…

    Apreciază

    • sfbacterie, nimic nu mai are gustul de odinioară

      şi eu cred că pepsi de atunci era mai bun decât pepsi de azi, dar cred că, deşi există o memorie a gustului, ea ne poate juca feste; apoi, noi comparam gustul de pepsi cu cel de frucola. Poate că acum sunt mai multe gusturi de comparat şi pepsi nu mai iese în faţă atât de evident (sau deloc)

      p.s. wow, ce nostalgii ai trezit în mine!

      Apreciază

  6. Am vazut ca te intrebai daca exista diferente de calitate intre produsele aceleasi marci, in functie de tara in care se distribuie. Eu pot sa zic concret despre Coca-cola ca exista. Dupa cum am mai spus sunt o devoratoare de Coca-Cola – pana sa raman insarcinata beam lejer 2 litri pe zi. Am baut si in Londra si in Bruxelles o cantitate destul de mare si pot spune ca exista o mare diferenta intre gustul pe care-l are Cola in Londra si Bruxelles, fata de gustul pe care-l are Cola la noi. Ce-i drept, eu o prefer pe a noastra. Acum nu stiu sa spun din punct de vedere calitativ care este mai buna.
    De asemenea, s-au deschis magazinele Lidl si la noi, magazin din care eu imi faceam cumparaturile in Belgia. Pe langa faptul ca preturile sunt in cel mai bun caz egale cu cele de acolo, dar de cele mai multe ori sunt mult mai mari – desi salariile de aici sunt extrem de mici, gustul produselor nu este acelasi. In Belgia eram dependenta de wafele de la Lidl si am fost foarte fericita cand am auzit ca le pot cumpara si de la noi. Insa, dupa prima degustare m-am lecuit.

    Apreciază

  7. Cico era totusi nr. 1 pe vremea lui Ceausescu. 🙂

    Apreciază

  8. eu beau rar sucuri nenaturale dar cand beau aleg Pepsi fara sa sovai – consider cola un pepsi adaugat ulterior, inferior primului pepsi pe care il stiam.
    Acum catva timp a aparut un pachetel jubiliar cu 4 sticlute diferite ca forma intr-un ambalaj de carton… le-am pastrat! Le-am dus in beci sa le las mostenire… daca compania ofera vreun premiu detinatorului peste 100 de ani?…

    Apreciază

  9. Poate ca „relatia normala” ar intra intr-o faza de raceala absoluta:

    http://desprecancer.com/2011/02/18/coca-cola-are-mi-mi/

    Iar asta este numai o frantura din tot ceea ce se poate spune despre „bautura minune”.

    Apreciază

  10. Am prins -dupa ’89- pepsi facut la Oradea,unde apa e laliie si nu mi-a placut.In schimb coca-cola,facut cu apa de munte e buna.Ma rog,mie imi place.Am nostalgia tineretii cu toate cele ce au fost,dar consum numai ce imi place.As fuma Carpati,dar nu se mai fac la Sf.Gheorghe si…costa sapte lei cincizeci.Si cite alte…
    Mult bine!

    Apreciază

  11. Eu nu beau nici Coca-Cola, nici Pepsi. Sunt pline de chimicale, prefer apa plată sau un suc „natural”, deşi nici ăla nu e chiar natural dacă e din magazin. Mai beau şi nenatural, dar foarte rar, de ocazii.

    @Liviu R. cred că ne-am uitat la filme diferite. Coca-Cola cu efecte benefice? Ha. 🙂

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: