Probabil cea mai generoasă idee a toamnei

Am văzut la Mircea Popescu (care s-a supărat la un moment dat ca rândunica pe stol, dar lucrurile astea trec dacă oamenii sunt cu scaun la cap) o idee cu adevărat mare. O ideea care are tot ce-i trebuie si la care vă rog si eu să vă gânditi si să o puneti în aplicare. Pe scurt, Mircea le cere numerosilor lui cititori (si eu extind rugămintea si către putinii mei cititori) să-si întrebe, diseară, bătrânii, „cum a fost?”.

Si anume, mergeti diseara la cel mai in etate apartinator, bunic, unchi, vecin, ce-o fi dinsul si puneti-i intrebarea simpla “cum o fost ?”. Nu conteaza cum o fost cind, pe vremea razboiului sau pe vremea lui Antonescu sau pe vremea lui Petru Groza, vorba e, cum o fost ?”, zice el.

Mircea, care e om în toată firea, spune că mărturia trebuie să fie înregistrată pentru a fi apoi redată întocmai, fără înflorituri sau corectii stilistico-lingvistice. Astfel, ar trebui să se adune „mai mult material primar decit toata profesiunea etnologilor pe ziua respectiva”.

Ce ziceti, participati la această provocare?

Găsiti aici ideea originială si, desigur, se cuvine să-i atrageti atentia lui Mircea după ce veti fi publicat pretioasele însemnări. Mie numai gândul la ceea ce ar putea iesi de aici mi-a făcut ziua mai bună.

19 Responses to “Probabil cea mai generoasă idee a toamnei”

 1. Da, interesantă ideea, dar dacă răspunsul este: „ce să fie taică/maică”?

  Apreciază

 2. Este adevărat. 🙂 Şi tu ai dreptate, este cea mai generoasă idee. Este foarte important pentru ai noştri să li se dea ocazia de a-şi retrăi viaţa – prin reamintirea/povestirea ei, să le dai de înţeles că ai timp şi disponibilitate pentru asta şi că îţi pasă.
  Dincolo de beneficiul amintit de Mircea Popescu, pentru tine, ca ascultător.

  Apreciază

 3. Exact. E ca şi cum i-am condamna la moarte, din punctul meu de vedere, fără să vreau să spun cuvinte mari, de dragul cuvintelor, ca şi cum nu are nicio importanţă cine au fost, ce au făcut, cum au trăit. 😦

  Apreciază

 4. Microfonul si transcrierea pe loc denatureaza; mai bine cu microfonul ascuns…
  Am un vecin nascut in 1907, 26 ian. L-au dat si la tv; n-au scos de la el decat ca pescuieste si consuma peste…
  Vecina care-l ingrijeste, fara a-i fi ruda, sustine ca aduce femei…

  Apreciază

 5. am facut-o cu toti ai mei, stiu cum ar fi reactionat si ar fi spus si cei ce nu mai traiesc; bunicul meu sfant n-ar fi intrebat nimic, ar fi raspuns: „o fo’ greu, mosule”…apoi ar fi dat-o pe gluma, mi-ar fi aratat umflatura din umar, zicea ca acolo are o ghiulea de pe front, eu pipaiam si el facea „poc!”, eu ma speriam de fiecare data pana am mai crescut…
  Ideea lui Mircea e excelenta, mai ales neprecizarea…
  (As fi fost un reporter bun, imi place sa ascult )

  Apreciază

 6. Nu cred ca stiu sa provoc dar imi pun nenumarate intrebari si fabric supozitii – paoi am grija sa vad daca sunt pe-aproape

  Apreciază

 7. da, excelenta idee ! Mircea e genial.

  Din pacate bunii mei nu mai traiesc… 😦

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: