Adevăr si tendentiozitate în articolul din Blick

În ziua meciului CFR Cluj – FC Băsel (gluma îi apartine unuia de la Radio ZU, mie mi-a zis-o Ghibu), Hotnews iese cu un articol nitel tendentios, spunând că elvetienii de la ziarul Blick au scris, încă si mai tendentios, că orasul Cluj e unul în care apa si energia electrică sunt un lux. Am dat fuga la articolul original.

Una dintre cele 38 de fotografii care însotesc reportajul publicat de ziarul elevetian Blick în ziua meciului CFR Cluj – FC Basel. Recunoasteti: a) imaginea e dezolantă, b) peisajul e comun pentru ochiul românului. FOTO: Blick

Înainte de orice, să nu uităm că Blick e un tabloid, că jurnalistii ăia vin dintr-o tară în care nu se întâmplă mai nimic, totul merge ceas.
OK, articolul urmăreste, în mod vădit, aspecte socante pentru că vrea să vândă ceva cititorilor. (Dar vorbeste si despre centrul istoric, de exemplu). Partea cea mai naspa e că acele fotografii au fost făcute în Cluj. E drept, într-un cartier mizerabil. Dar e doar o accentuare a unei realităti, nu inventarea ei.
Eu cred că principala problemă, atunci când ne indignăm în fata unor astfel de articole, este aceea că nouă asemenea imagini ne par comune într-atât încât nici nu le mai vedem, desi le avem sub nas. O altă problemă e una cu iz provincial: pretindem, în sinea noastră, că altii ar trebui să se preocupe de „brandul nostru de tară”, desi noi ar trebui să fim primii revoltati. Părerea mea.

P.S. Hai CFR!

14 comentarii to “Adevăr si tendentiozitate în articolul din Blick”

 1. Măcar de ne-ar prezenta ca pe o ţară a extremelor, ar fi cu mult mai adevărat.

  Apreciază

  • Dar cine caută adevărul, în afară de filosofi? Să fim realisti. Pentru jurnalistii cu pricina, asta a fost exotic. Cititorii lor asta vor citi cu mai mult interes decât o prezentare „cu bune si rele”.

   Apreciază

 2. ma simt dezarmata. am avut placerea sa merg in Elvetia si la momentul acela preocuparea forului lor legislativ era aceea ca la ce unghi sa fie inclinate steguletele pe care le pot pune la autoturisme cu diverse ocazii. Si ca sa nu deranjeze traficul, s-a hotart sa fie puse la 90 grade fata de plafonul masinii. de aceea ma simt dezarmata. ei le-au rezolvat pe toate si mai aveau problema steguletelor.
  nu sunt fana elvetieni pentru ca ragaie si trag parturi pe strada:)

  Apreciază

 3. Şi iarăşi promovare gratuită a brandului de ţară al ROMANIEI.
  Hai să ne motivăm şi să ne comportăm pe teren asemenea personajelor din imaginile prezentate!
  PE EI !!!

  Apreciază

 4. poza asta e facuta in spatele blocului meu. copilul se numeste Geiar, bea de stinge (se vede si-n poza asta) parintii fac bani in Piata Mihai Viteazul prin tehnica genunchiului (el) sau cotului (ea) amputat.

  Apreciază

  • Multumesc pentru precizari, stimate domn. Îmi permit să vă atrag atentia că va porni, în curând, un concurs de PA-uri. Aici. Din păcate, nu în Pahico.

   Apreciază

   • Mai pregatit ca niciodata. N-am sa ascund insa ca ma doare o nostalgie si-un regret m-apasa in coaste. Acasa e, totusi, acasa. Nu m-as fi gandit cu vreo doi-trei ani in urma ca voi emigra din Arhiducatul meu. Asta-i viata. Ne producem pe unde apucam, numa’ sa distram poporul.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: