Crocant

Vedere din Shanghai. Restauran „românesc” unde mergeam ca acasă, la ore la care, de obicei, proprietarii se pregăteau să închidă șandramaua. Foto: Calin Hera

Am plecat la Shanghai cu cel putin o idee fixă: să mănânc pui Shanghai asa cum îl fac ei, acasă. Veneam după o săptămână în care mă hrănisem (n-am găsit altă rimă) aproape exclusiv cu această incredibilă specialitate culinară (la expresul de la noi de la redactie, o portie e ieftină si relativ bună – dacă îneci dumicatii în mustar).

Desigur, socoteala de acasă nu se potriveste cu cea din târgul cu 20 de milioane de locuitori. Desi în prima seară am ochit un local decent, aflat destul de aproape de hotel (recunosc, ne-a fost recomandat!), n-am găsit „pui Shanghai” în meniu.

Dacă reuşiţi să găsiţi un loc liber la masa noastră (flămânzi în acest cadru cam mişcat), acela e locul meu

Partea faină e că în meniu nu se afla nimic din ceea ce stiam eu că e bun din timpul documentării mele la Wu Xin (tânjeam după vită cu stridii).

În schimb, am găsit o droaie de alte mâncăruri, cele mai tentante fiind rata, pregătită în fel si chip, broasca, pregătită numai în fel, si puiul, al cărui chip se hlizea din mijlocul platoului (am dedus că e o aleasă delicatesă capul de găină, cu creasta pe-o parte, care tronează rege între bucate, eventual înconjurat de o mare de gheare abia oărite nitel – n-am gustat, sorry!).

Fotografia de sus e făcută de Anca Aldea într-un restuarant mai de fiţe, unde a comandat un chinez, Mitică, care a petrecut o vreme prin Europa. Mă refer la podul ăla dinspre lângă Voluntari

În fotografia următoare a calupului e înfăţişat un peşte căruia i-au despicat pieptul, de pe la branhii, ca să zic aşa, de parcă ar fi fost peşte cu aripi. Gustos, săţios. Ochii au rămas în farfurie. Priveau fix spre toată lumea, chiar dacă o colegă de aventuri shanghaiene i-a acoperit „din prima” cu nişte buruieni.

Tot căutând pui Shanghai pe la diverse restaurante si fast-food-uri, am constatat că mi-a iesit de-o excursie prin oras, pe care o voi înfătisa în postări ulterioare.

Fast-food de lângă Grădinile Mandarinului (Yu Yuan). Aici am mâncat tentaculele care încă nu mi-au ieşit din gât, mă strâng când vreau să respir mai adânc, şi unde am ratat puii de mai jos

Am decretat că puiul Shanghai nu există la Shanghai, fiind înlocuit de o specialitate simplă si de efect: puii proaspăt iesiti din găoace, care, înainte de a-si drege ciocul pentru o primă piuială, sunt jertfiti pe plite încinse, devenind, probabil, foarte crocanti.

Am anticipat un pic întorsătura evenimentelor (în explicaţia foto de mai sus). Aici sunt ceea ce eu voi denumi (eronat, ca toţi bucureştenii) puii Shanghai

N-am gustat nici asta, m-am rezumat, desi mi-era teribil de foame în după-amiaza aceea, la o portie de caracatită (am si un filmulet, să văd cum îl pot ridica aici) care mi-a lăsat în gâtlej, multă vreme după degustare, senzatia de tentacule bine înfăsurate în jurul omuletului, înainte de a cădea înspre hăul gastric.

Aici aş fi putut găsi ceva care ar fi semănat cu aripioarele din KFC-urile româneşti. Sau nu. Experienţa McDonald’s Shanghai m-a făcut să nu încerc

P.S. Am scris un text şi în Evz.

16 Responses to “Crocant”

 1. Nu am mancat niciodata mancare chinezeasca si nici n-am vazut decat in filme si poze.
  Nici nu vreau sa manac indiferent cat de gustoasa e.
  Cred ca de vii sunt pusi la prajit puisorii aia proaspat iesiti din gaoace. 😦

  Apreciază

 2. uh. weirdos.

  seriously, n-am reusit sa le inteleg mancarea vreodata ..

  Apreciază

 3. Sa imi pui in fata puisorii aia mici mici abia nascuti…cred ca as manca fata de masa in loc.
  Caracatita in schimb…as manca. Cu cat mai multe tentacule, cu atat mai bine!

  Apreciază

 4. M-am mai linistit acum, dar stiam ca unele vietuitoare se gatesc de vii.
  Sau sunt mancate de vii. 🙂

  Apreciază

 5. Cred ca fost o experienta foarte interesanta viata in Shanghai, desi destul de scurta…Ca sa simti specificul unui oras, da , bucataria e un element important, dar mai sunt destule.Si eu mi-as dori sa ajung pe acolo dar mai mult ca sigur, nu se va intampla in aceasta viata.In schimb, merg des in restaurantele lor din Bucuresti, in special la Orasul interzis unde am si sarbatorit mai multe evenimente.Si imi place bucataria lor foarte mult.

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: