Servesc patria. Cu borş.

Prinzi cinci minute în care nu urlă nimeni. Nimeni nu te iscodeşte. Eşti într-un lan de porumb. Dincolo, dealurile Bacaului. Între tine şi ele, o şosea lungă şi albastră. În jurul tău, praf. Deasupra şoselei, cer senin. De aici, unde te-ai pitit, nu se poate vedea indicatorul pe care scrie „Brasov”. Dar îl ştii acolo şi, la naiba, asta îţi face bine!

Ai de depănuşat ştiuleţi de pe un rând de o sută de metri. A depănuşa. Ce noţiune înălţătoare! Degeaba te grăbeşti. Cine termină primul, are onoarea să înceapă primul noul rând. Şi tot aşa, până seara. Cel mai bine e să rămâi „în pluton”, să nu fi nici printre primii, nici printre ultimii, să te strecori. Aste e prima lecţie a armatei.

Până la urmă, a fost mai bine că ai ajuns cu întârziere la întâlnirea cu UM 01184 (chiar, oare ai voie să scrii pe hârtie codul unităţii miliare?). Ai scăpat de batjocora la care au fost supuşi primii sosiţi. Câţiva au fost tunşi la piele. Par stingheri. Adică: ar face pe şmecherii, dar le lipseşte ceva. Pe toţi cei care au ajuns la timp, sau chiar mai devreme, i-au fugărit nişte soldaţi cu table subţiri pe umeri. Cică: „Bă, studenţache, lasă nasul jos, aici eşti la armată, comanda la mine!”.

În unitate sunt vreo 15 soldaţi la termen, cu toţii gradaţi, şi vreo 1.500 terişti, nou-nouţi. E clar cine-i şeful. După un du-te vino aiurea pe la infirmerie, magazie, dormitoare, îl cunoşti pe locotenentul Mitran. Îţi dă impresia că n-a mâncat în viaţa lui decât borş. E conştient că are de a face cu viitori intelectuali (dacă studenţii la Politehnică pot fi numiţi astfel). Îşi forţează simţul umorului. E caraghios. Unii râd când el face mişto de ceilalţi. Timp de 9 luni, el e Dumnezeu.

27 comentarii to “Servesc patria. Cu borş.”

 1. A venit şi episodul al doilea. Excelent, ca şi primul… Cred că în fiecare unitate a existat câte un „locotenent Mitran”…

  Apreciază

 2. @Cristian Lisandru: Eu sper că lt. Mitran a fost unic.

  Apreciază

 3. Gata, astea au ramas doar amintiri. Acum nimeni nu mai face armata decat daca vrea.

  Apreciază

 4. @Geocer: Ceea ce e excelent.

  Apreciază

 5. Mitran era peste tot. Si daca nu ar fi fost, armata l-ar fi inventat. Altfel cum ar mai fi fost armata, armata? Si totusi, era buna armata…te invatai cu greul!

  Apreciază

 6. @LePetitPrince: Si de ce-ar trebui să te inveti cu greul?

  Apreciază

 7. pentru ca oricata grija ai avea in viata dai de multi Mitrani…

  Daca mai punem la socoteala ca acolo vrand -nevrand te calesti…mananci ciorba din gamela..si afara ploua-ploua…si ciorba e lunga-lunga…nu se mai termina doar ca capata un gust apos…

  Armata invata barbatii sa rabde…oricum nu devin niciodata atat de rabdatori precum femeile

  Apreciază

 8. @LePetitPrince: „Armata invata barbatii sa rabde…oricum nu devin niciodata atat de rabdatori precum femeile”

  No comment! Dar un bărbat n-ar fi zis niciodată asta! 😛

  Apreciază

 9. Ba a si zis… Cartarescu in motivele lui pentru care iubeste femeile…mai avea si Paunescu o poezie superba… am spus doar doi.

  Apreciază

 10. Citeste de pe http://www.momentevesele.ro Pamfletul in versuri “Privatizarea Petrom” cel mai mare tun tras poporului roman.Se afla pe pag 11 la categoria pamflete.

  Apreciază

 11. ..sau sa ne-amintim de Tamara lui Lermontov, ori Elvira lui Lamartine – uite inca doi:)

  Apreciază

 12. @Preda Iulian: Nici nu-ti dai seama ce nimerit e comentariul tău! Nu, nu e spam, smile!

  Apreciază

 13. @LePetitPrince, nicole: Înseamnă că n-ati gustat ironia acelora, na!. Mai stiu unul care a zis că, cică, bărbatii pur si simplu nu înteleg nimic. 😛

  Apreciază

 14. aaa.. adica.. inteleg ?!?:D ;))

  Apreciază

 15. Întotdeauna mi-am dorit să fi trebuit să fac armata. Cred că înţelegeam mai bine pasiunile bărbaţilor pentru acest subiect 😀 Totuşi, nu aş fi vrut să-l cunosc pe lt Mitran.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: