AItătucul. Inteligența Artificială Președinte! Și premier. Și de toate

Este interesant cum oamenii din România sunt dispuși să accepte „gândurile” Inteligenței Artificiale în locul „ne-gândurilor” liderilor politici. Nevoia de un AItătuc călăuzitor. Pornită din neîncrederea în capacitatea conducătorilor (umani). O neîncredere care ar trebui să-i doară pe aceștia din urmă. 

Și, dacă le-ar păsa, i-ar pune pe gânduri și ar face ceva. Toți. La rând. De la ambasador, la ministru de externe, de interne, de la premier la președinte, trecând pe la indecent de privilegiații din serviciile de informații. 

Momentul Schengen 2022 nu e despre Karl Nehammer. Impotența profesională a marilor oameni de stat din România a permis acest moment stânjenitor, care se poate dovedi critic și la nivel de UE (da, hiperbolizăm fiindcă ne doare, dar eșafodajul Uniunii Europene poate fi deopotrivă întărit sau zgâlțâit rău de instituția dreptului de veto, atunci când e utilizată cu rea-credință).

AI, de la „așa ceva nu există” la „AI Președinte!”

Revenind la Inteligența Artificială, stăm și ne minunăm în fața ei și zicem, ca țăranul în fața girafei, că așa ceva nu există. Ba există și, chiar dacă se manifestă încă destul de incipient și cu limite firești, e din ce în ce mai fascinantă.

Așa cum ziceam la început, atunci când publicul zice negru pe alb că o entitate artificială e de preferat unei entități umane arată că oamenii fac ceva greșit. Așa că trebuie să ne punem problema. Dacă impostorii vor fi lăsați mereu să iasă ei în față, în dauna celor capabili, dacă impostorii vor fi aleși, atunci nu e deloc departe momentul în care locul Tătucului pe care societatea românească pare că îl tot caută, va fi luat de AItătucul. Nu e departe apariția unui partid condus de Inteligența Artificială. Ar intra în Parlament, sunt gata să pun pariu. „Nici n-ar fi rău”, veți putea spune, cu obidă, dezamăgiți profund de partidele oamenilor.

E de meditat. Ar fi bine, ar fi rău?

Cum a fost realizat dialogul cu AI

Înainte de a răspunde, revin încă o dată la articolul postat de HotNews, care a pornit de la o curiozitate a fratelui meu, Octavian Hera, care experimentează de câteva săptămâni diferite forme de dialog cu AI. Nu a putut rata ocazia de a afla părerea despre despre subiectul zile, pe care o are Inteligența Artificială (prin intermediul unui ChatGPT lansat de curând de OpenAI).

După ce a prezentat un scurt și concis context (este explicat cum a procedat în intro-ul interviului publicat de HotNews), a pus câteva întrebări. Iar AI a răspuns. Și-a căutat cuvintele cât de bine a putut (în limba română!) și a răspuns. Aproape instant.

Punctele de vedere exprimate de AI sunt cel puțin pertinente. Unele lucruri pot fi, desigur, corectate (baza de date utilizată folosește informații la nivelul anului 2021). Dar mi se pare că în curând va deveni o necesitate ca orice entitate care comunică (de la lider politic sau șef de instituție publică ori companie privată la influencer) să aibă un consilier AI. Unul care să sugereze puncte de vedere decente, bazate pe reguli simple, existente, pe care puțini le mai citesc într-adevăr.

Inteligența Artificială va fi parte din viețile noastre mult mai mult decât ne imaginăm acum. Acum, AI încearcă să ne înțeleagă cât mai bine, ca să ne ajute cât mai mult. Noi înșine trebuie să ne înțelegem cât mai bine. Altfel, vom fi mereu în căutare de Tătuc.

P.S. Octavian face, pe LinkedIn, o mică analiză a comentariilor la acest articol. Nu am vrut să o dublez, o recomand. Oricum, fiecare dintre noi poate face propria analiză (comentariile sunt disponibile pe site-ul Hotnews). Vă îndemn să vă spuneți părerea. Aici, pe HotNews, pe pagina de LinkedIn a lui Octavian sau pe pagina lui de Facebook.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: