O victorie a jurnalismului de investigație

Sorin Câmpeanu, acest călcâi al lui Iohannis? Posibil. Pentru că demisia forțată a lui Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al Educației înseamnă mai multe lucruri. Este o victorie a jurnalismului de investigație. Un semn de dezmorțire: românii se trezesc și reacționează, ca de atâtea ori, la aroganță și sfidare. În fine, regimul Iohannis primește o lovitură năpraznică, la care nu se aștepta. Probabil că inteligenții din jurul lui îl asiguraseră că, gata, ecuația e rezolvată, poporul amorțit și echipa PNL-PSD-cu-tot-ce-trebuie de neatins.

Cum ar fi pictat Picasso confruntarea dintre jurnalista Emilia Șercan și înaltul demnitar Sorin Câmpeanu, prins cu plagiatul. Sursa: DALL-E

În primul rând, trebuie apreciate cum se cuvine efortul și îndârjirea Emiliei Șercan. Merită aplauzele și reverențele noastre. Demisia lui Sorin Câmpeanu e o izbândă a jurnalismului de investigație. Nici nu ne dăm seama cât de norocoși suntem, ca societate, că încă mai există așa ceva în România, considering

Facultatea de Investigații Jurnalistice, de ce nu?

Acum, că tocmai începe un nou an universitar, spun răspicat că Emilia Șercan este unul dintre cele mai bune argumente ale Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Studenții FJSC au ce învăța, au de la cine. Au modele, iar acest lucru este al naibii de important.

Chiar mă gândeam: poate că ar fi o idee să se înființeze o Facultate de Investigații Jurnalistice, la care să se intre greu. Tare ne-ar prinde bine câteva generații, care să se tot împrospăteze, de jurnaliști dintr-o bucată, cărora să le știe de frică toți nemernicii care se cațără în vârful puterii ca să fure și să facă ticăloșii.

Românii se trezesc

Este clar, era deja de mai multă vreme, că s-a produs o ruptură teribilă între puterea politică și norod. Lucrurile au toate șansele să involueze mult. Există încă o diferență majoră față de regimul Dragnea, de exemplu; regimul Iohannis nu a dat niciun semn că ar avea opțiuni contrare intereselor României atunci când vine vorba de politica externă.

Dar pe plan intern, ruptura e tot mai mare, pentru că societatea românească a detectat foarte clar faptul că preocuparea actualei puteri politice se înscrie în același tipar binecunoscut: interese de gașcă, prăduire, aroganță și sfidare a românului simplu. Și chestia asta nu mai ține. Românii sunt vaccinați. E nevoie de câte un jurnalist curajos, de acord, dar organismul e viu. Am încredere.

Cum ar fi pictat Picasso confruntarea jurnalistei Emilia Șercan cu înaltul demnitar Sorin Câmpeanu

M-am jucat un pic, sper ca asta să nu ducă nimic în derizoriu. Mi-aș reproșa-o. Îmi asum superficialitatea demersului. Dar dacă tot m-am gândit să îl fac, duc mărturisirea până la capăt.

Imaginea cu care ilustrez acest articol a fost generată de DALL-E, o aplicație bazată pe Inteligență Artificială. I-am cerut să ilustreze o jurnalistă blondă care îl forțează pe ministrul Educației să demisioneze, dovedind că acesta este un plagiator – și să facă acest lucru în stilul lui Picasso.

Lasă un comentariu