Birdman. Nu trageți în Păsăroi (Oscar 2015)

Afiș Birdman (The Unexpected Virtue of Ignorance)

De plăcut, mi-a plăcut. Am petrecut două ore (1:59:00, pe ceas) bune cu ochii la Michael Keaton, Edward Norton & Co., eroii cu care Alejandro Gonzales Iñárritu a dat lovitura la Premiile Oscar din acest an. Raportat la filmele de Oscar pe care le-am văzut deja (la finalul articolului e lista), Birdman a meritat să fie considerat cel mai bun, dar nu m-aş fi supărat nici dacă izbândea Boyhood.

Este emoţionantă bătălia pe care o duce Riggan cu el însuşi, cu Celălalt El, cu trecutul lui, cu fosta soţie, cu amanta, cu fiica, cu rivalul de pe scenă, cu prietenul lui de o viaţă, cu avocatul, cu enervanta doamnă critic de teatru şi, fireşte, cu idiotul de pistol cu care trebuie să se sinucidă pe scenă.

Mi-a plăcut și felul în care au fost caricaturizate caracterizate personajul Criticul de teatru (cine îi iubește pe critici?), impactul / nebunia Twitter (mă întreb de ce nu a prins prea bine Twitter în România, am niște răspunsuri, în altă parte), avocații, formele fără fond. Mi-a plăcut ironia. Şi faptul că este prezentată o societate încă nu foarte răvășită de crize, terorism, încălzire globală, nebunie. Îmi plac societățile în care marile probleme sunt interioare, subtile, filozofice, în care arunci pe tejghea un pumn de hârtii, în grabă, plata consumației, fără ca asta să te coste, fără să pui la socoteală.

Mărturisesc că m-au enervat la început „vedeniile”, n-am rezonat din prima cu Omul Pasăre. M-a derutat un pic și trailerul de mai sus.

Aaa, să nu uit: mi-au plăcut ochii mari ai fiicei lui Riggan, atunci când a privit pe fereastra deschisă a spitalului.

Nu l-a văzut jos, a ridicat privirea și ochii i s-au luminat. Această această privire, acești ochi mari (și frumoși) ar fi putut să-i aducă și Emmei Stone un Oscar pentru actriță în rol secundar*. N-a fost să fie, a fost anul Patriciei Arquette pentrul Boyhood), dar imaginea ei mi-a rămas.

 

UPDATE. A trecut aproape un an de când am scris rândurile de mai sus. Nu îmi amintesc de ce nu le-am publicat atunci. Cred că voiam să mai scriu ceva, să mai spun ceva important. N-am făcut-o. Am văzut aseară câteva secvențe pe HBO România, ceea ce mi se pare foarte OK (să poți vedea un film de Oscar acasă, la televizor, în anul în care filmul cu pricina a câtigat ceva premii faine la Oscar). Şi mă pregătesc de noua ediție a premiilor Oscar, deci trebuie să fac loc.

NOTĂ.

Ce am scris până acum despre filmele e Oscar

*Emma Stone a fost nominalizată pentru un Oscar la categoria Cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul din Birdman, rol pentru care a avut de altfel mai multe nominalizări, la alte premii importante.

2 Trackbacks to “Birdman. Nu trageți în Păsăroi (Oscar 2015)”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: