Problema refugiaţilor a fost prima ocazie în care românii au început să conştientizeze foarte direct faptul că aparţin unei comunităţi europene. A fost şi este cu siguranţă prima dezbatere adevărată la nivel european, la care românii au participat, cu mic, cu mare, acasă, la birou, în tramvai, la birt.
Subiectul a beneficiat de toate atuurile: spectaculozitate, sentiment, proximitate, participare directă, potenţial de breaking news. Poveşti dure, poveşti lacrimogene. Politică, religie, naţionalism. Pitoresc. Genul de subiect la care toată lumea se pricepe, la care au, cu toţii, soluţii. Tot tacâmul, deci.
Românii, chiar dacă nu s-au confruntat direct cu valurile de refugiaţi sirieni, afgani etc., au siţit că se află în miezul problemelor europene, că îi priveşte.
Acestea toate sunt ingredientele care fac dintr-un subiect european unul care să prindă într-adevăr şi care să îi mişte pe cetăţenii UE astfel încât să aibă tot mai mult sentimentul apartenenţei la o comunitate aparte.
Este o problemă reală. La Bruxelles se întâmplă zilnic o droaie de lucruri care afectează foarte direct vieţile oamenilor din Uniunea Europeană, dar rareori ei, cei pentru care sunt gândite şi puse în aplicare politicile europene, realizează asta. Din respect aproape religios (sic!) pentru corectitudinea politică, pentru eliminarea la maximum a riscului de a greşi, de a transmite un mesaj eronat, birocraţii europeni, incluzând aici şi comunicatorii, folosesc adeseori un limbaj corect, cum am spus, dar care nu trece sticla, cum se spune în televiziune. Nu ajunge la oameni.
Care e soluţia? Cum ieşi din această capcană? Cum spargi ecuaţia fără soluţie corectitudine la extrem vs. accesibilitatea mesajului? O întrebare la ordinea zilei, al cărui răspuns convenabil încă nu a fost dat.
Pornind de la această dilemă, Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti a ajuns la concluzia că n-ar fi o idee rea să îi încurajeze pe bloggeri și jurnaliști să scrie despre subiecte europene cu relevanţă pentru România într-un stil mai accesibil. Poate că soluţia aici e, la meseriaşii scrisului. De aici, concursul Reporter şi blogger european „în care este premiat conținutul original, exprimat prin articole de opinie, analize, comentarii, reportaje, interviuri, sau imagini însoțite de explicații sugestive”.
Concursul are deja tradiţie în mediile jurnalistice şi bloggeristice din România (prima ediție a avut loc în 2002). O noutate a actualei ediţii este aceea că participanţii la competiţie își pot încerca puterile de “social media admin”, și astfel vor avea o zi pe mână conturile de Facebook și Twitter ale Reprezentanței.
Vă invit să participaţi. Sunt premii intersante şi puteţi oferi, chiar voi, soluţia pe care comunicatorii UE o caută de aşa multă vreme. Eu zic că merită. Detalii despre concurs, aici.