Din stejar, stejar răsare (fie ploaie, fie soare)

Pui de stejar, deocamdată pe balcon. Foto cu telefonul: Călin Hera

Pui de stejar, deocamdată pe balcon. Foto cu telefonul: Călin Hera

Era o frumoasă zi de primăvară. M-am oprit pe o bancă. O fetița de cel mult un an și jumătate scormonea cu mânuțele prin pământul negru. Maică-sa o lăsa să se murdărească, să simtă pământul. A oprit-o doar atunci când a vrut să guste.

Fetița nu a protestat. S-a întors la treaba ei. Apoi n-am mai fost atent la micuță, ci la gândurile mele. Până când m-am trezit cu o mânuță plină de pământ și cu o voce nesigură de copil care abia începe să vorbească. N-am înțeles ce a vrut să zică.

Maică-sa a venit repede, și-a cerut scuze. „L-ai murdărit pe nenea, nu e frumos. Vă rog să ne scuzați”, mi-a spus. Apoi și-a luat fetița de mânuța murdară și au plecat. Mi-a plăcut că a ținut-o de mână de parcă mâna fetiței n-ar fi fost plină de pământ.

M-am uitat în urma lor, am mai stat un pic pe bancă împreună cu gândurile mele, apoi m-am ridicat să plec. Atunci mi-a căzut de pe pantaloni un bulgăre de pământ, care s-a spart pe asfaltul aleii. Abia atunci am văzut ghinda crăpată într-o parte. Prin crăpătură, un colț verde. Ăsta e un semn, mi-am zis. Am luat ghinda, am dus-o acasă, am pus-o într-un ghiveci, am presărat pământ peste ea. Am udat-o o dată la trei zile, fără să o înec. M-am bucura când a încolțit, când a apărut prima frunză, apoi a doua, când micul pui de stejar a început să se înalțe. Îmi place să îl privesc și să-mi amintesc mânuțele fetiței care mi-a dăruit acest miracol. Cred că asta înseamnă ceva.

 

Stejarul de pe tricoul naționalei de rugby

Cine a avut ideea de a alege frunza de stejar ca logo pentru naționala de rugby a României a avut inspirație. Cine știe, poate că și respectivul/respectiva a avut parte de o experiență asemănătoare întâmplării din parcul meu primăvăratic. Sau poate a avut har și atât. Imaginea frunzei de stejar îmi sugerează forță. Forță curată, fără șmecherii. Corectitudine. Adevăr. Deplinătate. Și foarte multă frumusețe. Frunza de stejar – rugby. O alăturare cum nu se poate mai potrivită. Pentru că rugby-ul este un pic mai mult decât un simplu sport. E frumusețe, forță, confruntare, bărbăție, adevăr, corectitudine. Deplinătate.

Echipa de rugby a României, așa cum e prezentată pe site-ul campionatului mondial de rugby 2015. Sursa: rugbyworldcup.com

Echipa de rugby a României, așa cum e prezentată pe site-ul campionatului mondial de rugby 2015. Sursa: rugbyworldcup.com

Echipa națională de rugby a României nu e nici pe departe cea mai bună din lume. A fost o vreme când se vorbea despre extinderea Turneului celor cinci națiuni, ca să coopteze și echipa frunzei de stejar. Nu știu dacă zvonul a avut vreo bază reală. Se întâmpla pe vremea lui Ceaușescu. Dar nu are importanță. Contează că ar fi putut fi adevărat, că eram acolo. Nu știu dacă actuala națională de rugby a României e mai bună sau mai puțin bună decât cea de atunci. Marea diferență este că acum poți merge în străinătate să vezi un meci tare de rugby al României, ceea ce în vremea comunismului era o utopie. Acum e doar chestiune de preț, iar prețul nu e exorbitant. Și există variante.

Fotografia oficială a echipei naționale de rugby a României. Sursa: frr.ro

Fotografia oficială a echipei naționale de rugby a României. Sursa: frr.ro

Aici vă dau un pont: berea Stejar oferă 12 bilete la meciul Irlanda – România (27 septembrie, stadionul Wembley, Londra). În pachetul oferit sunt incluse transportul și cazarea (valoarea totală a premiilor este de 64.362 lei). Cum data de 27 septembrie pică într-o duminică, vorbim de un întreg weekend. Sună bine, nu-i așa?

Nu e deloc complicat să participați la concursul Berea Stejar „Fan de esență tare” care se desfășoară în perioada 1 – 15 septembrie. E suficient să aveți 18 ani împliniți, să vă înregistrați pe site-ul bereastejar.ro/fandeesentatare  și să răspundeți la trei întrebări simple, făcute în așa fel încât să nu deranjeze pe nimeni. Și gata! În data de 17 septembrie vor fi anunțați câștigătorii celor 12 bilete plus pachetul turistic aferent.

Concursul pentru fanii de esență tare. Sursa: berestejar.ro

Concursul pentru fanii de esență tare. Sursa: berestejar.ro

Ar mai fi ceva: organizatorii vă sfătuiesc să aruncați o privire pe cele trei videoclipuri făcute anume pentru a sugera idea de esență tare. Mie cel mai mult mi-a plăcut cel cu bodyguardul și domnișoara (vi-l arăt mai jos).

Naționala de rugby a României, aflată pe locul al 17-lea în lume, participă pentru a 8-a oară consecutiv la turneul final al Campionatul Mondial. Se află în grupa D, alături de Franța (locul 7), Irlanda (6), Canada (18) și Italia (14).

Programul României în grupe

  • România – Franța 23 septembrie
  • România – Irlanda 27 septembrie
  • România – Canada 6 octombrie
  • România – Italia 11 octombrie

O grupă tare, destul de echilibrată, cu două favorite certe, în care stejarii pot câștiga cel puțin un meci, probabil două (utlimele două). Ăsta e pronosticul meu.

Fază dintr-un meci de rugby al României. Sursa: twitter

Fază dintr-un meci de rugby al României. Sursa: twitter

Să-i vedem și pe cei 31 de bărbați de esență tare. Așadar, echipa României

Atacanți: Mrius Antonescu,  Stelian Burcea, Eugen Capatana, Daniel Carpo, Paulica Ion, Mihaita Lazar, Viorel Lucaci, Mihai Macovei, Valentin Poparlan, Horatiu Pungea, Andrei Radoi, Alexandru Tarus, Ovidiu Tonita, Otar Turashvili, Andrei Ursache, Valentin Ursache, Johannes van Heerden

Fundași: Adrian Apostol, Ionut Botezatu, Tudorel Bratu, Valentin Calafeteanu, Danut Dumbrava, Catalin Fercu, Csaba Gal, Florin Ionita, Paula Kinikinilau, Madalin Lemnaru, Sabin Stratila, Florin Surugiu, Florin Vlaicu, Michael Wiringi,

Aici e pagina de twitter a naționalei de rugby.

Etichete: ,

4 Responses to “Din stejar, stejar răsare (fie ploaie, fie soare)”

  1. ai un stil unic de a face advertoriale. felicitările mele

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un comentariu