Operă de artă la ping-pong

Imagine din timpul schimbului de mingi Mattenet - Gerell. Sursa: YouTube / printscreen

Imagine din timpul schimbului de mingi Mattenet – Gerell. Sursa: YouTube / printscreen

Cum altfel să spui, văzând și revăzând probabil cel mai lung schimb de mingi dintr-un meci oficial la un asemenea nivel la tenis de masă, decât că e o operă de artă? Ce altceva este această lucrare de 91 de schimburi de mingi, cu peste 40 de atacuri și tot atâtea apărări incredibile? Nu vă spun deznodământul, vă las să descoperiți singuri; mărturisesc doar că acest schimb de mingi s-a terminat altfel decât am crezut eu (noroc că n-am pariat).

Eu cred că îți trebuie răbdare, formă fizică, plăcerea de a juca. Cei doi sportivi le-au avut pe toate. Au fost aplaudați. Iar după acest schimb de mingi, au mai avut nevoie de ceva: de răgaz. Obosiseră.

Filmulețul isprăvii lor e pe Youtube, a fost share-uit. Pe alocuri, aproape că te enervează. De ce n-a lovit mai cu efect? De ce respinge așa înalt? De ce nu atacă (mai) decisiv? De ce nu se prăvălește peste el? De ce nu și-au dat mâna la final (francezul, mi se pare mie, a avut două tentative, dar suedezul s-a făcut că nu observă).

Acest schimb de mingi îmi amintește prima competiție de curling pe care am urmărit-o și care m-a dat gata – am devenit fan mai apoi, am fost gata-gata să mă apuc de acest sport; noroc că în România încă nu se practica, decât undeva departe, într-o sală din Brașov. Acum s-ar putea să mă uit la tenis de masă sau măcar să joc ping-pong în parc 🙂

 

Protagoniștii celui mai spectaculos schimb de mingi dintr-un meci de tenis de masă

Francezul Adrien Mattenet (27 de ani) este cel care s-a apărat și a fost criticat de unii iubitori de ping-pong pentru stilul „prea defensiv”. Cea mai bună poziție în ierarhia mondială: locul al 19-lea în anul 2011 (potrivit wikipedia), acum e pe 45.

Suedezul Pär Håkan Gerell (33 de ani) a fost cel care a atacat în acest schimb de mingi și a fost criticat de unii că nu a făcut-o suficient de măiastru – din moment ce adversarul lui s-a apărat ridicându-i mingi la fileu, cum se spuen. Cea mai bună poziție în ierarhia mondială: locul al 34-lea în anul 2010 (potrivi wikipedia) – acum e pe 38.

Meciul s-a disputat în șaisprezecimile Openului de Tenis al Cehiei, 2015, iar schimbul-record de mingi a avut loc în ultimul set, la scorul de  10-10 (era 3-3 la seturi). Până la urmă, partida a fost câștigată de suedezul Gerrel, cu 4-3 (11-9, 7-11, 11-9, 9-11,13-11,9-11, 17-15). A fost un meci lung și greu, care l-a uzat pe Gerell. Suedezul a pierdut partida următoare.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: