Pescaturism, încă o idee de aur marca Ivan Patzaichin

Vedere din Delta Dunării. Pescaturism. Sursa: pescaturism.ecodeltadunarii.ro

Vedere din Delta Dunării. Pescaturism. Sursa: pescaturism.ecodeltadunarii.ro

Amintirile mele din și despre Delta Dunării sunt nu foarte multe la număr, dar dense. Nu mă opresc acum la ele, poate că nu sunt pregătit pentru asta, ci merg mai departe. Merg până la a vă face cunoștință cu o noțiune de care, aș fi gata să pun pariu, nu știe foarte multă lume. Este vorba despre pescaturism.

Așa cum sugerează numele, pescaturismul se bazează pe două lucruri: pescuitul și turismul, și „este o formă de ecoturism și turism responsabil, cultural, făcut cu grijă față de mediu”. Timp de trei ore, turiștii, însoțiți de pescari ai locului, la „ritualurile” acestora printre vârșe și vintire, apoi gătesc împreună peștele colectat. Totul, împănat cu povești pescărești autentice. Este o experiență unică.

Pescaturiștii sunt însoțiți pe traseele speciale de un ghid, care îi conduce în lotci special construite pentru turism, elegante și confortabile, bazate pe tradiția marangozilor (constructorii de bărci din Deltă).

Vedere din Delta Dunării. Pescaturism. Sursa: pescaturism.ecodeltadunarii.ro

Vedere din Delta Dunării. Pescaturism. Sursa: pescaturism.ecodeltadunarii.ro

Proiectul „Lotca Habitat: Pescaturism în Delta Dunării” este inițiat de Ivan Patzaichin, multiplu campion olimpic la canoe și fost pescar în Mila 23. Am citat din site-ul pescaturism.ecodeltadunarii.ro, unde găsiți toate datele necesare. Iar Ivan Patzaichin este omul-emblemă al Deltei Dunării – prin ceea ce a făcut ca sportiv, prin ceea ce face de ani buni, ca personalitate cu suflet mare, pentru comunitatea căreia i-a datorat cei 7 ani de acasă și formarea sa ca om de caracter.

Noul serviciu turistic, la care m-aș băga, eu nefiind deloc un mare pescar, dar lăudându-mă cu calitatea de observator atent al semenilor mei atunci când fac ceea ce știu ei mai bine să facă (și n-am invidii pescărești, cred că există din plin așa ceva), noul serviciu turistic, așadar, este încă o idee inedită marca Patzaichin – DC Communication, după deja impunerea pe piața turistică a Deltei (și în concursurile demonstrative de pe râul Dâmbovița, în București), a canotcilor.

Ivan Patzaichin și proiectul Rowmania

Ivan Patzaichin și proiectul Rowmania

Vorbesc azi despre pescaturism pentru că în weekenul următor va avea loc la Tulcea, ediția jubiliară, a cincea, a Festivalului Rowmania Fest 2015 (Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle), care se va desfășura în perioada 28 – 30 august. Știu de cinci ani despre acest eveniment și vă recomand, prieteni, să luați în calcul un weekend la Tulcea (click pentru program).

Tricouri pescaturism

Tricouri pescaturism

Revenind la pescaturism, există și un tricou oficial al acestui serviciu. Unul fain, negru, clasic, elegant, de calitate, în care cred că te poți simți foarte bine. Unul căruia însă îi lipsește un logo. Bine, nu sunt convins că îi lipsește, pun pariu că aceia care au gândit totul au și logo și mesaje și tot. Dar au întrebat, că așa e frumos, ce zice lumea blogosferică din România că ar fi nimerit să scrie pe acest tricou?

M-am simțit provocat, am răsfoit site-ul, am adulmecat ideea, m-am lăsat pătruns de ea, am salivat la gândul bucatelor pescărești, m-am plimbat pe canale, am văzut pelicani, ochiuri de apă și de pădure, stuf, valuri și vălurele, întindere, curgere nesfârșită, liniște și adiere, până când am ajuns să exclam cu simțire, precum strămoșii noștri, dacii: Life is beautiful.

Tricou pescaturism „Life is beautiful”. Sursa: InfoNaiv

Tricou pescaturism „Life is beautiful”. Sursa: InfoNaiv

Aceasta este convingerea mea, una care ține prea puțin cont de contextul politic, dar normal de mult de ceea ce înțeleg eu că trebuie să fie rostul vieții – să fim buni și să ne bucurăm. Asta e frumusețea. Așa să-i rămână numele!

 

 

One Trackback to “Pescaturism, încă o idee de aur marca Ivan Patzaichin”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: