Vedere din Bucureşti. Altă casă lăsată să se prăbuşească

Bucureşti-20150220-01910

Vedere din Bucureşti. Palatul de pe strada Agricultori 3-5. Foto cu telefonul: Călin Hera

Am trecut adeseori pe strada Agricultori, colţ cu Pache, Mătăsari (în trecut eram hoinari). Scuzate fie rimele. Adevărul e că abia zilele trecute am observat în ce paragină se află un pălăţel, ca să nu-i spun palat, aflat la nr. 3-5. Nu îţi trebuie prea multă imaginaţie ca să vezi frumseţea trecută şi grandoarea de altădată a clădirii pe care pare că toată lumea abia aşteaptă să o vadă dărâmându-se (preferabil înainte de primul cutremur major). 

Vedere din Bucureşti. Palatul de pe strada Agricultori 3-5. Foto cu telefonul: Călin Hera

Vedere din Bucureşti. Palatul de pe strada Agricultori 3-5. În spate se zăreşte fostul turn al ProTV-ului. Foto cu telefonul: Călin Hera

Întinsă pe o suprafaţă măricică, având etaj,  acoperiş generos (pe vremuri), nu foarte multe brizbrizuri nefuncţionale – în afară de ornamntele de sub acopriş, cu posibile corpuri dăugate ulterior şi câteva cărămizi din BCA care plombează vechea intrare, casa e atât de dărăpănată încât ţi se face milă. Nu atât de ea (a cunoscut vremuri mai bune), cât de oamenii care au avut-o şi au pierdut-o, cât şi de cei care o vor jos, ca să ridice în loc cine ştie ce monstruozitate din oţel şi sticlă.

Loc e. Desişul vizibil în fotografiile de pe Google oferă imaginea unei curţi mai mari decât pare, paradoxal, dacă te uiţi la ea iarna, când nu e zăpadă.

Sunt curios care e povestea clădirii. Eu n-o ştiu. Ştiu doar că ani în şir am bătut drumul ăsta, am lucrat în Turnul Pro TV de vizavi, am prins vremurile în care s-a construit/refăcut biserica dintre Agricultori şi Mătăsari, ştiu legendele şi adevărurile despre strada Mătăsari, dar această clădire n-am băgat-o în seamă până acum, când aproape că nu mai e. Deci, spuneţi-mi ce ştiţi despre ea, vă rog.

Clădirea de pe Agricultori 3-5, aşa cum apare pe Google StreetViw, fotografiată în iulie 2014. Sursa: google

Clădirea de pe Agricultori 3-5, aşa cum apare pe Google StreetViw, fotografiată în iulie 2014. Sursa: google

Desişul de pe Agricultori 3-5, aşa cum apare pe Google StreetViw, fotografiat în iulie 2014. Sursa: google

Desişul de pe Agricultori 3-5, aşa cum apare pe Google StreetViw, fotografiat în iulie 2014. Sursa: google

 

17 Responses to “Vedere din Bucureşti. Altă casă lăsată să se prăbuşească”

 1. Eu trec in fiecare zi prin Piata Romana unde vad Casa Nanu Muscel.
  Am aflat ca prin 2013 a fost cumparata de ASE care dorea demolarea ei. Intre timp a fost declarata monument istoric… deci este lasata in paragina, poate cade singura sau poate ii ajuta boschetarii cu un mic incendiu.
  Nesimtite autoritati, asa frumusete de casa chiar in buricul Bucurestiului si nu faceti nimic!!!
  Aaa, apropo de doua zile au inceput iar schimbarea bordurilor pe Magheru, o sa privesc numai in jos spre ele, oricum daca ridic privirea ma apuca jalea…

  Apreciază

  • Nu ştiu, Roxana, dacă sunt mai multe clădiri minunate lăsat (sau îmbrâncite) să cadă, dar par mai multe decât cele care încântă ochiul prin ceea ce arată în prezent decât prin ceea ce lasă să se întrevadă că au fost odată.

   Apreciază

   • Pacat ca problemele financiare sau mai bine zis speculatiile financiare (pentru ca e mai usor sa scapi de casa si sa vinzi terenul decat sa o restaurezi – pentru unii sigur nu e rea vointa, pur si simplu nu au cu ce) a facut ca numarul cladirilor care ne incanta privirea sa fie destul de redus.
    Nu cred ca retrocedarile au fost solutia cea mai buna… cineva trebuia sa se gandeasca ca se va ajunge aici.

    Apreciază

  • Îţi mulţumesc, Silvia (cred că şi Roxana). Povestea casei din Agricultori n-o cunoşti?

   Apreciază

  • Da, vad zilnic imaginile astea, cel putin acum pe partea dinspre strada Cihoschi au strans gunoaiele si au pus un gard… dar atat. Dumneavoastra sunteti mai documentata si in masura sa comentati subiectul… eu stiam din barfele vecinilor :). Oricum felicitari pentru intreaga dvs. activitate!

   Apreciază

 2. Mulțumesc, Roxana.
  Nu, Calin, îmi pare rău, nu știu nimic despre acea casă. Voi încerca să mă interesez, dar e complicat.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Din ce stiu eu a fost casa unei boieroaice – nu imi mai aduc aminte numele – care a fost amanta lui carol al II -lea cam in acelasi timp cu mdam Lupescu… Stiu ca a avut un fiu care semana f bine cu carol al ii lea – dar nu mai stiu ce s-a intamplat cu el – probabil ca a plecat din tara sau a murit

  Daca imi aduc aminte bine a fost si un reporatj al lui carmen avram despre case vechi din bucuresti si istoria lor acum 2 ani.

  Pacat de casa – cand eram copil treceam pe langa ea de fiecare data cand mergeam la metrou … Acum a ajuns o jale. poate s-o indura cineva si o va cumpara – e pacat de stilul si arhitectura sa.

  Apreciază

  • Am s-o întreb pe Carmen, mulţumesc de pont. Mare, mare păcat.
   P.S. Cineva îmi spunea pe Facebook că această casă ar fi fost la un moment dat a Margaretei Pâslaru…

   Apreciază

 4. Aceasta casa a cazut,a luat foc,acolo bantuie fantomele,stau oamenii strazii,se adaposteste gunoiul,am inteles ca propietarii sunt batrani si plaecati din tara.

  Apreciază

 5. Aceasta cladire era vizavi de mine, acum o saptamana daca nu mai bine a fost demolata, inca se aud masinariile in curtea ei, stergand tot, cel mai probabil se va proiecta un bloc.
  Intr-adevar a fost frumoasa, de cand eram mica o admiram, si ma intristam cum se degrada in timp, abandonata, incendiata de oamenii strazii, de curand decazuta din lista monumentelor si acum este ca si cum nu a fost, trist….

  Apreciază

 6. Proprietarul a facut parte din mana de garda a regelui Mihai, a lasat-o mostenire femeii care a avut grija de el la batranete, dupa stiu ca au mai urmat lupte intre doamna respectiva si rudele dansei, la final nu stiu ce s-a intamplat, cine a castigat, oricum nu mai conteaza, terenul a fost vandut iar acum se va construi pe el altceva.

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: