Spotul video al Festivalului Filmului European, made by Andrei Sitaru

Acesta este spotul video de promovare a Festivalului Filmului European. Am scris despre festival aici şi despre filmările la spot aici.

Îmi place cum joacă actriţa Ioana Flora. Am văzut-o şi la filmări şi m-a impresionat atunci. Perche făcând cu Adrian Titieni.

Ideea de a pune filmul european în context mondial nu e nouă, dar e de efect. Scenariul spotului foloseşte din plin prejudecăţile despre diferite şcoli de film (americană, asiatică, rusească, europeană). Cu prejudecăţile nu te joci. Mai ales că ele nu apar degeaba, din aiurea. La început mi-am zis că, uite, exagerază un pic (regizorul Adrian Sitaru), pentru a obține un efect. Apoi mi-am spus că e OK. Cred că spotul te ține, te face curios, îți oferă. Vouă cum vi se pare?

OK, după ce îmi veți fi răspuns, vă mai întreb ceva: vi se pare că filmul european e mai altfel? Mai altfel cum? Și putem vorbi despre film european sau despre film balcanic, italienesc, britanic, nordic, franțuzesc etc? Românesc, poate?

Găsiți aici o arhivă unde se află spoturile din precedentele ediții ale Festivalului Filmului Euorpean.

10 Responses to “Spotul video al Festivalului Filmului European, made by Andrei Sitaru”

 1. Sarbatori fericite si luminate alaturi de cei dragi!

  Apreciază

 2. Paste Fericit si Christos a Inviat!!

  Apreciază

 3. Clipul imi pare excelent !! M-am uitat la el de 2 ori !

  Si da, mi se pare ca (in general) filmul european e mai altfel. Mai altfel cum ? Mai european

  Apreciază

  • Pe bune? Adică. m-aş bucura să fie aşa.

   Apreciază

   • Mai in gluma, mai in serios, un film tipic european care este diferit de cel tipic american contine:
    – nuditate explicita
    – actori care arata ca oamenii normali (economii majore la echipele de machiaj ori salarii pt actori foarte frumosi)
    – dialog mult ( nu costa asa mult ca atunci cind filmezi scene de actiune)
    – actiune limitata geografic ( mai putine locatii de filmare, costuri mai mici)

    Apreciază

 4. Nu pot sa gasesc multe caracteristici generale ale filmului european, un film rusesc este fundamental diferit fata de unul britanic si unul italian fata de unul suedez, deci nu cred ca exista „european” in afara contextului national.

  Cu mici exceptii insa, trasatura generala a filmelor europene este bugetul.
  Procesul filmarii este influentat de banii pe care ii ai la dispozitie si de rata la care trebuie multiplicati.
  Americanii fac filme accesibile unui public larg fiindca in spatele acelei productii sint investitori care vor sa isi scoata banii. Europenii, in general, nu sint asa pragmatici si se multumesc cu o audienta mai restrinsa (limitata si de contextul national de care scriam mai sus). Implicit, un film european este mai ieftin decit unul american.
  Cam asta e tot ce este „european” in ele.

  Apreciază

  • Mulţumesc frumos pentru comentariu. Aşadar, găseşti că diferenţele sunt datorate exclusiv bugetelor. Poate fi adevărat, mereu le spun studenţilor că urma banilor reprezintă, de cele mai multe ori, miezul subiectului oricărui articol de presă reuşit. Încerc acum să găsesc un contraexemplu, un film european făcut cu un buget comparabil cu al unuia american, eventual cu pretenţii de comercial (deşi, o ştim, se fac în SUA, anual, o droaie de filme pline de miez, subtile, minunate), dar care se vede de la o poştă că e european. Adică?

   Apreciază

   • Acum ca ai intrebat, o sa-ti placa raspunsurile:
    1 – Cele mai scumpe filme europene sint in general produse de Franta, fiindca Franta are cea mai mare industrie cinematografica din tarile europene. Apoi mai este si Marea Britanie la o scara un pic mai mica.
    2- filmele franceze cele mai scumpe ….. 1- Asterix la jocurile olimpice / 2- Asterix si Obelix…..
    3 – filme „europene” cu buget foarte mare au mai fost si cele din seria Harry Potter dar e discutabil. Eu cred ca majoritatea banilor au venit din America chiar daca filmat in UK.

    Poate Harry Pottter nu se „vede” de la o posta ca e european, dar filmele cu Asterix sint la fel de frantuzesti ca si sampania, cognacul ori turnul Eiffel.

    Apreciază

    • Harry Potter nu pare european. Deci ceea ce credem noi că e european nu acoperă întru totul ceea ce este în realitate european.
     Ai dreptate cu Asterix şi Obelix. Nu am at la bani mărunţi, dar aşa pare. Oricum, seria e foarte europeană, franţuzească. Ce-o mai însemna şi asta.

     Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: