Oameni în Shanghai

Mi-au plăcut, în Shanghai, oamenii. În general. De exemplu, mi-a plăcut deschiderea multora, atunci când vedeau că vreau să-i fotografiez. Multi se bucurau, pur si simplu.


Am făcut această fotografie într-un pasaj, lângă grădinile Yu Yuan, despre care constat că încă nu v-am scris… Am văzut întâi copilul din bratele lui, mic-mic (cred că nu împlinise o lună!), apoi l-am văzut pe tatăl mândru. Am vrut să fotografiez „de la sold”, dar l-am văzut luminându-se la fată si mai mult, la vederea aparatului foto mânuit de un alb. Asa că mi-a oferit unul dintre cele mai deschise zâmbete cu care am avut de a face!

Da, am întâlnit si chinezi care se fereau. Mai ales atunci, cu incidentul, nimeni nu a vrut să spună nimic-nimic. Dar e de înteles, într-un fel. Nu vreau să mă refer azi la aceia temători, ci la ceilalti, cei care voiau să comunice uman.

Am fotografiat multe chipuri. Sunt câteva pe care am citit povesti. Poate le vom povesti împreună. Acum vă arăt doar trei-patru. Dar voi reveni, pentru că aici, în aceste chipuri, se află foarte multă Chină. Părerea mea.


Fotografia asta am făcut-o în aceeasi zi, la intrarea în grădini. Mi-a plăcut zâmbetul smecheresc al tipului, încă subtirel, lângă soata lui trupesă! Erau foarte multi oameni care se fotografiau, asa că nimeni nu se mira că un bizar trage poze la rând. Nici măcar de aparatul meu rudimentar nu se mirau! O notă: pur si simplu nu se sinchisesc să treacă prin cadru. Dar nu te poti supăra pentru atâta lucru.


Aici m-a atras domnul chinez cu ochelari. Ar putea fi un maistru, într-un atelier care face blugi Levi’s. Sau poate lucrează, încă, la fabrica Volkswagen, deschisă de 30 de ani la Shanghai. Da, asta trebuie să fie! Mai ales că însotitorii lui par destul de germani. Sau?

9 Responses to “Oameni în Shanghai”

  1. Chinezului in virsta din ultima imagine i s-ar potrivi ‘rolul’ de conducator de orchestra (dirijor), zic eu …

    Apreciază

  2. Sunt oameni frumosi , placuti.parca sunt diferiti de cum ii stiu.Imi place cum zambesc.

    Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: