Prima după-amiază la Shanghai

Prima mea impresie, odată ce am aterizat la Shanghai (era cam patru jumătate dimineaţa, ora locală – cinci ore diferenţă faţă de România, unde era abia 11.30), a fost una de mică dezamăgire. Pe de o parte, mă aşteptam la o imagine puternic occidentalizată, pe de alta la foarte mult comunism. Nimic extrem, însă. Clădirile de pe aeroport erau, e drept, cam cenuşii, dar impresia Otopeni de la întoarcere a fost la fel ca în alte dăţi – că e o glumă proastă (dar nu vorbim acum despre asta).


Am fotografiat un gard ghimpat, în timp ce mă odihneam pe un trotuar rulant. Cred că aşteptam acest peisaj, făcea parte din prejudecată.
La început m-am codit. „Oare nu mă înghinotesc ăştia?”. Nu m-a înghiontit nimeni, de-a lungul întregii aventuri shanghaiene. Doar un bodyguard al lui Barroso, la un moment dat (va urma).


Nu ne aştepta nimeni din acest grup… Dar câţiva metri mai încolo, yes!


Grup de muncitori, la sfârşitul programului de lucru, aşteptând trecerea maşinilor. I-am fotografiat din autocar, pe drumul dinspre aeroportul Pudong spre hotel (Four Seasons). Parcă mă aşteptau pe mine, parcă aşteptau acolo prejudecăţile mele (în parte, confirmate).


Drumul pe autostradă a fost foarte lung. Un drum larg, ca-n palmă şi deloc aglomerat. E drept, erau 4-5 benzi pe sens, iar vehiculele cele mai folosite de chinezi, motorete şi biciclete, aveau pistele lor. La fiecare interesecţie cât de cât mai de soi, erau câte patru oameni care dirijau circulaţia, cu steguleţe. Nu-mi dau seama dacă era sau nu nevoie să dubleze semafoarele; oricum nu erai deloc safe pe zebră, ca pieton, chiar dacă erai pe verde. În Shanghai mi se pare că se circulă mai aiurea ca în Bucureşti.


În Shanghai se întunecă brusc, pe la şase jumate seara (în acest anotimp). Am fotografiat, tot din autocar, o intersecţie de autostrăzi suspendate aflată destul de aproape de destinaţia noastră, hotelul Four Seasons. Era iluminată albăstrui.

10 Responses to “Prima după-amiază la Shanghai”

 1. A, deci nici comunism nici Occident..
  se intuneca brusc, hm, ca in desert, si tot la 18-18,30

  Era galagie in aeroport? se agita de felul lor? fetzele au expresie prietenoasa sau rea? sunt amabili ca japonezii sau asa-si-asa? E curat? Sunt suspiciosi?
  Au multe spatii verzi? E diferenta mare intre centru si periferie?
  Cand mai poti mai zi-ne, deocamdata multumesc frumos pentru atat.

  Apreciază

 2. Lucrurile astea marunte si simple pe care le vezi intr-o tara straina sunt atat de interesante si ele iti lasa un parfum, un gust, o imagine, un ceva…

  Apreciază

 3. Pentru noi autostrazile suspendate sunt oricum SF, nu mai era nevoie de lumini albastre. Acum o sa afirme astia din guvern ca exista OZN-uri.

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: