La ce folosesc literele de mână?

abc

M-a iscat dAImon la o discuţie despre scrisul de mână. Povestea lui mi-a amintit un gând mai vechi, vechi de vreo treizeci şi ceva de ani.
Este vorba despre scrisul de mână.

Mi-amintesc orele de caligrafie din clasele I-IV în care mă străduiam să rotunjesc literele, să fac toate buclele alea cât mai bine. Şi-mi amintesc încântarea din clasa a V-a, când nimeni nu mai stătea îndărătul meu să verifice cum scriu, ci doar ceea ce scriu.

M-am întrebat mereu cât de departe a ajuns Angela, colega mea din banca din spate, care caligrafia fără cusur, ale cărei caiete de scriere, ireproşabile, erau mereu date exemplu.

La ce foloseşte să faci un perfect H de mână sau S de mână pe care n-o să-l mai foloseşti, în felul ăla abecedăresc, deloc? Nu-i, oare, aiurea să sileşti copiii la astfel de detalii puţin trebuincioase în loc să încerci să-i obişnuieşti cu ideea că învăţătura le foloseşte în viaţă? Ce înţeleg copiii din această caznă? Oare nu doar că şcoala e aiurea şi stupidă?

OK, caligrafia e o artă, adică era prin Evul Mediu. Acum există fonturi.

NOTĂ. Am găsit aici exemplul de mai sus şi cele de mai jos (mi-e mai simplu aşa decât să scanez abecedarul) şi, pentru cine doreşte, un îndrumar de caligrafie.

abc1

abc2

abc5abc3

25 comentarii to “La ce folosesc literele de mână?”

  1. la capitolul scris am fost un caz pierdut inca de la inceput, mereu am scris ingrozitor,dar, din fericire, bine ca nu a contat atat de mult cum scriu , exact cum ai spus si tu 😉

    Apreciază

  2. Astea-s mai demult, acum literele sunt pe tastatură…

    Apreciază

  3. Of, nu-mi adu aminte! Fiul meu scrie groaznic de urât.
    Deocamdată contează, deoarece examenele scrise nu sunt la calculator!:)
    Codrin, cred că are nevoie de-o secretară la examenele scrise !:)))

    Apreciază

  4. L-am luat cu mine pe „X mare de mana” :).

    Apreciază

  5. Uff ce bine că nu folosim alfabetul chinezesc:)

    Apreciază

  6. @Cristina: Hehe, de mult nu te-am mai văzut! Eu caligrafiez acum mult mai bine ca în clasa a treia.

    Apreciază

  7. @Vania: În clasele I-IV literele sunt în caietele de scriere si de dictare. Si sunt fix asa cum le-am arătat aici. De-aia zic.

    Apreciază

  8. @starsgates: Dacă îsi permite deja o secretară, atunci e bine!

    Apreciază

  9. @-X-: Nici cu X-ul nu mi-e rusine. Zău, sunt atât de artificiale!

    Apreciază

  10. @Marius Ola: Prin clasa a VI-a inventasem un fel de alfabet care, pentru ceilalti, n-avea nicio noimă. Ăsta, chinezescul, parcă are.

    Apreciază

  11. literele de mana sunt pentru scrisori scrise de mana.
    iar scrisorile scrise de mana sunt pentru a transmite emotiile peste timp: scrisorile de dragoste scrise in alte locuri decat la birou, testamentul de suflet pe care il lasi urmasilor, versurile scrise pe genunchi in varf de munte sau pe malul marii…

    Apreciază

  12. @ajnanina: Înteleg ce spui. Dar eu, de pildă, am scris câteva scrisori de dragoste până acum (unele, pentu colegii din armată), însă în niciuna n-am folosit literele bucălate din Abecedar. Eu asta „atac”, acele litere artificiale, pe care le folosesti numai în clasele I-IV.

    Apreciază

  13. Copii sunt supusi la un chin mult prea mare cu caligrafia asta. Nici tabla inmultirii nu mi se pare foarte folositoare, dar daca asa e programa nu ai ce-i face.
    Oricum, cu scris caligrafic sau nu, e un proverb : „In scoala intri bou si iesi vaca”. Great C l-a ilustrat bine aici :http://greatcartoons.wordpress.com/2009/11/07/scoala/

    Apreciază

  14. @drawforjoy: „… dar daca asa e programa nu ai ce-i face” – În zilele premergătoare măretei revolutii din decembrie nu poti spune asta 😉

    Apreciază

  15. Călin, ai încurcat-o! : ) Ai intrat pe domeniul meu : ) Glumesc! Am citit de dimineaţă articolul, aşa că astăzi, la predarea literei a mare scris de mână, nu am mai insistat aşa de tare pe forma puţin înclinată a bastonatei din partea de sus astfel încât să fie un pic ascuţită : ). Le-am dat voie să facă un pic mai rotunjit în partea de sus.
    Când făceam practica pedagogică, erau mai simple literele mari. Apoi, în primul an de activitate, s-au introdus literele cu fel de fel de bucle…din motive de estetică, cursivitate etc. Un chin pentru elevi, învăţători şi părinţi. Dar, vreau să specific: din clasa a III-a elevul este încurajat pentru adoptarea unui stil propriu, lizibil, estetic, cursiv, care să îi asigure rapiditate la luat notiţe.
    În seria de acum 8 ani am avut un elev care scria impecabil. Până în clasa a IV-a abia mai înţelegeam..În gimnaziu toţi profesorii se plângeau de el că nu înţelegeau ce scrie.Era cel mai inteligent elev şi foarte studios….Profesorii i-au cerut doar să scrie lizibil…A contat ce scria, nu cum scria…E un elev de care mă mândresc, chiar dacă scria oribil 🙂 Am scris despre el aici. .
    Aaa! Încă o amintire. M-am întâlnit recent cu fosta elevă, studentă la medicină , care mi-a zis zâmbind: ,,Doamna învăţătoare, şi acum îmi amintesc acel B pe care l-am luat la scriere, dar vă mulţumesc! Voi fi primul medic care scrie frumos! ” : )

    PS. Călin, să impui PAcoment! 🙂 Mi-am făcut norma pe toată săptămâna…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: