PAuză cu pretenţii

PAjocul început zilele trecute merge bine, aşteptat de bine. O explicaţie e aceea că vorbim despre un joc simplu, în care acela care participă n-are decât să adauge o propoziţie (cel puţin asta e prima impresie). O altă explicaţie e atractivitatea genului pahiliterar.

Am observat că există un aşa zis nucleu dur al autorilor de PA-uri; sunt cei care, în principiu, au participat regulat la concursurile de PA-uri şi care scriu PA-uri pe blogurile lor, mai des sau mai rar. Aceştia contribuie, uneori cu entuziasm, şi la PAjoc. Lor li se adaugă unii cititori constanţi ai acestui blog, cărora le mulţumesc încă o dată, plus alţi câţiva care au devenit mai activi pe blogul meu cu ocazia PAjocului. Sunt încântat că o fac şi îi rog pe cât mai mulţi să intevină.

Privind textele rezultate, am observat, pe de o parte, tendinţa de a duce PA-urile făcute la comun către o zonă poetică, filosofică aproape. A doua tendinţă este a o da pe glumă. E firesc, întrucâtva, deoarece aceastea sunt tendinţe generale ale autorilor de PA-uri (PA-ul anecdotă e, probabil, cel mai de succes gen pahiliterar).

Experimentul PAjoc a mai demonstrat ceva: cele mai de succes propoziţii sunt cele surprinzătoare, care pot deschide mai multe căi. De cele mai multe ori simple pur şi simplu. Mi-amintesc, de exemplu, acel „instinctiv” al lui LePetitPrince, propoziţia-cheie, poate, a versiunii 4 din Primul PA în căutare de semne.

Mai ales în cazul primului exerciţiu am fost aproape forţat să închid câteva PA-uri pentru că a patra sau a cincea propoziţie pur şi simplu erau finalul perfect, dincolo de care s-ar fi putut adăuga aproape orice, deci devenea treaba cititorului să continue, în gând, povestea. Aici stă un secret al pahiliteraturii: acela că trezeşte pofta, că râcăie imaginaţie, că stârneşte creativitatea.

Mi-ar plăcea să comentăm împreună, pe mai departe, după ce am scris împreună vreo zece PA-uri. Vă provoc, deci.

Etichete:

7 Responses to “PAuză cu pretenţii”

 1. Am votat cu „Domnul Lică transpiră răsfoind” nu doar pentru ca am o feblete pentru el, ci pentru ca imi place foarte mult ideea si cum este legata.
  In afara de asta, imi plac foarte mult toate 🙂

  Apreciază

 2. @drawforjoy: Înseamnă că trebuie să am grijă de domnul Lică, poate facem un fan club 😉

  Apreciază

 3. Calin,
  tinem aproape. Ce ? crezi ca scapi ? 🙂

  Apreciază

 4. Eu am inteles teoria fiindca am aplicat.
  E valabil pentru orice aspect al stiintei vietii 😉

  Apreciază

 5. Rugaminte:
  lasati PA-ul sa se intinda in timp macar o zi. Sa vina lumea de la munca, sa poata citi si adauga ceva inspirat.
  🙂

  Apreciază

 6. @gabi: Dacă lăsăm PA-ul de-o zi rezultă un lucru bun (participă mai mulţi) şi unul dificil (PA-ul rămâne la mănâ subiectivităţii mele).

  Apreciază

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: