Mânz mic și Proza Arhiscurtă

Prima carte de Proză Arhiscurtă pe care o cunosc este „Umbra mării și alte confesiuni”, scrisă de Dan Costinaș în anul 2012. Am fost printre primii care au primit cartea.

De fiecare dată când a vorbit despre această carte, Dan Costinaș a avut amabilitatea să îmi menționeze numele. Lucru care se întâmplă și în ultimul articol despre „Umbra mării..”, apărut pe site-ul Mânz mic.

Un mare pasionat al textului scurt în general, Dan Costinaş nu uită să dea cezarului Călin Hera, jurnalist, poet, prozator, comunicator, cele ce sunt ale cezarului: mulţumiri pentru aprecieri şi pentru încurajări. El e unul dintre artizanii şi animatorii noului subgen literar, născut cu mai bine de un deceniu în urmă; tot Călin Hera a lansat şi definiţia categoriei: «Proza arhiscurtă: un text care se întinde pe aproximativ 500 de semne (…) e acel text care, de exemplu, îţi provoacă imaginaţia, te face să continui povestea în mintea ta

Mișcarea PA

Dan Costinaș se referă la așa-zisa mișcare pe care o porneam în blogosferă în urmă cu vreo șapte ani, după ce experimentasem îndelung genul PA într-un grup minunat creat fix în jurul acestei idei în interiorul unui joc online. Au fost mulți oameni foarte faini și extrem de talentați (mare noroc am avut să dea peste mine).

Vreau să spun și cu această ocazie că sunt foarte bucuros (și mândru!) că există această carte de Proză Arhiscurtă. Este un drum deschis pe care îmi doresc enorm să apară curând alte și alte cărți de PA-uri. Este un gen în care, firește, cred enorm.

Dacă tot a venit vorba, sunt mândru de asemenea, de succesul fulminant pe care îl are cartea de debut a lui Paul Gabor („Negustorul de pipe”), un alt membru al Mișcării PA.

Numele site-ului Mânz mic „te face să continui povestea în mintea ta

Fragmentul de mai sus este de pe site-ul Mânz mic, lansat de curând. Un site pe care îl văd ca pe un suflu proaspăt. N-am vrut să știu de unde vine această denumire. Mi-a plăcut să îmi imaginez. Așa cum spune și definiția Prozei Arhiscurte, numele site-ului Mânz micte face să continui povestea în mintea ta”.

Am scris o scurtă prezentare pe Naiv prin România. Adaug recomandarea pe care am făcut-o acolo: deschideți din când în când, măcar de 2-3 ori pe săptămână. pentru că aproape în fiecare zi e ceva proaspăt. Chiar și la recitire.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: