Taxi. Cel mai tare protest față de grandomania BOR

Dan Teodorescu, de la trupa Taxi, a făcut o melodie-protest, „Despre smerenie”, în care arată, artistic, că apropierea de Dumnezeu nu se măsoară în aurul cu care poleiești o biserică. „Dumnezeu preferă lemnul, lemnul și spațiile mici”, nu o catedrală întinsă pe unșpe hectare, săli polivalente, 12 lifturi, parcare subterană, o suprafață de o sută de mii de metri pătrați ș.a.m.d. Cam ăsta e refrenul pe care îl cântă sau recită Dan Teodorescu și prietenii lui.

Iar prietenii, care participă la acest manifest, sunt unul și unul: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Grigore Leșe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Consider că acesta este cel mai puternic și mai convingător protest față de grandomania Bisericii Ortodoxe de sub Patriarhul Daniel, de la începutul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului Românesc și până astăzi. În primul rând, datorită acestei participări impresionante. În al doilea rând, datorită mesajului, transmis într-un mod atât de simplu și de grăitor. Toate astea vor duce la o viralizare uriașă, îndrăznesc să pronostichez. În primele trei ore adunase aproape 10.000 de vizualizări pe YouTube, începea deja să fie share-uit pe Facebook și să adune tone de Like-uri. UPDATE. 113.000 de vizionări după 21 de ore.

Se vede treaba că, atunci când la mijloc e o cauză importantă, artiștii trec peste eventuale orgolii, se adună și realizează ceva care poate să conteze.

NOTĂ. Dan Teodorescu excelează deja la implicare de mare clasă în problemele Cetății. Îmi amintesc acum melodia creată după tragedia de la #Colectiv.

UPDATE. Mihnea Măruță are o părere pe care o respect, pentru că e dinăuntru:

Eu nu știu ce preferă Dumnezeu. Știu doar, din ce-am mai citit, că despre smerenie nu-și permit să vorbească, în sensul că ar cunoaște-o, nici monahii cei mai îmbunătățiți. Cu alte cuvinte, despre smerenie se poate vorbi doar ca despre Dumnezeu, apofatic. Putem spune ce nu este, nu și ce este.
Iar dacă ai ajuns persoană publică sau chiar vedetă națională, e oarecum rușinos să-ți dai tu cu părerea despre smerenie. Ia ieși de pe sticlă o săptămână, taci câteva zile sau nu mai lua bani pentru PR o vreme.”

Cred că este important mesajul. Așa cum se zice în popor că e bine să faci ce zice popa, nu ce face popa, cred că mesajul contează. Nu este ceva împotriva Bisericii Ortodoxe, ci împotriva grandomaniei, așa cum spun și în titlu.

Consemnez și punctul de vedere al Mihaelei Miroiu:

Si eu cred ca Dumnezu prefera lemnul si spatiile mici, ca il gasim acolo unde este bunatate, umilinta, smerenie si bun simt. Nu este impotriva Catedralei in sine, ci a trufiei luxoase, megalomane si goale, unde Dumnezeu e greu de gasit. Merita urmarit si ascultat acest mesaj, chiar daca este tarziu.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: