Bloc de cartier. Banal. Ușă cu interfon. Ușă normală la etajul șapte. Sonerie. Vizor. Culoare incertă. Cabluri care vin de la un panou aflat la mijlocul palierului și străpung peretele, deasupra ușii. Tablou electric. Preș de șters pantofii. Welcome, scrie pe el. De atâta șters pantofii, s-a șters și Welcome-ul, dar încă se vede.
Apartament micuț. De pe vremea lui Ceaușescu. Un pic întunecat, că ferestrele erau mici pe vremea aia. Mobilier încropit. Scaune desperecheate, provenind din mai multe generații sau de pe la vecini. Bibliotecă plină cu cărți (o raritate, azi). Grămezi de cărți într-un colț, așezate frumos. Se poate sta pe ele. Smart TV. Covor strâns sul. Parchet. Canapea. Bucătărie strâmtă, dar nu bucătăria ne interesează acum. O remarci doar fiindcă treci pe lângă ea. Oameni. N-ai fi crezut să încapă atâția într-o cameră atât de mică și să fie, totuși, loc.
Universul care contează, la tine acasă
Și, deodată, camera aceea strâmtă, acel acasă banal și prea puțin confortabil (raportat la standarde decente, de mileniu III), acel acasă creionat astfel încât să rimeze cu personalitatea proprietarului/chiriașului, devine altceva. Devine altfel. Spațiul ocupat mai înainte de un covor banal și ușor tocit e ditamai scena. Concentrează Universul care contează. Vreau să spun, care contează acum și, cu puțin noroc, un pic după. Univers care, sunt toate șansele, va sălășlui înăuntrul celor care vor fi participat la acest proiect incredibil de ofertant, care se numește HomeFest.
„HomeFest redesenează harta orașului și marchează puncte de interes cultural în blocuri și case din cartierele bucureștene. Din Rahova până în Grozăvești sau Vitan, festivalul traversează orașul în lung și în lat și vizitează apartamente deschise pentru cultură și pentru vecini (…)
Pe termen lung, Homemade Culture își propune să cartografieze blocurile cartierelor bucureștene în care se pot desfășura evenimente culturale, cu beneficii pentru locuitorii orașului, oricât de departe de centru și de scena artistică ar fi ei.”
Am citat de pe site-ul HomeFest2016. Un blog, mai degrabă, cu extensia wordpress. Fix ca acest blog. HomeFest promovează conceptul de Lorgen Theatre.
Acasă lângă acasă lângă acasă
Despre ce este vorba? Artiști / oameni de cultură din toate generațiile performează (scuzați barbarismul englezit, performanțele se încadrează în categoriile „performance, teatru, film, artă și muzică”) în perioada 15-26 martie 2016, în fiecare seară, într-un cadru neconvențioal. Mai precis, în locuințe (vile, apartamente, garsoniere) puse la dispoziție de gazde generoase cu oaspeții lor, aflate aiurea prin București.
Spectatorii, care fac rezervări în prealabil, pleacă acasă la ei ducând cu sine acel ceva special din Acasa unde au fost la spectacol. Astfel, acasă-le din locuri diferite se unesc, alcătuind o frumoasă și profundă comunitate.
Cât costă un bilet? E cool, pentru că biletul e o carte, orice carte, pe care spectatorii o aduc cu ei. Cărțile strânse în cadrul acestui proiect sunt donate apoi unor biblioteci din zona rurală.
Programul HomeFest 2016
Programul HomeFest 2016 e generos, atractiv, excelent. Spectacolul din prima seară (diseară!), FAMILY Dreaming & Lucid VITA (Str. Dogarilor // Gazda: Livia), este o creație Maria Hera & Thanh Hoa Luong.
„Vise și realitate, subconștient și reprimare, posibilitatea de a le transcende – abordate într-un stil ludic”, așa sună descrierea performance-ului din seara asta. Titlul Lucid Dreaming face referire la albumul Lucid Dreams al label-ului britanic ambiental em:t (folosit în timpul actului artistic).

Maria Hera. (disclaimer) Verișoară
Maria Hera s-a născut în România, a studiat în Germania și locuiește în Viena. În ceea ce mă privește, o știu de multă vreme. De când a venit pe lume (disclaimer: este verișoara mea!). Am mare încredere în talentul ei. „Lucrările sale artistice se concentrază pe spații interioare și exterioare, pe sine și celălalt, individ și comunitate, precum și pe relațiile și legăturile dintre ele”. Am păstrat această prezentare pentru că, sunt convins, a agreat-o.
Colega de scenă din această seară a Mariei este Thanh Hoa Luong, pe care nu o cunosc. În această seară propune „o interacțiune cu povești familiale din trecut și cu feedback-ul lor în prezent și viitor. Un spectacol fără corpurile trecutului, dar cu istoria lor înscrisă în sinele corporal al performerului, văzut ca acțiune și flow. Limbajul corporal ghidat de memorie este însoțit de voci care vin ca feedback-uri din viitor”.
Un proiect Lorgean Theatre / Homemade Culture
HomeFest este un proiect Lorgean Theatre / Homemade Culture. Parteneri permanenți ai proiectului: Asociația Graphis 122 și Tranzit.ro. Partener al acestei ediții: LIKE CNDB 2016. Proiect susținut de Forumul Cultural Austriac și co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
Lasă un răspuns